SVET DANAS

Mao je mrtav: Komunistička Kina baš i ne voli mlade komuniste

Studenti koji propovedaju Maovu ideologiju nailaze na probleme
Havijer Ernandez
Datum: 15/11/2018

Mao je mrtav: Komunistička Kina baš i ne voli mlade komuniste

Fotografija: Lam Jik Fej za Njujork tajms

HUEJDŽOU, Kina – Bili su upravo ono što se od najboljih kineskih univerziteta i očekivalo da proizvedu: mladi muškarci i žene uronjeni u ideologiju Komunističke partije Kine.

Čitali su Marksa, Lenjina i Maoa i formirali studentske grupe kako bi diskutovali o napretku socijalizma. Istraživali su tretman proletarijata na kampusu, uključujući domare, kuvare i građevinske radnike. Dobrovoljno su pomagali ruralnim porodicama i prilježno recitovali slogane predsednika Si Đinpinga.

Onda, posle diplomiranja, pokušali su da sprovedu ideale partije okupivši se u avgustu u Huejdžouu, gradu na jugu zemlje, kako bi organizovali radničke sindikate u fabrikama i proteste, zahtevajući veću zaštitu radnika.

Tada je partija shvatila da ima problem.

Vlasti su brzo reagovale, uhapsivši više desetina mladih aktivista i ugušivši njihove pozive na pravdu preko interneta – ali ne pre nego što je njihov primer postao poziv na okupljanje mladih nezadovoljnih sve većom nejednakošću i korupcijom.

"Vi ste kičma radničke klase", uzvikivali su demonstranti na jednom od mitinga obraćajući se radnicima u fabrici opreme. "Mi delimo vašu čast i vašu sramotu."

Protesti su uobičajena pojava u Kini, naročito radnički. Ali demonstracije u Huejdžouu su neobične jer su ih organizovali studenti i diplomci nekih od glavnih univerziteta u zemlji koji su mahom izbegavali ulice od prodemokratskih protesta 1989. koji su se završili krvoprolićem na trgu Tjenanmen.

Aktivisti u Huejdžouu predstavljaju pretnju koju vlasti nisu očekivale.

Oni su prihvatili ideale kojima ih je vlada hranila na obaveznim časovima i pobunili se, bore se protiv siromaštva i za veća prva radnika i rodnu jednakost – što su neka od glavnih pitanja komunizma.

"Ono što mi radimo je legalno i razumno", rekao je Čen Keksin, student Univerziteta Ženmin u Pekingu, koji je učestvovao u protestima. "Vlasti ne mogu da nas napadnu."

Ali jesu. Policija je 24. avgusta upala u stan koji su aktivisti rentirali u Huejdžouu i uhapsila oko 50 ljudi. Dok je policija upadala, aktivisti su se uhvatili za ruke i zapevali "Internacionalu".

Iako su neki oslobođeni, 14 aktivista i radnika je u pritvoru ili kućnom pritvoru, kažu borci za prava građana.

Iako se predstavljaju kao maoisti, aktivisti nisu nasilni za razliku od maoističkih pobunjenika u zemljama poput Nepala i Indije. Oni tvrde da su dobri komunisti koji podržavaju predsednika Sija.

Na kineskom internetu, hiljade mladih učestvuje u vrlo živim čet sobama posvećenim maoistima i marksistima, a neki su pokrenuli i levičarske novinske sajtove koje cenzori, donedavno, nisu preterano dirali.

Žang Šengje (21), koji je diplomirao u junu na Univerzitetu Peking, kaže da su ga muke njegove porodice inspirisale da se pridruži protestima. Njegov otac, mornar, otpušten je iz državne firme u talasu privatizacije devedesetih godina.

Frustriran niskim platama i lošim tretmanom radnika na kampusu, on je sa 60 drugih studenata koji sebe nazivaju Marksistička istraživačka asocijacija, objavio izveštaj o kršenju prava radnika. "Mi jednostavno saosećamo sa radnicima", rekao je on, "i težimo boljoj budućnosti za komunizam."

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 15. novembra.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.