LIČNOSTI

Huanes ima poruku za sve

Kolumbijska zvezda Huanes pesme smešta u narativ vizuelnog albuma
Džon Parelis
Datum: 19/01/2018

Huanes ima poruku za sve

Foto: Profimedia

Kolumbijski kantautor Huanes, latinoamerički superstar, lako je mogao da snimi svoj novi album, "Mis Planes Son Amarte" ("Plan mi je da te volim") pod svojim uslovima: desetak svetlucavih, melodičnih pesama o ljubavi, uz onaj njegov mili glas i strateški sinkopirani ritam gitare. Ipak, bio je ambiciozniji.

"Mis Planes Son Amarte" je "vizuelni album", digitalni naslednik filmskih i brodvejskih džuboks mjuzikala. Prvi vizuelni album za ovog velikog latinoameričkog izvođača, sa pesmama satkanim u narativ o ljubavi, vremenu, prostoru, magiji i vezama između urođeničkog i vanzemaljskog.

"Sve se toliko promenilo i svi konzumiraju samo pesme. Kultura albuma postaje prevaziđen koncept", rekao je Huanes u telefonskom razgovoru iz Medeljina u Kolumbiji, gde je i rođen. "Za mene je bilo važno da svakoj pesmi dam ličnost, i ispričam priču."

Huanes (skraćeno od njegovog punog imena Huanes Aristizabal Vaskez) vešto spaja latinoameričke i karipske ritmove sa rok instrumentima. Njegove numere redovno se uspinju na prva mesta španskih radio-stanica unutar i van Sjedinjenih Država. Od 2000. godine ovenčan je dvadeset jednim Latinoameričkim Gremijem.

"Mis Planes Son Amarte" je najvedriji Huanesov album. Na početku pesme "Actitud", on peva: "Vesti kažu da je sve loše / Ali ja više volim da sam optimističan / U rukama nosim samo gitaru i dobar stav". Njegova deca pridružila su mu se u izvođenju pesme o isceljujućoj moći ljubavi.

Njegove nove pesme bave se ljubavlju: pronalaženje, gubitak, puštanje, pružanje svetu.

"Svet je lud, ako pogledate ko njime upravlja sada", rekao je Huanes. "Kada vidite šta se događa, to bude težak trenutak. Ali zaista želim da se usredsredim na pozitivnu stranu. Za mene je muzika lek za dušu. Želim da je ljudi slušaju, ovaj album, i da se jednostavno osećaju bolje."

Na vizuelnom albumu, Huanes glumi arheologa koji postaje astronaut i kosmonaut, prelazi decenije i uzima šamanski otrov ajahuasku da bi pronašao put ka srodnoj duši koja ga proganja u snovima. Vremenske linije se prepliću, ali romansa opstaje.

Huanes (44) je radio sa kolumbijskim muzičarima iz Medeljina: hip-hop i regeton producenti Mosti, Skaj i Bul Nene. Sarađivao je sa njima na produkciji i pisanju pesama - što je velika promena za Huanesa koji je svoje pesme sam pisao više od decenije.

"Razumeli su ko sam ja, odakle dolazim", objasnio je. "Nisu se pretvarali da će me odvesti na neko drugo mesto, ja se nisam pretvarao da ću otići na to njihovo mesto. Samo smo pokušali da pronađemo mesto između kako bismo učinili pravu stvar za moju muziku. Pokušali smo da kombinujemo organsku i elektronsku stranu."

Zvuk na albumu je razdragan i futuristički. Ali u srži su zvuci na kojima je odrastao: kumbija, salsa, valjenato i ruralna muzika gaska, "muzika koju su njegovi roditelji slušali kada je bio klinac". "Važno je znati da sam čvrsto povezan sa svojim korenima i da na tome gradim nešto novo", rekao je Huanes.

© The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.