SVET DANAS

Avganistan gubi bitku protiv dečje paralize

Talibani zdravstvene radnike smatraju vladinim špijunima
Fahim Abed
Datum: 11/12/2018

Avganistan gubi bitku protiv dečje paralize

Gotovo milion dece u provinciji Kandahar mora da primi bar jednu dozu oralne vakcine mesečno. Fotografija: Fahim Abed

KANDAHAR, Avganistan - Sa samo dve godine, Madina je sedam puta vakcinisana. Ispostavilo se da to nije bilo dovoljno: Kada se ove jeseni razbolela, lekar u Kandaharu potvrdio je da ima dečju paralizu, kao i mnogo druge dece u Avganistanu.

Madini je, kao i gotovo milionu dece u provinciji Kandahar, potrebna bar jedna doza oralne vakcine mesečno kako bi držala bolest pod kontrolom, kažu zdravstveni radnici. Ali mnoga deca žive u najsurovijim i najnasilnijim delovima južnog Avganistana gde talibani kontrolišu velike oblasti i ne žele da vladini lekari idu od vrata do vrata.

Ta realnost čini kampanju vakcinisanja teškom. A Avganistan, jedna od tri zemlje uključujući Pakistan i Nigeriju gde dečja paraliza i dalje hara, gubi bitku. Zvaničnici su egistrovali 19 slučajeva bolesti ove godine, skok od 13 koliko ih je bilo prošle i pretprošle godine, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.

Mavlavi Abdul Rašid iz grada Kandahar, član jednog tima za vakcinaciju i stručnjak za religiju, kaže da su većina stanovnika siromašni i očajni jer ne znaju šta će im deca jesti svake noći. Imajući to u vidu, kaže Rašid, „o vakcini protiv dečje paralize i ne brinu mnogo“.

Uprkos naporima da verski lideri podrže vakcinaciju, nepoverenje i dalje vlada. Mnogi brinu da li strogo praktikovanje islama dozvoljava vakcinu. Neki dovode u pitanje njen sadržaj i veruju u teorije zavere da je Zapad nekako izmenio sastav vakcine kako bi izazvala neplodnost.

Polio je iskorenjen pre 2000. u zapadnom svetu ali u Avganistanu više od 10 miliona dece mora da dobije vakcinu.

„Svet pokušava u potpunosti da iskoreni virus“, kaže Destagir Nazari iz Ministarstva zdravlja. „Avganistan ima međunarodnu obavezu da ga iskoreni“.

Vakcinacija počinje rano ujutru odlaskom u zdravstvene ustanove u svakom kvartu Kandahara kako bi se pokupila vakcina. Sjedinjene Države, Kanada i Japan su među najvećim donatorima vakcina.

Timovi onda taksijem ili na motorima odlaze do porodica koja imaju decu mlađu od pet godina. Naoružani spiskovima, oni idu od vrata do vrata.

Neki verski stručnjaci poput Rašida idu sa njima. „Prema ismalu, zdravlje je veoma važno i možemo da koristimo sve da bismo obezbedili svoje zdravlje“, rekao je on. „Ovog meseca smo ubedili 70 porodica koje su odbijale da deci daju vakcinu protiv dečje paralize“.

Neki put funkcionišu i baloni. U jednoj kući, žena je odbila vakcinu ali je dečak sa njom želeo balon. Na kraju je dobio i vakcinu i balon.

Mnoge porodice strahuju da će biti na meti talibana ako puste lekare u svoje domove.

Zabiula Mudžahid, portparol talibana, kaže da zdravstveni radnici nekada rade i kao vladini špijuni. Pobunjenici uglavnom insistiraju na tome da se vakcina deli u džamijama. Ali zdravstveni radnici kažu da jedino kućne posete mogu da osiguraju da se dovoljno doza podeli svakog meseca.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.