AMERIKANA

Misuri je preotet: Džoš Houli će sa 39 godina biti senator. Njegova protivnica bila je umereni demokrata, a to više nije dovoljno

U jednoj od najskupljih trka u istoriji države, Kler Mekaskil je izgubila
Nikolas Fandos
Datum: 07/11/2018

Misuri je preotet: Džoš Houli će sa 39 godina biti senator. Njegova protivnica bila je umereni demokrata, a to više nije dovoljno

AP Photo/Charlie Riedel

SENT LUIS - Osvojivši liberalne birače iz predgrađa koji su bili "smrtonosni" za mnoge republikance u Predstavničkom domu, Džoš Hauli je u utorak proglasio pobedu nad senatorkom Kler Mekaskil, porazivši tako jednu od poslednjih preostalih umerenih demokrata u Senatu.

Bila je to jedna od najskupljih trka za Senat u istoriji ove države. Desetine miliona dolara potrošeno je na oglase koji su prekrili medije. Sa pobedom Haulija, republikanci su završili preotimanje nekadašnje neopredeljene države i osnažili svoju većinu u Sentu.

"Večeras su građani Misurija rekli da će naš način života i naše vrednosti obnoviti ovu zemlju i to je ono što mi želimo, za šta se borimo", rekao je Hauli okuplljenim pristalicama u Springfildu, gradu na konzervtivnom jugozapadu države.

Državni tužilac Hauli imaće 39 godina kada položi zakletvu i biće jedan od najmlađih članova Senata. Njegov konzervativni stav i republikanska uverenja imaju potencijal da ostave traga na Senat u narednim godinama.

Bivši službenik Vrhovnog suda i profesor prava, Hauli je jedan od najcenjenijih republikanskih regruta za Senat. Iako mu je državni ogranak partije omogućio laku nominaciju, spor početak kampanje zbrinuo je mnoge.

S vremenom je usvojio agresivniji stav prema Mekaskilovoj, uspešno je predstavljajući kao previše liberalnu za Misuri i oblepivši svoj autobus za kampanje natpisima "Rešite se Kler" i fotografijama svoje protivnice i demokratskih lidera u Senatu i Predstavničkom domu, Čaka Šumera iz Njujorka i Nensi Pelosi iz Kalifornije koji su veoma, veoma nepopularni u Misuriju. Takođe je protiv nje iskoristio i njenu odluku da glasa protiv dvojice kandidata američkog predsednika Donalda Trampa za Vrhovni sud.

Tramp, čiji je rejting viši od nacionalnog proseka u Misuriju, hvalio je na sva usta i podržavao Haulija tokom kampanje, posetivši državu dva puta u poslednjih nedelju dana kako bi održao mitinge, uključujući i poslednji u ponedeljak uveče u Kejp Žirardou. Hauli se prvobitno držao podalje od Trampa ali je poslednjih meseci prigrlio predsednika i čini se da mu je strategija urodila plodom.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.