UMETNOST I DIZAJN

Da li je Wonder Woman heroina našeg doba

"Wonder Woman" je prvi superherojski film za čitavu deceniju u kojem će glavnu ulogu tumačiti žena
Datum: 19/01/2018

Da li je Wonder Woman heroina našeg doba

Foto: Profimedia

Wonder Woman uspravila je ramena, pogledala u ratom načinjenu pustoš, a zatim se dala u trk, držeći svoj štitnik visoko naspram kiše metaka iz nemačkih pištolja.

"Da! Hajde, Gal!", podvriskivala je Peti Dženkins, režiserka nove "Wonder Woman". Temperatura je bila malo iznad nule tog februarskog jutra u Livsdenu, u Engleskoj, i Gal Gadot, obučena u kožni korset, kratku suknju i čizmice do kolena Čudesne žene, samo što je dovršila jedan od mnogih kadrova svog herojskog juriša.

"Hladnoća, uh, to je bila najteža stvar na snimanju filma", rekla je Gadotova ranije u martu. Bila je u osmom mesecu trudnoće (rodila je svoju drugu ćerkicu). Ćaskala je o ulozi koja bi joj mogla doneti neviđenu slavu.

Ovaj film biće prvo superherojsko ostvarenje u čitavoj deceniji čiju će naslovnu ulogu tumačiti žena, i prvi put da će žena upravljati rediteljskom palicom u takvom filmu. Biće to, takođe, prvi put da Čudesna žena - lik potekao iz DC Comics univerzuma još 1941. godine - bude zvezda igranog filma.

Istorija superherojskih filmova sa ženskim likovima kao vodećim nije baš najsjajnija - "Catwoman" je zabeležila veliki neuspeh 2004, a "Elektra" je naredne godine prošla dobro.

Kada su je pitali da li oseća pritisak zato što je prva glumica nakon mnogo vremena koja će poneti igrani superherojski film, Gal se nasmejala.

"Kada to kažete tako, onda da!", odgovorila je. "Ali, ipak, ne može to biti ono što me pokreće. Pokušala sam da se usredsredim na ono što je važno za mene: srce lika, i kako postići najbolje rezultate na najzanimljiviji način."

Sa Gadotovom, koja se kao Wonder Woman prvi put pojavila u filmu "Batman v Superman: Dawn of Justice", studio se kocka. Ali Dag Krojc, medijski analitičar, ne bi se složio da je za uspeh filma neophodno da glavnu rolu odigra neko veliko ime.

"Smatram da, na neki način, postoji izvesna prednost kada ulogu date nekom nepoznatom; kada je Ben Aflek igrao Betmena, bilo je teško gledati ga i ne videti Bena Afleka", istakao je i dodao da je za Warner Bros još drugih stvari u igri kada je o ovom filmu reč, pored toga što je glavni lik žena.

"Prva dva filma u serijalu, 'Man of Steel' i 'Batman v Superman' prošli su dobro, ali ih je kritika satrla", rekao je. "Zato mislim da je na njima pritisak da naprave bolji film, ili rizikuju da ljudi izgube interesovanje za njihov univerzum."

Gal Gadot, koja potiče iz malog grada nadomak Tel Aviva, kaže da dok je odrastala nikada nije maštala da bude glumica. Nakon što je završila srednju školu, ubedili su je da se prijavi na Izbor za mis Izraela; na sopstveno zaprepašćenje, pobedila je, i zatim narednih nekoliko godina radila kao model pre nego što je otišla da dve godine služi vojsku.

Nakon izlaska iz vojske, upisala je pravni fakultet. "Direktor kastinga video je moju sliku u mojoj modeling agenciji i želeo da dođem na kasting za Bondovu devojku", ispričala je, dodavši: "Bukvalno sam otišla samo da moj agent bude zadovoljan."

Nije dobila ulogu, ali ju je gluma zainteresovala. Nekoliko meseci kasnije glumila je u izraelskoj televizijskoj seriji, a onda dobila ulogu u franšizi "Fast and Furious".

"Baš pred 'Wonder Woman', došla sam do tačke kada sam imala toliko mnogo 'zamalo' - sjajne audicije, sjajni testovi sa kamerom, ali uvek drugoplasirana - da sam bila spremna da odustanem od svega i vratim se nazad na fakultet", rekla je. Muž ju je ubedio da pričeka, i onda su je pozvali na audiciju za ulogu za koju se ispostavilo da je Wonder Woman u filmu "Batman v Superman".

Put do igranog filma o Čudesnoj ženi bio je dug. "Pričala sam sa njima o 'Wonder Woman' deset godina", rekla je Dženkinsova. "Bili su zainteresovani, ali su oni imali određenu ideju kako bi to trebalo da izgleda i nisu mislili da sam ja pravi režiser za to. Mislim da su onda shvatili da ipak žele da idu u mom pravcu."

Taj pravac je, kako je rekla Dženkinsova, "veoma iskrena priča o poreklu".

"Wonder Woman" je, dodala je, do kraja veran originalnom stripu. Dajana Princ, rođena na ostrvu Temiskera, obučena je da bude ratnica Amazonka, i prvi put vidi muškarca kada američki pilot Stiv Trevor (koga igra Kris Pajn) dospe na ostrvo i ispriča joj o svetu u ratu. Nakon što ostrvo bude napadnuto, Dajana odlučuje da pođe sa Stivom i pokuša da zaustavi rat. Vilijam Molton Marston, tvorac Čudesne žene, pozicionirao je Dajanu kao alternativu agresivnim muškim superherojima. Ona je zaštitnica nevinih, divna i dobra, ali i obdarena supermoćima, magičnim oružjima i ogromnom snagom.

Crteži u stripu nose i štih seksualnosti, sa razgolićenom Dajanom u korsetima i visokim štiklama, što može delovati kao suprotnost feminističkoj poruci koju bi lik trebalo da otelotvori.

"Kao feministkinja smatram da treba da nosite šta god vam se nosi!", izričita je Gadotova. "U svakom slučaju, postoji nerazumevanje koncepta. Feminizam govori o jednakosti, izboru i slobodi. I pisci, i Peti, i ja shvatili smo da je najbolji način da to pokažemo tako što ćemo pokazati da Dajana ne poseduje svest o društvenim ulogama. Ona nema rodnih ograničenja. Za nju su svi jednaki."

(c) The New York Times


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Лазар Панић
23.01.2018 - 09:50
'Ајде...
Значи, ову су успешно \"спопадали\" јер је добила улогу у филму. Добро је што сте се појавили на српском. До сада нисмо имали јасну представу колико је америчко друштво пропало...