MIŠLJENJA I KOMENTARI

Internet će nam doći glave, on je bez premca u širenju laži i eroziji opšteg dobra

Ne znam kako možemo da pomirimo slobodu govora i izražavanja sa boljim uređivanjem interneta
Frenk Bruni
Datum: 29/11/2018

Internet će nam doći glave, on je bez premca u širenju laži i eroziji opšteg dobra

Foto: NYT

Nore Efron je jednom napisala fantastičan esej o trajektoriji svoje i tuđih zaljubljenosti u imejl, od oduševljenja otkrićem tog brzog, novog načina komunikacije do pakla što ne možemo da ga isključimo.

Ja se tako osećam prema celom internetu.

U početku je to bio san o širenju znanja i boljoj povezanosti, da bi prerastao u noćnu moru manipulantskih, zadrtih stavova i metastazirane mržnje.

Pre nego što je počeo da šalje bombe Baraku Obami, Hilari Klinton i drugima, Sezar Sajok je ohrabrenje pronašao onlajn – u smislu da je mogao da urla od ozlojeđenosti i besa na pozornici gde ne samo da ga niko nije kritikovao zbog toga već su mu i odgovarali na isti način. U trenutku kada je uhapšen na Floridi, "Sajok se uklapao u poznati profil modernog ekstremiste, radikalizovanog onlajn i uvučenog u vrtlog stranačkog besa", naveo je Tajms.

Robert Bauers, optužen za ubistvo 11 Amerikanaca jevrejskog porekla u Pitsburgu jutro posle hapšenja Sajoka, čuvao je svoje ludilo i gajio krvave fantazije u tom istom onlajn vrtlogu. Dok je Sajok svoje gadne niše stvorio na Fejsbuku i Tviteru, Bauers je našao još sigurniju luku za svoje rasističke, ksenofobične, antisemitske strasti na Gabu, dve godine staroj društvenoj mreži koja služi kao odgajalište belih nacionalista. Tu se skupljaju, saosećaju i podstiču jedni druge sa efikasnošću koja ne postoji oflajn.

Dilan Ruf je na internetu sa njegovom privatnošću i anonimnošću istraživao belački rasizam i formulisao svoje zlo uverenje da je nasilje neophodno. Onda je otišao u crkvu u Čarlstonu, Južna Karolina, i ubio devet Afroamerikanaca u junu 2015.

Na Fejsbuku je Alek Minasijan postovao zakletvu da će "podsticati pobunu" među muškarcima u "nevoljnom celibatu" koji žene oko sebe ne mogu da zainteresuju za seks. Onda je svojim kombijem pokosio desetoro u Torontu u aprilu.

Enklave interneta oblikovale su viđenje sveta svih ovih muškaraca.

Internet je alatka bez premca za učenje, povezivanje i konstruktivnu izgradnju zajednica. Ali je bez konkurencije kada je reč o širenju laži, sužavanju interesovanja i eroziji opšteg dobra. On stvara teroriste. On seje neprijateljstvo širenjem kombinacije tačnih i netačnih podataka da na kraju nije moguće odrediti šta je istina a šta nije.

Na konferenciji u Briselu, Tim Kuk, izvršni direktor Epla, upozorio je da "platforme i algoritmi koji su obećavali da će nam poboljšati živote zapravo pogoršavaju najgore ljudske tendencije".

"Otpadnički pojedinci, pa čak i vlade, iskoristili su poverenje korisnika da bi produbili invazije, podstakli nasilje i potkopali naš zajednički osećaj šta je istina a šta nije", rekao je on.

To je rekao 24. oktobra – pre Sajokovog hapšenja, pre Bauersovog sumanutog pohoda, pre nego što je Žair Bolsonaro, desničarski populista, pobedio na predsedničkim izborima u Brazilu. Tajms je objavio da su Bolsonarove pristalice navodno pokušale da naškode njegovom protivniku tako što su Fejsbukovu aplikaciju za poruke WhatsApp preplavile "političkim sadržajem prepunim pogrešnih informacija o lokacijama i radnom vremenu biračkih mesta".

U tom istom članku se navodi da je pretraga reči "Jevreji" na foto-sajtu Instagram 29. oktobra dovela do 11.696 postova sa haštegom #jewsdid911 gde se oni krive za napade na Svetski trgovinski centar 11. septembra, uz još isto tako groteskne slike i snimke koji demonizuju Jevreje. Antisemitizam možda jeste drevan, ali ovaj način isporuke antisemitizma je potpuno moderan.

Ne znam kako možemo da pomirimo slobodu govora i izražavanja sa boljim uređivanjem interneta, ali sam siguran da moramo tom izazovu da pristupimo što pre i ozbiljnije nego do sada. Demokratija je ugrožena. Kao i naši životi.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.