LIČNOSTI

Majkl B. Džordan sve drži pod kontrolom, ali se i dalje ne smiruje

Glumac koga doživljavaju kao heroja čak i kada glumi negativca
Kajl Bjukenan
Datum: 24/12/2018

Majkl B. Džordan sve drži pod kontrolom, ali se i dalje ne smiruje

Majkl B. Džordan ima osećaj da je slava nestalna. Fotografija: Kejla Rifer za Njujork tajms

Žena je mislila da je lukava, ali ju je na drugoj strani restorana na Beverli Hilsu Majkl B. Džordan "provalio".

"Imam Spajdijevo čulo", rekao je Džordan aludirajući na Spajdermenov instinkt za opasnost.

Za Džordana to čulo se aktivira svaki put kada obožavalac pokuša tajno da ga fotografiše. Žena je držala svoj ajfon pod uglom koji je 31-godišnjem Džordanu pokazao da je kamera uperena u njega.

"Moram da prihvatim da mi je i to deo posla", rekao je on. "Posle Marvelovog filma, stvari se promene."

Džordan je igrao Čoveka-baklju u rimejku "Fantastične četvorke" iz 2015. i bio je suparnik Erika Kilmongera u ovogodišnjem "Crnom panteru", što ga je učinilo jednim od najpoznatijih mladih glumaca Holivuda. On, ipak, ne leži na lovorikama. "Kako vreme prolazi, ja učim i ostvaruju mi se stvari za koje sam naporno radio, ali sam svestan da ću se uvek pitati 'Šta je sledeće?'."

Džordanov najnoviji film je boks drama "Krid II", nastavak hita iz 2015. Kao Adonis Krid, Džordan se kreće između mišićavog bravada i dečačke ranjivosti. Iako je snimljen u Filadelfiji kao i prvi "Krid", oseća se razlika u tome kako grad reaguje na njega. "Postao je superzvezda, megazvezda", rekao je Stiven Kejpl Mlađi, koji je režirao nastavak. "Kada izađemo, vidite da se i dalje navikava na svu tu pažnju."

Kud god Adonis ode u filmu, pozdravljaju ga kao heroja, ali je on nemiran.

"Kao glumac razumem taj osećaj. Nekada sam mislio da ću biti srećan kad zaradim dovoljno novca da kupim kuću i auto", rekao je Džordan. "Zašto se onda osećam tako nezadovoljno? Zašto sam toliko gladan?"

Džordan se preselio u Los Anđeles kao tinejdž glumac.

Iako je glumio u serijama "Žica" i "Sva moja deca", sve veće agencije su ga zaobilazile.

Džordan je posao našao u emisiji "Friday Night Lights" i filmovima, ali nikada glavne uloge. "Gledao sam ga u epizodnim ulogama u 'Chronicle' i 'Red Tails' i mislio sam kako je on filmska zvezda", kaže režiser Rajan Kugler. "Mislio sam da su ti filmovi morali da budu o njemu."

Sa Kuglerom, koji ga je izabrao da glumi u njegovom debiju iz 2013. "Fruitvale Station" i koji je režirao "Krida" i "Crnog pantera", formirano je partnerstvo koje je unapredilo karijere obojice. Tokom ta tri filma, Džordan je postao srcelomac.

Sada ima kapital da uradi šta želi: upravo je završio snimanje drame "Just Mercy" sa oskarovcima Bri Larson i Džejmijem Foksom i nada se da će uskoro snimiti i rimejk "Afere Tomasa Krauna". Ali i pored svega toga, osećaj da bi sav taj uspeh mogao da nestane ga ne napušta.

"Dolazim sa severa Nju Džerzija gde ništa nije obećano", kaže Džordan. Njegovi predstavnici rade u jednoj od agencija koje su ga nekada ignorisale, što Džordana beskrajno zabavlja.

Nijedan film o superherojima do sada nije nominovan za nagradu Američke akademije za film, ali će "Crni panter" biti teško ignorisati. Kilmongerov bes je toliko pravedan da je veliki deo publike jednostavno morao da stane na njegovu stranu. Film je i pokazatelj žestokog izvođenja Džordana zbog kog bi mogao da dobije nominaciju za najbolju mušku sporednu ulogu.

Džordan i Kugler su osmislili neprijatelja koji je toliko uverljiv da se posle premijere "Crnog pantera" hešteg #KillmongerWasRight pojavio na Tviteru. A debata se nastavlja.

"Ima tipova koji su skroz tim Kilmonger. A mnoge žene mi kažu da sam ih razbesneo", kaže Džordan.

Džordanu ne smeta da čuje reakcije fanova. Čak i razume ženu koja je pokušala da ga fotografiše u restoranu.

Prišao je ženi i njenom društvu i ponudio se da im pozira za selfije.

"Majk je tip koji želi interakciju sa fanovima", rekao je Kejpl. "Ali kako to izvesti kada vas iznenada okruže i zaguše do te mere da ne možete ni da prošetate ulicom?"

Džordan pruža ruku, držeći ajfon. "Obećavam da će biti dobra", kaže ženi. "Ali to znači da ćete morati da obrišete sve one moje fotke koje ste snimili ranije, kul?"

Možda zahvaljujući takvom stavu može da kontroliše nivo slave čiji deo svi žele. Majkl B. Džordanu ne smeta da pozira za fotku dokle god je on taj koji je snimi.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.