SVET DANAS

Jeste li čuli za "boligarhe"? To su oni koji su se obogatili u Čavesovoj "socijalističkoj revoluciji"

Mnogi smatraju da je duboko ukorenjena korupcija pokrenula kolaps Venecuele
Nikolas Kejsi, Sara Maslin Nir
Datum: 07/12/2018

Jeste li čuli za "boligarhe"? To su oni koji su se obogatili u Čavesovoj "socijalističkoj revoluciji"

Porodica Andrade ima veliku kuću sa konjima i avionima. Emanuel Andrade u Parizu. Fotografije: Fotografija: Žak Demarton/Agence France-Presse — Getty Images

Životni stil porodice Andrade bio je spektakularan kao i ekonomski kolaps zemlje koju su ostavili za sobom.

Imigranti iz Venecuele, porodica je živela u velikoj kući na Floridi okruženoj izložbenim konjima. Glava porodice, Alehandro Andrade bio je telohranitelj predsednika Uga Čavesa pre nego što je dobio moćno mesto u njegovoj vladi. Očekuje se da će Andradeu uskoro biti izrečena presuda zbog uzimanja mita dok je bio ministar finansija Venecuele u šemi koja ga je učinila milijarderom.

Venecuela je suočena sa najgorom ekonomskom krizom u modernoj istoriji. Inflacija i užasne nestašice hrane i lekova primorale su više od tri miliona ljudi da napusti zemlju, navode Ujedinjene nacije.

Ali među onima koji su otišli je i mala klika bogatih, uključujući vladine zvaničnike, dobro povezane biznismene i vojne lidere koji su pokupili milijarde dolara. Mnogi smatraju da je ova duboko ukorenjena korupcija pokrenula kolaps Venecuele.

Oni koji su se okoristili imaju ime: "boligarsi", termin koji se koristi na nove oligarhe potekle iz Čavesove socijalističke "bolivarske revolucije".

"Kako je moguće da vladin činovnik ima 60 konja", pita Frenklin Hoet-Linares, venecuelanski advokat koji živi u blitini Andradeove kuće u Vest Palm Biču na Floridi.

Sporazum koji je Andrade sklopio sa tužilaštvom i optužnica u vezi silnog mita koji je primio nedavno su obelodanjeni u federalnom okružnom sudu nna Floridi. Oni su pokazatelj kako je venecuelanska elita nagomilala bogatstvo pre nego što su se preselili u Južnu Floridu.

Andrade je prikupio neverovatno bogatstvo uključujući tri privatna aviona jahtu, konje i brojne skupe satove, navodi se u dokumentima. Andrade je priznao da je primio više od milijarde dolara mita.

Američki zvaničnici su ove godine uveli sankcije Diosdadu Kabelu, jednom od najmoćnijih političara Venecuele optuživši ga da trguje drogom, da se bavi iznudom i da je proneverio državni novac. Ministar unutrašnjih poslova i pravosuđa Nestor Reverol je optužen da je dobijao novac u zamenu od trgovaca kokainom. A unutrašnji krug predsednika Nikolasa Madura, uključujući njegovu suprugu i ministra odbrane, "sistematski pljačka ono što je ostalo od bogatstva Venecuele", kažu američki zvaničnici.

Andradeov slučaj povezan je sa još jednim venecuelanskim milijarderom Raulom Gorinom koji je vlasnik medijske mreže Globovision i koji živi u Majamiju. Gorin je zatražio od Andradea da mu pomogne da se dokopa unosnih prava na menjačke poslove za venecuelansku vladu, pokazuju federalna dokumenta.

Kada je Andraade dobio račun od 174.800 dolara za transport konja, on ga je poslao Gorinu koji ga je platio sa ličnog računa u Švajcarskoj. Gorin je 2012. za 20 miliona dolara podignutih sa računa u Švajcarskoj platio avion Andradeu, navodi se u sporazumu Andradea i američkih vlasti. Gorinova optužnica je odvojena od Andradeove.

Andrade se odrekao svojih sredstava i mogao bi da dobije maksimum 10 godina zatvora. U Venecueli ima nadimak "jednooki" posle priče da ga je Čaves greškom udario u oko tokom bejzbol utakmice. Malo pre nego što je Čaves umro od raka 2012. Andrade se preselio na Floridu.

Tamo Andradeovi imaju raskošnu kolekciju konja sa živopisnim imenima poput Bon Džovi i Hardrok Z. Svakodnevni život Andradeovog sina Emanuela koji se takmiči u konjičkim sportovima, prati se preko Instagrama gde postuje fotografije sa bogataških dešavanja u Londonu i Madridu.

Iako je zaplena Andradeovih sredstava korak u dobrom pravvcu, to nije dovoljno, smatra advokat Hoet-Linares.

"Najperverznija stvar kada je reč o korupciji u Venecueli je da novac koji dolazi iz sveta i SAD nikada i ne stigne do Venecuele", rekao je on.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.