SVET DANAS

Finci ne veruju susedu svom: Zašto ti Rusi kupuju kuće i bašte u našoj zemlji?

Ostrvo Sakiluoto pripada Pavelu Melnikovu, 54-godišnjem Rusu koji je svoje imanje opremio bezbednosnim kamerama
Endru Higins
Datum: 15/11/2018

Finci ne veruju susedu svom: Zašto ti Rusi kupuju kuće i bašte u našoj zemlji?

Finsko sedište Airiston Helmija, kompanije koju je osnovao ruski biznismen. Fotografija: Ksenija Ivanova za Njujork tajms

SAKILUOTO, Finska – Penzionisavši se na malenom ostrvu u arhipelagu između Finske i Švedske, Leo Gastgivar se jednog jutra probudio da bi otišao u ve-ce i video dva glisera prepuna finskih komandosa kako čekaju u zalivu u blizini njegove kuće.

Pošto ih je pozdravio, Gastgivar je ušao u kuću i kroz dvogled gledao kako komandosi trče do njegovog najbližeg suseda, misterioznog ruskog biznismena koga nikada nije video. "Pomislio sam kako je to neobično", rekao je Gastgivar. "Niko nikada nije posetio to mesto."

Ostrvo Sakiluoto pripada Pavelu Melnikovu, 54-godišnjem Rusu koji je svoje imanje opremio bezbednosnim kamerama, senzorima i znacima zabrane prolaska.

Ostrvo ima i devet pristaništa, helidrom, bazen sakriven ispod kamuflažne mreže i dovoljno kuća, koje su sve opremljene satelitskim antenama, da ugosti manju vojsku.

Racija 22. septembra, jedna od 17 u istoj oblasti istog dana, podstakla je spekulacije u Finskoj da bi pravi vlasnik ostrva mogla da bude ruska vojska. Finski zvaničnici su raciju objasnili borbom protiv pranja novca i poreskih prevara.

Ali retki su poverovali u to. Oko 400 finskih policajaca i vojnika preplavilo je Sakiluoto i 16 drugih imanja u zapadnoj Finskoj koja su povezana sa Rusijom.

Kada je ruski premijer Dmitrij Medvedev posetio glavni grad Finske, Helsinki, nekoliko dana posle racije nasmejao se kada su ga pitali da li Rusija priprema zone sletanja za vojne helikoptere na finskim ostrvima.

"Ne znam u kakvom bolesnom umu je takva misao iznikla. Takvo razmišljanje je paranoično", rekao je on.

Ali finske obaveštajne službe su dugo upozoravale da nekretnine u Finskoj koje su kupili Rusi mogu da budu upotrebljene u vojne svrhe.

Finska ima politiku nepostavljanja pitanja koja bi mogla da izazovu sukob sa Rusijom sa kojom deli granicu dugu 1.300 kilometara.

Posle racije, dve osobe su uhapšene – Estonac ruskog porekla i Rus. Zaplenjene su i strane valute, uključujući tri miliona evra, kompjuterski diskovi i fleš drajvovi.

Racije su sprovedene na imanjima koja pripadaju Melnikovu, vlasniku ostrva Sakiluoto, i kompaniji Airiston Helmi koju je pokrenuo 2007. Ta kompanija je navodno reorganizovala odbor direktora i promenila vlasnike tokom godina, a identitet pravih vlasnika je nestao iza kompanija registrovanih na britanskim Devičanskim ostrvima i u drugim poreskim rajevima. Sada je, bar na papiru, vodi Italijan.

Ne zna se ko je Melnikov. Čovek istog imena i datuma rođenja u ruskim arhivama se vodi kao vlasnik šest kompanija, uključujući i jednu koja je poznati proizvođač vodoinstalaterske opreme. Taj čovek koji je sada u Sankt Peterburgu nije želeo da komentariše navode medija.

Sedište Airistion Helmija na ostrvu ima helidrom i nadzorne kamere kao i na Melnikovom ostrvu, te razduženi vojni nosač aviona koji je pretvoren u saunu i tri druga plovila.

Pored ulaza u kancelariju je lutka u vojnoj opremi. U podrumu, kako navodi finski list Iltalehti, nalazi se komunikacioni centar sa sofisticiranom opremom.

Kaj Karlšon, Finac koji je izveo veći deo radova na Sakiluotu, nije verovao da Melnikov priprema teren za ruske vojnike. Ali sad priznaje da je možda bio malo naivan.

"Pavel očigledno nije ono što sam mislio da jeste", rekao je on.

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 15. novembra.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Ivana
19.11.2018 - 08:15
Nosac aviona?
Molim vas da ispravite prevod u recenici u kojoj spominjete razduzeni nosac aviona jer se u originalnom tekstu govori o razduzenom desantnom camcu. Hvala