SVET DANAS

Bes "Istočnog čoveka": Nemačka desnica se hrani ogorčenošću muškaraca iz bivšeg DDR-a

Zbog čega ekstremna desnica ponovo maršira Nemačkom? Možda bi trebalo razumeti ljutnju njenih najlojalnijih pristalica: muškaraca na bivšem komunističkom Istoku, koje je Zapad ili ignorisao ili prezirao
Katrin Benhold
Datum: 13/12/2018

Bes "Istočnog čoveka": Nemačka desnica se hrani ogorčenošću muškaraca iz bivšeg DDR-a

GORDON VELTERS ZA NJUJORK TAJMS

EBERZBAH NOJGERZDORF, Nemačka – Frenk Demel je 1989. bio na ulicama Istočne Nemačke. Svakog ponedeljka marširao je protiv komunističkog režima, zahtevajući slobodu i demokratiju i uzvikujući: "Mi smo narod!"

Tri decenije kasnije, Demel je opet na ulici, stariji i bešnji i uzvikuje isti slogan – ovoga puta za desnicu.

Slobodu i demokratiju je izvojevao kada je pe 29 godina pao Berlinski zid. Ali je izgubio sve ostalo: posao, status, zemlju – i suprugu. Poput mnogih žena sa istoka zemlje, otišla je da pronađe posao i nikada se nije vratila.

Kako bi se razumeli razlozi desničarskih marševa u Nemačkoj, mora se razumeti šta su sve njihove pristalice pretrpele: muškarci iz nekadašnjeg istočnog, komunističkog dela.

Pojava Istočnog čoveka kao političke sile je zaostavština 13 godina vladavine kancelarke Angele Merkel. Dok ona priprema Nemce za svoj odlazak iz politike, neki primećuju da je njena Nemačka danas više podeljena na istok i zapad nego ikada od ujedinjenja.

Nema sumnje da je desnica izvojevala pobede širom Nemačke. Alternativa za Nemačku ili AfD osvojila je na prošlogodišnjim izborima 13 posto glasova, dovoljno da postane glavna opozicija u parlamentu. A sada je prisutna u vlasti svih 16 pokrajina u zemlji.

Ali podrška AfD na istoku zemlje je u proseku dvostruko veća nego na zapadu. Kod muškaraca sa istoka zemlje, partija je najsnažnija politička sila sa 28 posto glasova dobijenih prošle godine.

Istočni muškarac, figura koja je dugo bila ignorisana, žaljena i zanemarivana na zapadu, sada ponovo preoblikuje nemačku politiku.

Niko bolje ne otelotvoruje frustracije muškaraca sa istoka – i glavna je meta njihovog besa – od Merkelove, žene sa istoka koja se uzdigla na vlast odakle ih podseća na njihov neuspeh.

Merkelova nikada nije postala ambasador istoka za kojim su ljudi čeznuli: životni standard u ovim regionima niži je nego na zapadu, čak i posle traumatičnog ekonomskog preuzimanja. Demel je naziva "izdajicom" i gorim uvredama.

Posle ujedinjenja, Demel se seća zapadnjaka u odelima i sa mercedesima kako stižu u njegovu Saksoniju, polako preuzimaju poslove, univerzitete, regionalnu vladu, "preuzimaju sve".

A to je bilo pre dolaska milion azilanata, od kojih su mnogi mladi muškarci, 2015.

"Nisam onomad rizikovao kožu da bih postao građanin trećeg reda", rekao je Demel koji sada ima 57 godina. "Prvi su zapadni Nemci, onda su azilanti, pa tek onda mi", objašnjava on hijerarhiju.

Trećina muških birača u Saksoniji glasala je prošle godine za desnicu – mnogo više nego bilo gde drugde u zemlji.

"Na istoku vlada kriza muževnosti i time se desnica hrani", kaže Petra Koping, ministar za integracije u saksonskoj vladi.

Kada je ministarka Koping došla na tu poziciju 2014, mislila je da će joj posao biti integracija imigranata. Ali sa stotinama hiljada azilanata koji su godinu dana kasnije počeli da dolaze u Nemačku, sredovečni belac ju je izrešetao na opštinskom sastanku.

"Zašto prvo nas ne integrišete", vikao je na nju.

To pitanje ju je podstaklo da obiđe pokrajinu i porazgovara sa besnim ljudima. Otkrila je da propale nade i razočaranja 1989. i dalje bole.

Tokom dve godine, tri miliona radnih mesta je zatvoreno, mahom u tradicionalno muškim industrijama. Heroji radničke klase iz socijalizma postali su gubitnici kapitalizma.

Muškarce Istočne Nemačke napustila je njihova nedavno ujedinjena zemlja, praktično preko noći, rekla je Kopingova.

A ostavile su ih i žene.

Komunizam je stvorio klasu žena koje su bile nezavisne, često bolje obrazovane, i koje su radile prilagodljivije poslove od muškaraca sa istoka.

A sa padom Zida, Istočna Nemačka je izgubila više od 10 posto svoje populacije. Dve trećine onih koji su otišli i nisu se vratili bile su mlade žene.

Bio je to najekstremniji slučaj bega žena u Evropi, kaže Rajner Klingholc, sa berlinskog Instituta za populaciju i razvoj.

U ruralnoj istočnoj Nemačkoj živi više muškaraca nego žena, a u oblastima gde su žene nestale birači su glasali za Alternativu za Nemačku.

"Za uspon desnice odgovoran je i rodni element", rekao je Klingholc.

Svega 16 posto registrovanih članova AfD su žene. A svega devet posto žena glasalo je prošle godine za partiju u poređenju sa 16 posto muškaraca.

Demelov rodni grad Eberzbah, nekada živ tekstilni centar na granici sa Češkom, izgubio je sedam od 10 poslova i gotovo polovinu populacije posle 1989. Škole su zatvorene a vozovi su stali. Da bi zaustavili dalju propast, pripojili su se susednom Nojgerzdorfu.

Kada je Klingholc sa timom obišao grad 2007, na svaka tri muškarca starosti 25 do 35 godina dolazile su dve žene. Ta generacija je 11 godina starija – savršeno godište za glasanje za AfD.

Oliver Graf je jedan od njih. Radi na građevini i volontira u lokalnoj vatrogasnoj stanici. Kaže da ne zna nikoga ko "ne glasa za AfD", najjaču stranku u gradu. Sa 37 godina, Graf kaže da je spreman da zasnuje porodicu. Ali nema devojku, kao ni većina njegovih drugara. To je tema razgovora. Kaže da je "teško upoznati nekoga".

Demel je nedavno otišao do lokalne prodavnice oružja da kupi municiju za pušku. Ginter Fric, vlasnik radnje, kaže da nije slučajnost što su slogani koji se čuju na ulicama 2018. isti kao i oni 1989.

"Tada smo imali osećaj moći i nećemo dozvoliti nikome da nam to oduzme", rekao je on. "Zapadu je posle rata predata demokratija. Mi na istoku smo morali da se borimo za nju."

"Samo gledajte", kaže. "Srušili smo jedan sistem. Možemo to ponovo da uradimo."

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 13. decembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.