UMETNOST I DIZAJN

Feministički zaokret Spajka Lija

Nolina seksualnost više nije komična ni nekonvencionalna
SALAMIŠAH TILET
Datum: 11/01/2018

Feministički zaokret Spajka Lija

Profimedia

"Kao seksualno pozitivnoj, poliamornoj, panseksualnoj", hrabro ističe Nola Darling, 27-godišnja heroina nove serije Spajka Lija, "She's Gotta Have it", "reči poput monogamije nikada mi nisu ni izdaleka bile privlačne."

Ako Nolino priznanje zvuči poznato, to je zato što je njen lik i stari i milenijalski. Ona se prvobitno pojavila u Lijevom istoimenom dugometražnom filmu pre trideset godina, a sada je apdejtovana za potrebe Netfliksove dramedije.

Opisana kao "ozbiljno seksi komedija" 1986, film je u središtu imao Nolin romantični odnos sa tri muškarca - poetski nastrojenim i preterano posesivnim Džejmijem Overstritom, narcisom Grirom Čajldsom i nezaposlenim ljubiteljem hip-hopa Marsom Blekmonom (igrao ga je Li).

Kao mlada umetnica iz Bruklina, Nola je bila, kazao je tada Li, "mlada crna žena koja je živela život kao muškarac, kontrolišući kažiprstom ta tri muškarca." Dodao je i da je "paradoks smešan i skroz lud".

U televizijskom pejzažu u kojem se Afroamerikanke u serijama kao što su HBO-ov "Insecure" i ABC-jev "Skandal" za seksualnu slobodu bore tako što imaju veliki broj muških partnera - ili, u slučaju Netfliksovog "Master od None", imaju veliki broj ženskih - Nolina seksualnost više ne deluje ni komično ni nekonvencionalno. Ona je baš kako treba. A rezultat je iznenađujuć: Spajk Li je stvorio svoju dosad najfeminističkiju junakinju.

Kritičari odavno smatraju da Li ima "problem sa ženama". Godine 2009, novinarka Tereza Vilc je primetila: "Kad je reč o njegovim ženskim likovima, izgleda mi kao da Li ne može da se odluči da li ih obožava ili kažnjava."

Feministkinja Bel Huks napisala je, u kritici serije "She's Gotta Have It" da "muškarci ne moraju da objektivizuju Nolinu seksualnost jer je ona objektivizuje. Time njen lik postaje projekcija stereotipnog seksističkog stava o seksualno asertivnoj ženi - na ovaj način, ona zapravo nije oslobođena".

U prošlosti, Li se često suprotstavljao takvoj karakterizaciji svog posla. "Imam trideset godina više, i svet se promenio", kazao je nedavno. "Mislim da je Nolin lik veoma jak. Ona je žena koja žonglira sa tri muškarca, a mislim da ima dosta žena koje to rade. Ali način na koji se o tim ženama razmišlja nije se previše menjao, barem što se tiče muškaraca."

Prelazak na televiziju - i deset tridesetominutnih epizoda s kojima može da se igra - takođe je doprineo evoluciji i omogućio Liju da stvori novu Nolu (igra je Devanda Vajz).

Li je napunio sobu za scenariste Afroamerikankama, uključujući i suprugu Tonju Luis Li. "Nola je ženski lik koji je stvorio muškarac. U procesu nastajanja serije, to je postajalo sve očiglednije", kazala je ona. "Zato smo dodali ženske glasove, kako bismo stavili meso na kosti ovog ženskog lika, i bilo je trenutaka u kojima je Spajk izgovarao stvari poput: 'Ne razumem o čemu vi to uopšte pričate.' 'A to je zato što si muškarac, i postoje stvari koje ne možeš da vidiš kad si muškarac, koliko god se trudio da budeš otvoren. Slušaj nas i pusti nas da ti pomognemo.' I on je to uradio."

Jedan razgovor ona posebno pamti. To je scena u kojoj se pomalo pripita Nola tetura ulicom do svoje kuće. "Kada žena to gleda, drugačije je. Tačno prepoznaješ ranjivost koju ona oseća", kaže Tonja Luis Li.

Od osam scenarista, četiri su žene - Rada Blank, Ajza Dejvis, Džoi Li (sestra Spajka Lija) i dramaturškinja Lin Notidž, dobitnica Pulicerove nagrade.

Njihovo učešće promenilo je još jedan lik, lezbijku Opal.

"Ona je sada skroz drugačija. Opal nudi Noli stabilnost i ljubav koju ne mogu da joj pruže neki muškarci", navodi Lin Notidž.

Serija takođe poklanja pažnju načinu na koji su tela ženskih likova uglavnom pod lupom, eksploatisana ili ih napadaju.

"Originalni film završava se veoma nasilnim napadom na Nolu", kaže Lin, prisećajući se scene u kojoj Džejmi siluje Nolu.

Ta scena se ne pojavljuje u televizijskoj verziji. Umesto toga, u prvoj epizodi Nolu napada neki stranac, što joj pomaže da pronađe svoj glas kao aktivistkinja. Kao gerilski umetnik, ona počinje kampanju protiv nedoličnog ponašanja na ulici.

Notadžova dodaje: "Mislim da nema prepreka da govorimo o svemu tome, na potpuno otvoren način, posebno među Afroamerikancima."

(c) The New York Times

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.