LIČNOSTI

Bobi Vajn, raga zvezda koja je postala politički borac

Bobi Vajn je osvojio mesto u parlamentu Ugande prošle godine i planira da se kandiduje protiv predsednika Joverija Musevenija, desno, 2021.
Kimiko de Frejtas-Tamura
Datum: 21/11/2018

Bobi Vajn, raga zvezda koja je postala politički borac

Bobi Vajn prihvata epitet "huligana" i prkosi eliti Ugande. Fotografija: Njutn Nambvaja/Reuters

KAMPALA, Uganda – Dok su vojnici jurili kroz hotel, razbijajući vrata i izvlačeći goste iz njihovih soba, Bobi Vajn se spremio. Znao je da ga traže. Na kraju krajeva, vozač mu je ubijen jer su mislili da je on.

Vojnik je uleteo.

"Pogledali smo se u oči dok je pozivao kolege", kaže Vajn, rege pevač iz Ugande koji je preko noći postao najistaknutiji politički neprijatelj predsednika Joverija Musevenija.

Pištolj mu je bio uperen u glavu i bilo mu je naređeno da klekne. Vojnik ga je metalnom šipkom udario po glavi. "Prebili su me, pretukli i šutirali", rekao je on. "Nijedan deo tela mi nije pošteđen. Udarali su mi oči, usta, nos. Laktove i kolena. Ti tipovi su bili bezosećajni."

Vajn, čije je pravo ime Robert Kjagulani Sentamu, šokirao je vladajuću partiju kada je dobio mesto u parlamentu ubedljivom većinom glasova na izborima prošle godine. Sada, sa 36 godina, najavio je da će se kandidovati protiv 74-godišnjeg predsednika, jednog od najdugovečnijih afričkih vladara, na izborima 2021.

Godinu dana pre nego što je dobio položaj, napisao je pesmu "Freedom" u kojoj je napao predsednika. Pesma je postala viralna i pretvorila se u poziv za boj u naciji umornoj od korupcije, nezaposlenosti i gušenja slobode govora.

Do tada, Museveni je Vajna odbacivao kao naduvanog "huligana" iz "geta" Kampale, glavnog grada gde je rođen i odrastao. Vajn je to prihvatio i sada sebe naziva "geto predsednikom".

"Nisu očekivali da ću pobediti", rekao je on. "Uvek su me odbacivali kao huligana, znajući da se na siromašne u Ugandi uvek gleda kao na beznačajne jer smo svedeni samo na brojke kojima vlada privilegovana manjina."

Napad u avgustu potvrdio je Vajnov status kao glavne pretnje 32-godišnjoj vladavini Musevenija. Optužen je za izdaju i čeka suđenje. Vlada je demantovala napad.

"Borci za slobodu postaju diktatori", pevao je Vajn o Museveniju u pesmi "Freedom". "Oni gledaju na mlade i kažu da smo uništitelji."

Vajn je rođen i odrastao u slamu Kampale. Njegov otac veterinar bio je hrišćanin ali i poligamista. Vajn je odrastao sa četiri majke i "više od 34" braće i sestara. Njegova biološka majka, medicinska sestra i članica crkvenog hora, u svoju decu je usadila ljubav prema hrišćanskoj muzici.

Vajna su inspirisali rege umetnici poput Boba Marlija, Lakija Dubea i Buhua Bantona. Studirao je antropologiju na Univerzitetu Makerere, najprestižnijem u Ugandi, i radio je brojne čudne poslove od berberina i molera do prodavca CD-ova.

Primenio je ime u Bobi kao omaž Bobu Marliju. Prezime Vajn odnosi se na vino, jer kako je rekao: "Verujem da što sam stariji, to sam korisniji, snažniji i mudriji."

Prvu pesmu "Kagoma" („Bubanj“) objavio je kada je imao 19 godina. U početku se nije primila. Denshol rege ili raga, podžanr regea koji je Vajn producirao, prihvatilo je šire društvo Ugande. Bila je to muzika "geto ljudi. Taj grubi glas je bio manje ili više pokazatelj besa protiv statusa kvo".

Ali se melodija potom primila, i to, ironično, među mladima u bogatoj eliti.

Sa 36 godina, počeo je da objavljuje pesme o društvenim pitanjima: porodičnom nasilju, HIV-u, narkomaniji. Godine 2007. objavio je "Geto" gde je optužio vladu da siromašne tretira kao đubre.

Vajn je 2016. odlučio da uđe u politiku: "Jer su ljudi prebijani i ubijani – shvatio sam da je krajnje vreme."

Pa ipak, divljački napad ga je uzdrmao. Prebijanje je izazvalo proteste i preko okeana i Vajnu je dozvoljeno da otputuje u Sjedinjene Države u septembru na lečenje.

Kada se vratio kući, Museveni je već poslao hiljade pristalica bezbednosnih službi da kontrolišu mase. Četiri njegova koncerta su otkazana.

U nedavnom obraćanju pristalicama Vajn je rekao: "Ovi momci nas se toliko plaše, narode. Nemate pojma, nemate pojma koliko su izbezumljeni. I neprijatno im je jer znaju da je ovo naša moć."

Ali je tom prilikom Vajn izrekao i sumorno upozorenje.

"Neće biti lako. Koristiće suzavac. Šibaće nas. Zatvoriće neke od nas. I da, ubiće neke od nas."

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 15. novembra.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.