ZDRAVLJE I FITNES

Došao je kraj strahu od zubara

Nanošenje ovog jedinjenja može da zaustavi i spreči propadanje zuba
Ketrin Sent Luis
Datum: 19/01/2018

Došao je kraj strahu od zubara

Foto: Profimedia

Niko se ne raduje poseti stomatologu zbog bušenja i plombiranja zuba. No, sada postoji druga mogućnost: antimikrobna tečnost koja se može naneti na karijes kako bi se zaustavilo propadanje zuba - bezbolno.

Ova tečnost se naziva srebrni dijamin-fluorid ili SDF.

Istraživanja pokazuju da SDF može da zaustavi razvijanje karijesa, pa čak i da ga spreči, a stomatolozi u SAD ga sve više koriste u te svrhe. Već se decenijama koristi u Japanu. "Velika prednost je to što ne morate da bušite i što nije potrebna injekcija", kazala je dr Margerita Fontana, profesor kariologije na Univerzitetu u Mičigenu.

Doktor Ričard Niderman, direktor odeljenja za epidemiologiju i unapređenje zdravlja na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Njujorku, rekao je: "Mogućnost nanošenja ove tečnosti u manje od trideset sekundi bez buke i bušenja je bolja, brža i jeftinija."

"Preporučujem svim roditeljima da zahtevaju ovakav tretman", dodao je on. "Mnogo je manja trauma za dete."

Glavni nedostatak je estetske prirode: srebrni dijamin-fluorid zatamnjuje smeđkasti karijes na zubu. Dok to možda ne predstavlja problem kod umnjaka ili mlečnih zuba, neke pacijente će odbiti pomisao na tamnu tačku na vidljivom zubu.

Tretman je jeftiniji nego bušenje - u jednoj dečjoj ordinaciji u Arizoni, na primer, košta dvadeset pet dolara umesto sto pedeset jedan koliko staje klasični postupak - a mnogi pacijenti usrdno žele da izbegnu bušilicu. Ova tečnost naročito može biti korisna za decu. Neka deca predškolskog uzrasta sa težim slučajevima karijesa moraju da se leče u bolnicama pod opštom anestezijom, iako to može predstavljati rizik po mozak u razvoju.

"Tečnost SDF daje nam priliku da smanjimo broj dece predškolskog uzrasta sa karijesom koja moraju da se podvrgnu operaciji", kazala je dr Arva Ovajs, profesor dečje stomatologije na Univerzitetu u Ajovi. Srebrni dijamin-fluorid ima još jednu prednost: ubija bakterije koje prouzrokuju karijes. Drugi tretman, obavljen nakon šest do osamnaest meseci vidno zaustavlja karijes.

"Srebrni dijamin-fluorid smanjuje pojavu novog i razvoj postojećeg karijesa do osamdeset odsto", kaže dr Niderman.

Suprotno tome, plombiranje ne leči oralnu infekciju.

Bakterijske infekcije takođe prouzrokuju akne, pa ipak "dermatolozi ne seku vaše bubuljice skalpelom", govori dr Džejson Herš, dečji zubar sa Floride. Ipak "stomatologija je na taj način pristupila karijesu".

Srebrni dijamin-fluorid takođe može pomoći deci u jaslicama koja često pate od slučajeva ozbiljnog karijesa ako se njihovi zubi temeljno ne peru. Prevoz i lečenje slabašnih pacijenata mogu biti teški. Ali sada se neki od njih mogu lečiti u mestu u kom žive.

Pacijenti sa ranama u ustima ili alergijom na srebro ne smeju da koriste SDF, a ozbiljan karijes, poput velikih rupa u kojima se nakupljaju hrana i naslage, ipak zahteva plombe.

No, zbog jednostavnosti i niske cene, nekima su prednosti očigledne.

"To je potpuno novi primer koji nudi znatne uštede", kaže dr Brus V. Ostin, direktor stomatologije u ustanovi "Health Authority" u Oregonu.

(c) The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.