HRANA

Malo belog luka, pavlake i peršuna: Ranč je omiljeni američki sos

U njega se rutinski umaču pržena krilca, mlade šargarepe, pomfrit, tortilja čips i štapići od mocarele
Džulija Moskin
Datum: 17/11/2018

Malo belog luka, pavlake i peršuna: Ranč je omiljeni američki sos

Preliv koji se meša u sve i svašta. Fotografija: Linda Sjao za Njujork tajms

Kao mlada republika, Sjedinjene Američke Države prihvatile su prelive mnogih zemalja: italijanski, francuski, ruski i magični preliv hiljadu ostrva. Ali sa stvaranjem i usponom rančerskog sosa, dobili smo jedan istinski američki preliv.

Izmišljen 1950-ih, ranč je sada najpopularniji preliv za salatu u zemlji, pokazuje studija iz 2017. koju je uradilo Udruženje za prelive i sosove. I koristi se i za druge stvari osim salate.

U njega se rutinski umaču pržena krilca, mlade šargarepe, pomfrit, tortilja čips i štapići od mocarele. Deo je američkih klasika poput makarona sa sirom, pržene piletine i krompir salate. A njime se posipaju i takosi, kaserole i – možda najkontroverznije – pica.

Ranč preliv služi i kao velika inspiracija: postoje sokovi sa ukusom ranč sosa, ranč fontane na zabavama, ranč tetovaže i memes pa čak i ranč-i-pica minđuše. Zvezda je bezbroj snimaka na Jutjubu koje snimaju fanovi ranč sosa koji ga sipaju na sladoled, instant nudle i mnogo toga. "Donesi mi crevo za ranč sos", komanduje Homer Simpson dok ignoriše konkubine u čuvenoj sceni sna iz "Simpsonovih".

Šta ranč čini rančem? To je kombinacija krema (pavlake, mleka i ponekad majoneza) i začina (peršun, majčina dušica i mirođija) sa crnim i belim lukom i tračkom crnog bibera. Preliv je zapravo suva mešavina začina koja može da se ubaci u sendvič, stavi na kokice ili umeša u krekere.

Svako može da napravi svoj ranč preliv uz pomoć svežeg belog luka, mlevenog bibera i biljaka. Ali se taj karakteristični ukus dobija samo kroz suvu verziju svih sastojaka.

Stiv Henson, vodoinstalater iz jednog sela u Nebraski, smislio je preliv oko 1950. dok je radio na Aljasci kao građevinski radnik ali i kuvar za ekipu. U tom delu sveta, sveže biljke i mlečni proizvodi nisu uobičajeni.

Do 1954. sa suprugom Gejl se preselio u Kaliforniju i kupio je imanje nazvano Slatkovodni ranč u Santa Barbari u Kaliforniji. Preimenovali su ga u Skrivena dolina i napravili od njega pansion. Njihov sin Nolan Henson kaže da je mesto bilo mnogo popularnije kao kafana a Stivov preliv glavna zvezda.

"Moj otac ga je pravio sa suvim sastojcima", rekao je Nolan Henson, sada 75-godišnjak, koji je odrastao na ranču. (Gejl je preminula 1993. a Stiv 2007. godine.)

"Ljudi su ga nosili kući u teglama od majoneza. Uvek smo ga koristili i stavljali na sve – odreske, povrće, krompire", rekao je on.

Zadivljeni potražnjom, Hensonovi su krajem pedesetih počeli da pakuju sastojke u koverte koje su se slale mušterijama koje bi ih onda kod kuće mešale sa mlekom i majonezom.

Proizvod je bio veoma uspešan i "preliv je preuzeo ranč", rekao je Henson.

Ranč sos je onda takav počeo da osvaja zemlju, prešavši sa Zapada do Srednjeg istoka i okupirajući barove sedamdesetih. U supermarkete je stigao 1983. Ali prema Ebi Rejzner, autorki novog kuvara "Ranč", ludilo za ovim sosom popelo se na nacionalni nivo tek 1986. sa kul ranč doritosima, tortilja čipsom sa ukusom ovog sosa.

Sos je uskoro postao redovan dodatak pomfritu, čipsu i prženim krilcima. Preko krilaca je prešao na picu.

Tim Mekintajer, portparol Domina, kaže da je kompanija dodala pileća krilca na svoj meni 1994. godine. Ranč je išao uz svaku narudžbinu krilaca ali su Amerikanci uskoro počeli da ga stavljaju na picu.

"Kao da jedete novo jelo", kaže Alvin Lim (31), student kulinarstva. "Pojeli ste picu ali kako se verovatno još gladni, koricu onda umačete u ranč."

U Santa Barbari ranč Skrivena dolina više ne postoji. Stiv Henson je brend prodao kompaniji Kloroks 1972. za osam miliona dolara. Proizvodi Skrivena dolina su 2017. (a ima ih više od 50) zaradili preko 450 miliona dolara. Ali obližnja taverna „Kold spring“, prvo mesto gde se van ranča služio preliv, i dalje je otvorena. Ta kafana radi od 1868.

Stiv Henson je jednog dana došao sa šakom suvog bilja i začina, kaže Debi Vilson-Pots, nezvanični istoričar kafane. Njena majka je uvek na isti način opisivala prvi ukus preliva: "Protutnjao mi je kroz usta kao teretni voz."

Restoran i dalje služi originalni preliv.

"Mislim da bi se vratila iz groba i proganjala nas ako bismo ga promenili", rekla je Debi Vilson-Pots.

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 15. novembra.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.