Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Zoran Milivojević: Niko nije dužan da se pravda zašto nema decu

"Niko nikoga ne može naterati da rađa, niti da se žrtvuje za dete ili decu. To je u privatnoj sferi i pojedinac, to jest par je taj na kojem je konačna odluka."
Datum: 07/12/2018

Zoran Milivojević: Niko nije dužan da se pravda zašto nema decu

Foto: Nedeljnik

Ako smo svi osetljivi na decu i kunemo se u decu, zašto onda kopamo "rane" jedni drugima komentarima i nesuvislim pitanjima na tu temu? Kako se oseća žena koja je izgubila bebu i jedva ostala živa zbog toga kada je neko pita zašto nema dete i govori joj kako bi trebalo da ima, i "dosoljava" stereotipnim savetima? Da li ona treba da objašnjava Šapiću zašto nije rodila?

 

Nedavni tvit Aleksandra Šapića, o „premijerima bez dece“, sa kojima se „nikada ne bi menjao“, koji je izazvao bes, uvredio i povredio deo javnosti.„Više meni vrede moji sinovi, nego sve njihove funkcije zajedno!“, napisao je iznad slika britanske i škotske premijerke, nemačke kancelarke, kao i (bivšeg) premijera Italije, Luksemburga, Švedske, Francuske, Holandije, uz predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera.

Psihoterapeut dr Zoran Milivojević navodi da postoje zaista različiti razlozi zbog kojih neko nema decu, i dodaje da javnost uglavnom podrazumeva da se to "nemati decu" odnosi na žene. On dodaje da je to pitanje veoma kompleksno, i da postoji raspon od onih koji ne mogu da imaju decu iz medicinskih razloga, preko onih koji ne žele, do onih koji ne mogu da pronađu adekvatnog partnera, a smatraju da bi bilo neodgovorno i sebično da ga podižu sami, pa tako bez svoje volje ostaju bez deteta.

"Postoji jedan implicitan društveni ugovor da jedna generacija rađa drugu, da bi ova rodila treću. I kada jedna generacija ne želi da rađa, onda se zajednica pobuni. Normalno je i da država mami na rađanje nuđenjem raznoraznih privilegija, jer je u njenom interesu da ne odumremo za par generacija. S druge strane, pojedinac ima svoja prava i on je sam odgovoran za svoj način života. On nije dužan da se pravda zašto nema decu, ako je odlučio da nema decu. Niko nikoga ne može naterati da rađa, niti da se žrtvuje za dete ili decu. To je u privatnoj sferi i pojedinac, to jest par je taj na kojem je konačna odluka."


Više o roditeljstvu i predrasudama čitajte u novom Nedeljniku.

NOVI NEDELJNIK JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 6. DECEMBRA, DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

 


 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.