LIČNOSTI

Majkl Daglas rado prihvata ulogu starijeg čoveka

U njegovim najpoznatijim filmovima poput trilera "Fatalna privlačnost" i "Niske strasti", Daglasovi uglađeni ali agresivni junaci na određeni način su definisali američki mačizam osamdesetih i devedesetih godina
Piše: Dejv Ickof / The New York Times International Report
Datum: 20/01/2019

Majkl Daglas rado prihvata ulogu starijeg čoveka

"Nikada nisam planirao šta ću uraditi" Foto: Vinsent Tulo za Njujork tajms

Teško da je Sendi Kominski čovek na vrhuncu svog života. Nekada traženi učitelj glume za slavne, sada za život zarađuje podučavajući one koji streme ka Holivudu kako da uspeju na audicijama za reklame. Iza njega su tri propala braka, odrasla ćerka koja ga jedva trpi i telo koje ga ne sluša.

Zato je Majkl Daglas, kada mu je ponuđeno da igra ovog neuglednog junaka u novom Netfliksovom sitkomu "The Kominsky Method", rekao da postoji samo jedan način da ispuni ovaj zadatak.

"U 74. godini? Ljubazno i rado."

"Rekao sam: 'Hoćete da napravite komediju od starenja?'", kaže Daglas. "'Ja sam vaš čovek.'"

U njegovim najpoznatijim filmovima poput trilera "Fatalna privlačnost" i "Niske strasti", Daglasovi uglađeni ali agresivni junaci na određeni način su definisali američki mačizam osamdesetih i devedesetih godina. Na njega će zauvek prva asocijacija biti nemilosrdna uloga Gordona Gekoa, beskrupuloznog kapitaliste kojeg je odigrao u "Volstritu" Olivera Stouna.

Premda je nekad bio obožavan i veoma uspešan, Daglas je sada pomiren sa spoznajom da takva slava ne traje večno. Pobedio je rak, a prošlog januara bivša saradnica ga je optužila za seksualno zlostavljanje osamdesetih, što je on porekao.

Nakon sveg ovog vremena i dalje je nejasno kako Majkl Daglas percipira sebe i da li uopšte ima jasnu sliku o sebi; prema njegovom mišljenju, on nije ni razmaženi izdanak šou-biznisa, niti samouvereni vladar univerzuma.

Dugoročni planovi nisu u njegovom maniru. "Nikada nisam planirao šta ću uraditi", kaže Daglas. Zašto onda ne uzeti njegovu prvu televizijsku ulogu iz sedamdesetih i odigrati neuglednog sedamdesetogodišnjaka sa uvećanom prostatom?

"Razumem tog tipa kome život nije baš ispao onako kako je očekivao", priča Daglas, sedeći u mračnom uglu dnevne sobe u svom stanu koji gleda na Central park, dok mu sunčevi zraci koji dopiru kroz prozor obasjavaju samo sedu kosu i osmeh na licu.

Trofeji, poput Oskara za "Volstrit" i "Let iznad kukavičjeg gnezda" sijaju sa polica. Zidovi su ukrašeni starim posterima za filmove poput "The Big Sky" u kojem je igrao njegov otac, Kirk Daglas, i naslovnom stranom Lajf magazina iz 1943. godine sa njegovom majkom Dajanom Daglas, glumicom i aristokratkinjom.

Daglas kaže da je njegova karijera napredovala isprekidano decenijama. Preslišava se ključnih tačaka: godina koje je proveo sa Karlom Maldenom u televizijskoj krimi seriji "Ulice San Franciska"; svojih pokušaja da završi "Let iznad kukavičjeg gnezda" nakon što je njegov otac zamalo napustio projekat; osvajanja Oskara za "Volstrit" 1988.

Njegovo poslednje dostignuće, ističe Daglas, bilo je kada je konačno video sebe kako "istupa iz očeve senke".

"To mi je dalo samopouzdanje koje ranije nisam imao", objašnjava. "Postavio sam sebi lestvicu visoko", dodaje tiho.

Danas, Daglas je otac troje dece; ima sina Kamerona iz prethodnog braka sa Dajandrom Luker i ćerku Keris i sina Dilana iz braka sa Ketrin Zitom-Džouns.

Glumac je strahovao da će ga zdravstveni problemi 2010. godine zauvek prognati iz filmske industrije, ali 2013. godine odigrao je ulogu u HBO filmu "Behind the Candelabra" koja mu je donela nagradu Emi.

Autor filma "The Kominsky Method" Čak Lor kaže da je želeo da snimi seriju koja će predstavljati suočenje sa starenjem i smrtnošću.

"Unutar tela koje stari je osoba koja misli da ima 18", kaže Lor.

On dodaje da je odmah pomislio na Daglasa kao pravog čoveka za ovu ulogu. "Ima neke suptilne elegancije u načinu na koji se on predstavlja svetu", ističe Lor.

© 2018 The New York Times

TEKST IZ NOVOG BROJ NJUJORK TAJMSA NA SRPSKOM JEZIKU, POKLON SVIM ČITAOCIMA UZ NOVI BROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA, 17. JANUARA

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.