HRANA

Na zadatku da spase čokoladu

Godine uzgajanja sličnih vrsta ugrožavaju useve
Majls Karp
Datum: 19/01/2018

Na zadatku da spase čokoladu

Foto: Profimedia

Drveće Međunarodne kolekcije kakaoa uzgaja se ovde u više različitih oblika - tanke ljuske kakaoa sa otiscima uboda škorpije, sferične zelene ljuske koje se mogu pomešati sa tomatiljosima, duguljastim ljuskama sa omotačem koji podseća na kožu poput one koju ima rogati gušter - od tamnoljubičaste pa sve do svetložute boje.

U svakoj od ovih ljuski nalazi se semenje koje stvara nešto što svi volimo: čokoladu.

Ali uprkos raznolikosti, samo nekoliko vrsta se uspešno uzgaja i to je problem: kakaou prete zaraze i ekološki izazovi zbog tendencije da se uzgaja samo nekoliko vrsta, sličnih ili identičnih genetskih osobina i nedostataka.

"Najviše vrsta koje se gaje širom sveta pripada uskom sastavu klonova koji su izabrani četrdesetih godina", kaže Vilbert Filips-Mora, koji nadgleda kolekciju hiljadu i dvesta trideset pet vrsta kakao drveća i upravlja genetskim programom u CATIE (španski akronim za Tropsko poljoprivredno istraživanje i centar za više obrazovanje).

Mali broj gena znači da su one vrste kakaoa koje se najčešće uzgajaju veoma podložne istim zarazama koje se prenose veoma brzo.

Krajem sedamdesetih, farmeri Kostarike su primetili da se na ljuskama na drveću razvijaju beli gljivični omotači koji su ih s vremenom skroz prekrivali.

Te gljivice - Moniliophthora roreri, koje su poznate kao monilia - brzo su se proširile i do 1983. godine stanovnici Kostarike morali su da smanje izvoz kakaoa za devedeset i šest procenata. Ova industrija se nikada više nije oporavila ovde.

Iako je ovo kostarikansko izbijanje gljivica prošlost - one se i dalje šire.

"Mislim da je kakao industrija u stalnom riziku, jer se ova zaraza može namerno ili nenamerno preneti samo jednim letom", kaže dr Filips-Mora.

Nakon što je došlo do ekspanzije turizma i prevoza u zemljama u razvoju, pojavili su se novi putevi za infekciju. On veruje da je nedavno potvrđeno izbijanje infekcije - na Jamajci 2016 - možda bilo posledica trgovine marihuanom između Kostarike i Jamajke, jer su oni nemarno poneli sa sobom kakao preko broda.

Ovo izbijanje infekcije, prvi put izvan Latinske Amerike, ukazalo je da gljivice mogu da prežive dugo putovanje. U drugim oblastima, poput Zapadne Afrike - skoro sav izvoz kakaoa se koristi u masovno proizvedenim produktima poput "Hershey's Kisses" i "M&M's" - koji takođe mogu da se suoče sa sličnim problemom.

Preti nam mogući manjak čokolade širom sveta. Genetska raznolikost kakaoa u CATIE možda će sprečiti ovu čokoladnu krizu.

Tokom osamdesetih godina, dr Filips-Mora je identifikovao najtolerantnije i najproduktivnije drveće kakaoa, a zatim je napravio njihove hibride kako bi stvorio nove vrste.

Godine 2006. dr Filips-Mora je objavio prvu liniju hibridnih vrsta drveća kakaoa. Njegovih šest hibrida proizvode u proseku tri puta više kakaoa nego obične vrste; najplodniji hibridi mogu da proizvode i do šest puta više.

Nakon jedanaestogodišnjeg istraživanja, hibrid pod nazivom "CATIE-R6" suočio se sa stopom zaraze od pet odsto, u poređenju sa sedamdeset pet procenata kod kontrolisanih vrsta.

"Naš cilj nije da samo proizvodimo kakao", kaže dr Filips-Mora. "Naš cilj je i da farmerima pružimo osnovne uslove za život. Većina njih je veoma siromašna, zato što se ovaj sistem zasniva na materijalu koji nema kapacitet za razvoj."

Proizvođači čokolade počinju da prže i pakuju vrste koje je uzgojio Filips-Mora.

Hibridi koje on pravi, ipak, ne predstavljaju pravo rešenje za izazove sa kojima se ovi usevi suočavaju.

Oni ne mogu da se sami praše, a neka zrna su čak suviše sitna. Nisu propisno testirani u Africi i Aziji, i još uvek nisu otporni na sve patogene koji napadaju kakao širom sveta.

Terenska ispitivanja su pri kraju na novoj seriji klonova koji se uzgajaju kako bi se rešili neki od ovih problema.

Iako je dr Filips-Mora otišao u penziju pre tri godine, on planira da nastavi da radi dok se ne obezbedi kolekcija klonova.

"Biću veoma srećan kada napustim ovu instituciju znajući da je kolekcija finansijski obezbeđena", ističe. "To je blago za sve, za sve ljubitelje kakaoa."

© The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.