HRANA

Berlinski kuvar svoju Mišlenovu zvezdicu donosi u bolnicu

Vodni je napustio svoj posao šefa u jednom od najpoznatijih berlinskih restorana kako bi učestvovao u neobičnom eksperimentu
Seli Mekgrejn
Datum: 24/11/2018

Berlinski kuvar svoju Mišlenovu zvezdicu donosi u bolnicu

Patrik Vodni, levo, nada se da će njegovi zdravi obroci napravljeni od lokalnih proizvoda inspirisati i druge institucije. Fotografija: Gordon Velters za Njujork tajms

BERLIN – Veštinom nosioca Mišlenove zvezdice, kuvar Patrik Vodni je brzo prikupio sastojke koji su mu potrebni za jelo dana, tart od luka. Ali umesto da ih pomeša u omiljenoj činiji od nerđajućeg čelika, on je pavlaku, jaja, kim, crvenu papriku i druge začine ubacio u veliku industrijsku posudu i pomešao ih obema rukama.

"Obično bih ovo pojeo sa čašom finog rizlinga", rekao je 29-godišnji Vodni. "Nažalost, u bolnici smo."

Vodni je napustio svoj posao šefa u jednom od najpoznatijih berlinskih restorana kako bi učestvovao u neobičnom eksperimentu bolnice Havelhöhe koja je odlučila da standardne šnicle zameni lokalno uzgojenim povrćem, organskom govedinom i ribom koja je uzgajana na akva-farmama koje vode računa o prirodnoj okolini.

Mnoge bolnice samo podgreju smrznute obroke koje im donose spolja, ali je Vodni pokazao da je moguće jeftino poboljšati kvalitet bolničke hrane.

Projekat će, nada se on, biti prvi korak u transformaciji načina na koje institucije poput škola i bolnica pripremaju hranu.

"Kada sam počeo, pregledao sam budžet da bih video šta mogu da uradim sa njim", rekao je Vodni jednog jutra u bolničkoj kuhinji. Napravivši pauzu kako bi gricnuo šargarepu koja je stigla sa organske farme u blizini bolnice, Vodni je objasnio da u skladu sa industrijskim standardima Havelhöhe troši dnevno oko 4,74 evra po osobi na hranu. Sa toliko malo novca "ne bih mogao dobro da jedem", rekao je on. "Ali kada napravite 500 obroka dnevno, možete."

Njegov prvi potez je bio da se prestane sa naručivanjem hrane od kompanije koja je obezbeđivala većinu bolničkih obroka. "Niste bili sigurni da li jedete mleveno meso ili sunđer", rekao je on.

Onda je kontaktirao sa lokalnim organskim farmama, pekarama, mesarama i ribnjacima. U roku od sedam meseci, bolnica je sa tri velikoprodaje prešla na saradnju sa devet proizvođača i šest velikoprodajnih lanaca.

"Glavni cilj bio je izgradnja direktne trgovinske veze između farmera, baštovana, pekara i ribara i bolnice", rekao je on. "Dobri sastojci su zapravo najvažniji deo mog posla."

Vodni je počeo da melje žitarice i pravi sopstveni sir. "Sve što možemo mi da uradimo, mi i radimo. To je izbor, uvesti promene iznutra."

Ukazujući na studije koje pokazuju pozitivan uticaj zdrave ishrane na dijabetes i bolesti srca, Harald Mates, gastroenterolog i jedan od direktora bolnice, nazvao je Vodnija "draguljem".

Angre Nađi, čija je partnerka Katlin Kunč dojila njihovu novorođenu ćerku u bolnici, slaže se s tim. On je rekao da je par izabrao Havelhöhe delom zbog hrane. "Hrana je važna a vi ste ovde da se oporavite", rekao je on.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.