LIČNOSTI

Bob Dilan je rekao da se neće vratiti na scenu ako ga odmah ne vidim: Povratak Fransoaz Ardi

Saznala je da ima rak limfnih žlezda 2004, zdravlje joj je propadalo i 2006. je pala u komu iz koje su se lekari bojali da se nikada neće izvući
Agnes Poire
Datum: 15/07/2018

Bob Dilan je rekao da se neće vratiti na scenu ako ga odmah ne vidim: Povratak Fransoaz Ardi

Pevačica Fransoaz Ardi bila je u komi 2016. Fotografija: Ed Alkok za Njujork tajms

PARIZ – „Bob Dilan je rekao da se neće vratiti na scenu ako ga odmah ne vidim“, prisetila se Fransoaz Ardi. Tog 24. maja 1966, na svoj 25. rođendan, Dilan je imao prvi koncert u Parizu i najviše od svega je želeo da se upozna sa tada 22-godišnjom francuskom pevačicom kojoj je posvetio pesmu ali je nikad nije sreo.

Otišla sam i on je pristao da izađe na scenu“, rekla je ona. Nekoliko meseci kasnije, dok je bila u Londonu, Fransoaz je zaludela Mika Džegera, Kita Ričardsa, Džordža Harisona, Pola Makartnija, Džona Lenona i Brajana Džounsa. Ova stidljiva lepotica i talentovana francuska kantautorka koja je pevala na francuskom, engleskom, italijanskom i nemačkom, opčinila je mnoge savremenika – i to čini već 60 godina.

Ardijeva je sada objavila memoare The Despair of Monkeys and Other Trifles (Očaj majmuna i druge tričarije) i objavila novi album Personne d’Autre (Niko drugi). To je pevačicin 28. album i prvi posle šest godina pauze tokom koje se teško razbolela. Saznala je da ima rak limfnih žlezda 2004, zdravlje joj je propadalo i 2006. je pala u komu iz koje su se lekari bojali da se nikada neće izvući.

Uprkos takvim šansama, umetnica se vratila i povratila svoj senzualno adolescentski glas i ljubav prema pisanju.

Fransoaz Ardi je 1968. imala 24 godine i bila je na prvom mestu francuskih i britanskih pop lista sa pesmom “It Hurts to Say Goodbye” koju je napisao Serž Gejnzbur. Od tada je francusko nacionalno blago, poznata po androgenoj silueti, svedenoj eleganciji, melanholičnim pesmama, duhovitosti i inteligenciji.

U svojim memoarima, pevačica se priseća kako je bilo postati slavan sa 17 i šest decenija biti francuska ikona. Knjiga je surovo iskrena priča o uspesima i neuspesima.

Rođena 1944. u Parizu, Ardijeva je bila ćerka mlade žene iz radničke klase i njenog starijeg i bogatog ljubavnika, oženjenog muškarca koji je u poznim godinama otkrio da je gej.

Sa 16 godina dobila je gitaru za uspeh u školi i počela da piše pesme. Godinu dana kasnije, posle časova sviranja i nekoliko audicija, izdavačka kuća Vogue joj je ponudila ugovor. Uzbudljive šezdesete, koje je provela u Parizu i Londonu, uradile su sve ostalo.

Fransoaz je oduševila i publiku i kritiku. Glumila je u filmovima uključujući “Gran pri” Džona Frankenhajmera iz 1966. “Više sam, ipak, volela muziku od filma”, kaže. “Muzika i šansone vam dozvoljavaju da zavirite duboko u sebe i to kako se osećate, dok je film igranje uloge, lika koji može da bude potpuno suprotan od vas.”

Sada guta knjige i druži se sa provokativnim piscem Mišelom Uelbekom. “Ono što odvaja pisca od velikog pisca jeste originalnost i stil, a Uelbek ima oba”, rekla je ona.

Voli pisce koji mogu da ogole sve a da ne izgube smisao za humor. U svojim memoarima, piše o majčinoj eutanaziji, sestrinoj šizofreniji i ocu koga je ubio njegov mladi ljubavnik.

Pisanje mi je uvek bilo način da duboko zaronim u sebe”, kaže Fransoaz Ardi.

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 12. jula.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.