UMETNOST I DIZAJN

Muzika iza romana Dena Brauna

Pisac je inspirisan naučnom "misom" svog brata
Džošua Baron
Datum: 11/01/2018

Muzika iza romana Dena Brauna

Foto: Profimedia

Boston – Kompozitor Gregori Braun sebe opisuje kao introvertnog akademika koji više voli da svira klavir ili šeta psa nego da bude u centru pažnje. Sigurno ste čuli za njegovog starijeg brata Dena Brauna, autora bestselera Da Vinčijev kod.

Međutim, Gregori neće moći još dugo da se krije. Popularni romani njegovog brata često upućuju čitaoce na Gugl, a njegova poslednja knjiga Poreklo posvećuje celo poglavlje jednom od Gregorijevih komada "Misa Čarlsu Darvinu". U priznanjima, Den piše da je Gregorijeva "inventivna fuzija drevnog i modernog u kompoziciji 'Misa Čarlsu Darvinu' inspirisala započinjanje ovog romana".

Ta "fuzija" se odnosi na formu kompozicije "Misa Čarlsu Darvinu", koja prati tradiciju latinskih misa u pet koraka, ali zamenjuje veći deo svetog teksta sa izvodima iz knjige O poreklu vrsta, kao i drugih Darvinovih spisa. Suprotnosti mogu biti okrepljujuće, kao "Kyrie eleison" ("Lord have mercy"), praćeno brutalnom replikom "Neka najjači žive, a najslabiji umru" ("Let the strongest live and the weakest die").

Delo može zvučati kao renesansna polifonija, ali njen rezultat takođe podržava modernu nauku, kao što, na primer, prepisuje DNK Darvinovih zeba za početnu melodiju i prilagođava muzičkim varijacijama genetske koncepte poput umetanja, mutacije i brisanja.

"Postoji i istraživanje granice stvari", kaže Gregori Braun. "Bilo da je ta granica nauka ili muzika, ili verska i naučna, ili sveta i sekularna."

Den Braun kaže da "uvek traga za velikim temama" i da ga je to, kada je 2011. godine čuo izvođenje mise u Laboratoriji morske biologije u Vuds Houlu, u Masačusetsu, "navelo da razmišlja o kreacionizmu i borbi između nauke i religije".

Sledio je svoju ideju sve dok nije postala Poreklo, triler o naučniku čije otkriće o izvoru života na Zemlji i budućnosti čovečanstva preti da prekine svetski verski poredak.

Duhovnost i nauka su se često preklapale dok su braća Braun odrastala. Njihov otac, nastavnik matematike koji je bio opsednut Ešerom, pričao im je narodne priče o pametnim matematičarima i okretali su stranice svojoj majci, koja je svirala crkvene orgulje, te je tako Gregorija prvi put upoznala sa svetom muzikom.

Zbog toga je započeo koledž kao naučnik u usponu i otputovao na ostrvo Galapagos, gde se oduševio pticom vrste crvena muvolovka (vermilion flycatcher) i Usamljenim Džordžom, poslednjom poznatom kornjačom njegove vrste.

Na pola koledža je odlučio da se okrene muzici.

Den nije rekao svom bratu da je misa dospela u Poreklo sve dok nije završio sa pisanjem poglavlja. Rekao je da se, kada je pitao Gregorija da pročita – a njih dvojica često prvo proveravaju jedan drugoga – "vratio zapanjen".

Sav novac koji je njegov brat zaradio od ponovo izdatog njujorškog polifonog snimka "Misa Čarlsu Darvinu", biće doniran programima muzičke edukacije.

Poreklo je objavljeno prošlog meseca i Gregori Braun je rekao da je spreman na sve.

"Kada ste kompozitor, pišete komad i nadate se da će imati priliku za jedno izvođenje", rekao je. "Ako dobije dva, onda imate sreće. Ali ko zna šta će proizaći iz ovoga?"


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.