UMETNOST I DIZAJN

Kako je moguće da Sagrada Familija nije bila legalna pola veka?

Kritičari tvrde da se Sagrada Familija previše udaljila od Gaudijeve vizije
Rafael Minder
Datum: 05/12/2018

Kako je moguće da Sagrada Familija nije bila legalna pola veka?

41 milion dolara da se razreši spor oko Gaudijevog remek-dela. Fotografija: Danijel Rodrigez za Njujork tajms

Bazilika Sagrada Familija u Barseloni poznata je u svetu kao arhitektonsko blago, onirično remek-delo katalonskog arhitekte Antonija Gaudija koje godišnje privlači milione posetilaca iako je i dalje u skelama, 136 godina od početka radova.

Ono što crkva nema više od veka je, kažu gradski oci, građevinska dozvola.

Bazilika je pristala da gradu plati 36 miliona evra tokom 10 godina kako bi rešila problem u vezi s građevinskim dozvolama i pomogla rešavanju saobraćajnih gužvi oko crkve.

Koristeći dozvolu kao adut, administracija desničarskog gradonačelnika Barselone Ade Kolau obrušila se na crkvu. Odbor Sagrada Familije kaže da ima građevinsku dozvolu koju je 1885. izdao Sant Marti de Provensals, koji je u to vreme bio nezavisan grad. Zvaničnici Barselone tvrde da je crkva, pošto je Sant Marti nekoliko godina kasnije apsorbovan u grad, morala da traži građevinsku dozvolu. Odbor crkve kaže da im više od jednog veka niko nije tražio nešto slično.

Radovi na Sagrada Familiji su počeli 1882. Radikalni dizajn građevine sa elementima gotike, art nuvoa, modernizma i azijske umetnosti ljudi porede sa svime od crteža iz knjiga o dr Zusu do podvodne šume korala.

Gaudi je umro 1926. kada je tek jedna četvrtina projekta završena, a decenijama posle njegove smrti, progres je bio spor, sporadičan i često je izazivao intenzivne debate. Ali radovi su se poslednjih godina intenzivirali. Dve trećine Sagrada Familije su završene i arhitekte se nadaju da će u potpunosti biti završena do 2026, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.

Kritičari tvrde da se Sagrada Familija previše udaljila od Gaudijeve vizije – neki njegovi planovi su uništeni pre mnogo godina – ili da je privlačnija kao nedovršen spomenik.

Čak i nedovršena i okružena skelama i dizalicama, Sagrada Familija je najpoznatiji spomenik Barselone koji dnevno poseti više od 10.000 ljudi.

Ada Kolau i njena administracija optužili su baziliku da radi bez građevinske dozvole, da nisu podneli neophodne planove rušenja okolnih kuća kako bi završili prostor oko crkve i kako nisu platili građevinske takse.

Žalba gradskih zvaničnika pogodila je živac u zemlji gde je crkva dobila poreska izuzeća za hiljade svojih građevina, što je dovelo do optužbi za utaju poreza i debatu o tome gde crkva troši prihode od turizma.

Sporazum od gradskih vlasti traži da nastave sa radom na saobraćajnoj infrastrukturi oko Sagrada Familije i urade i studiju izvodljivosti za izgradnju pešačkog prolaza koji bi baziliku direktno povezivao sa najbližom metro stanicom. Sporazumom nije rešena rasprava oko planirane zaplene obližnjih zgrada.

Ali bazilika će, konačno, imati građevinsku dozvolu.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.