SVET DANAS

Hokejaški superstar u Americi, sa velikim fanom u Kremlju

Političke intrige na ledu? Putinov miljenik kaže "njet"
MET FLEGENHAJMER
Datum: 10/01/2018

Hokejaški superstar u Americi, sa velikim fanom u Kremlju

Profimedia

Ovaj sin Moskve zarađuje pare u Vašingtonu, i svake noći mu pevaju lokalci koji baš i ne vole njegovu zemlju.

On se, već tuce godina, uvlači pod kožu ovom gradu, postavši najcenjenija uvozna marka iz Rusije - i kada lopata tokom snežnih oluja koje ga podsećaju na dom, i kada drži banku u Ruskoj kući, laundžu krcatom votke u kojem je jednom izgubio zub. Najvažnije, on je ostao jedan od najuspešnijih hokejaša u Sjedinjenim Državama, trpajući golove za Vašington Kapitalse, tim koji nikako da osvoji titulu.

"Moj drugi dom", tako zvezda, Aleksandar Ovečkin, priča o Vašingtonu.

Ali hajdemo malo o njegovom prvom domu.

U političkoj sezoni istraživanja o tome koliko je Moskva uticala na izbore 2016. i sa uvek prisutnom nevidljivom rukom predsednika Vladimira Putina, Ovečkin se našao u cajtgajstu sa sopstvenom vašingtonskom misterijom: on je heroj koji drži hokejaški štap, i on je neko ko bi mogao - ili ne bi mogao - da bude nameran šraf u propagandi Kremlja u srcu Amerike.

"Želim da uradim ono što je najbolje za moju zemlju", kazao je Ovečkin u jednom intervjuu u Virdžiniji.

Ovog meseca, Ovečkin je saopštio da je započet "građanski pokret" koji je nazvao #putinteam, kako bi izrazio podršku Putinu, njegovom najčuvenijem navijaču, nekoliko meseci uoči izbora u Rusiji. (Njih dvojica su toliko bliski da je Putin pozvao Ovečkina na dan njegovog venčanja prošlog leta, i poklonio mu skupoceni set za čaj.)

"Idemo zajedno", napisao je, na ruskom, Ovečkin na svom Instagram nalogu kada je objavio stvaranje nove grupe, "idemo da pokažemo svetu snažnu i ujedinjenu Rusiju!" Okačio je i fotografiju na kojoj se njih dvojica grle.

Ovečkin (32) insistira da je ideja bila njegova, i da nema nikakve veze sa ruskim liderom ili njegovim saveznicima. "Putinov tim je Putinov tim", kaže on. "To je za ljude koji podržavaju ovu zemlju, i baš je prosta stvar."

Ali eksperti za rusku politiku kažu da se tamo sportisti često koriste za podršku. Oni su prilično skeptični o Ovečkinovom stavu. Novinski izveštaji iz Rusije povezali su ovu kampanju sa jednom poznatom kompanijom za odnose sa javnošću, koja je, navodno, osmislila "Putinov tim" pre no što je dobila dozvolu iz predsednikove orbite. (Firma je to negirala.) A iako Putinovi izgledi na izborima nisu nimalo loši, podrška poznatih sportista mogla bi da mu pomogne u jačanju popularnosti kod kuće i u inostranstvu.

Američki zvaničnici veruju da se Ovečkin koristi za kampanju koja treba da donese dobar imidž Putinu, bilo da je Ovečkin toga svestan ili ne. Ovo pitanje nije baš visoko na listi prioriteta obaveštajaca niti policajaca, koji su se smejali kada su ih pitali za "Putinov tim". Ovečkin je previše poznat, kazao je jedan zvaničnik, da bi se bavio klasičnom špijunažom.

Kremlj je podržao odluku Aleksa Ovečkina, i u saopštenju se podseća da je on "veoma uspešan i poznat Rus".

"Znamo da on mnogo voli našeg predsednika", kazao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Jevgenij Minčenko, jedan od najvećih poznavalaca ruske politike - sa snažnim vezama u Kremlju - kaže da bi grupa mogla da se obračuna sa "mitom da Putin nije toliko popularan i da je njegov rejting naduvan".

Minčenko dodaje da bi podrška ličnosti kao što je Ovečkin mogla da privuče i "apolitične mlade" na birališta.

Kao jedan od najboljih igrača sveta, Ovečkin nije nimalo trivijalan ni kada je reč o privredi Vašingtona: Kapitalsi kažu da se u poslednjoj deceniji prihod od prodaje karata povećao za 167 odsto, kako je Ovečkin vukao tim ka uspehu.

"Ako uspemo da pobedimo Pingvine, neka radi šta hoće", kaže Džordž Šik, veliki Ovečkinov fan, ali i Putinov kritičar, koji redovno nosi dres sa brojem 8.

Godinama se Ovečkin, kojeg u Vašingtonu zovu Ovi, a u Moskvi Saša, pojavljivao u klipovima sa Putinom, onim o alfa povezivanju. Oni su klizali zajedno na jednoj egzibicionoj utakmici protiv ekipe studenata i gledali su turnir u sambu, borilačkoj veštini koja je dvadesetih godina prošlog veka osmišljena za poboljšanje fizičke spremnosti Crvene armije.

Prijatelji kažu da je Ovečkin politički nesvesna ličnost, sa jednostavnim ukusima i ambicijama, koje se okreću oko boršča, video-igara i velikog posvećivanja treninzima. Njega baš ne bi zanimalo, govore, da se bavi geopolitičkim zavrzlamama.

"On je i dalje jedno veliko dete", kaže Pit Kalamutsos, vlasnik jednog kluba koji poznaje Ovečkina još od ruki-sezone.

U intervjuu, Ovečkin je i sam ponudio razloge za ove argumente. Hokejaši, smatra on, imaju malo instinkta za politiku.

"Mi nismo baš toliko pametni", kaže on. "Mi se toga klonimo i radimo ono što znamo."

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.