NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako objasniti bum bitkoina?

Skeptici ga nazivaju Ponzijevom šemom. Investitori vide digitalno zlato
Natanijel Poper
Datum: 11/01/2018

Kako objasniti bum bitkoina?

Foto: Profimedia

SAN FRANCISKO — Digitalno zlato. Nova tulipomanija. Virtuelna valuta. Kako god da ga zovete, Bitcoin je u naletu, pošto je cena samo jednog bitkoina prešla 10.000 dolara po prvi put 27. novembra – manje od dva meseca nakon što je prvi put prešla 5.000 dolara. Ranije ovog meseca, trejdovao se za oko 14.000 dolara.

Cena bitkoina naduvana je pošto su mnogi kupci pomislili da su pronašli investiciju koja bi, na duže staze, mogla da se takmiči čak i sa zlatom, u smislu čuvanja novca van kontrole kompanija i vlada. Trgovina je posebno krenula u Južnoj Koreji i Japanu. Seul sada ima prave prodavnice u kojima i manje tehnički potkovani ljudi mogu da kupuju i prodaju bitkoin.

Cena koja dostiže nebesa na videlo je iznela i skeptike, od Džejmija Dajmona, generalnog direktora JPMorgan Čejsa, do Vorena Bafeta, koji su sve ovo nazvali prevarom, balonom ili Ponzijevom šemom.

Nezadrživi rast je, na neki način, potvrdio njihov stav, pošto sve više izgleda da je ovo investicija bez previše utemeljenja u realnom svetu. Ali svaki put kada bi se javili skeptici, investitori bi ih poklopili time što bi kupovali sve više i više bitkoina po sve većoj ceni.

Poklonici bitkoina kažu da vidimo stvaranje jedne nove klase imovine, koja bi mogla da se takmiči sa deonicama i fizičkim dobrima u investicionom portfoliju običnih ljudi.

Ali čak su i zagriženi fanovi šokirani rastom cena u poslednjih nekoliko meseci. Ili, kao što je napisao neko u veoma popularnom komentaru na društvenoj mreži Reddit: “Ovo je sada i zvanično ludilo.”

U čitavu priču su upleteni i hedž fondovi, koji pokušavaju da dobiju parče profita. Više od stotinu hedž fondova investira isključivo u bitkoin i druge virtuelne valute.

Trgovina se odvija mahom bez ikakvog regulatornog plana, transparentnosti ili nadgledanja. Ovo doprinosi strahovima da bi problem na jednoj berzi mogao da unese paniku na svim ostalima.

Veliki uspon u ceni bitkoina krajem 2013. probušen je kada se utvrdilo da najveća berza u to vreme, Mt. Gox, uopšte ne poseduje bitkoine koje je tvrdila da poseduje. To je dovelo do trogodišnjeg zastoja u ceni.

No postepeno, vrednost se vraćala na staro, a sada ga je dobrano i prevazišlo. Ekosistem bitkoina je sada rašireniji po svetu, i ne zasniva se na davanju poverenja u samo jednu kompaniju, kao što je bio slučaj sa Mt. Goxom, koji je kolabirao pre tri godine. U to vreme, na Mt. Goxu odvijalo se više od 75 odsto svih trgovina bitkoinom, a sada najveće berze imaju svega oko deset odsto.

Bitkoin je počeo da se širi svetom i da doseže do investitora i u velikim i u malim državama, zbog jedinstvenog dizajna koji je osmislio njegov kreator. Bitkoini se čuvaju i njima se trguje na decentralizovanoj mreži računara koja nije ni pod kakvom kontrolom neke vlade ili kompanije. To je bilo posebno atraktivno ljudima u državama kao što su Kina i Zimbambve, u kojima nije neuobičajeno da vam vlada zamrzne ili oduzme bankovne račune i imovinu. Bitkoin je uspeo da ostane nepropustljiv i za kontrolu vlade i za hakere skoro jednu deceniju.

On je takođe veoma popularan kao sredstvo plaćanja za ilegalne droge onlajn, jer svoj bitkoin novčanik možete da otvorite bez davanja ikakve lične informacije. Ali on se sada suočava sa rivalima koji tvrde da njihove virtuelne valute nude čak i više privatnosti.

Ove godine se čak činilo da će Ethereum, druga najpopularnija virtuelna valuta, preskočiti bitkoin po vrednosti. U to vreme, bitkoin je bio obuzet internim ratom oko toga kako apdejtovati softver i proširiti mrežu. U oktobru, jedna strana je odustala od svojih principa, i od tada je cena krenula na gore.

Eter, koji živi na mrežu Ethereum, i Bitcoin Cash, još jedan izazivač bitkoina, takođe rastu po vrednosti, pošto investitori traže bilo šta što bi moglo da ima istovetnu izdržljivost i mobilnost kao i original.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.