LIČNOSTI

Najpoznatiji čovek u skromnoj Britanskoj košarkaškoj ligi

Fabulos Flornoj, igrač-trener rođen u Njujorku je najslavnija figura u istoriji britanske košarke
Skot Kačola
Datum: 20/01/2018

Najpoznatiji čovek u skromnoj Britanskoj košarkaškoj ligi

Sa 44 Fabulos Flornoj se nada da će nastaviti profesionalnu igračku karijeru. Foto: Kijeran Dods za Njujork tajms

NJUKASL, Engleska - Fabulos (Fantastični) Flornoj, najproslavljenija ličnost u istoriji Britanske košarkaške lige, želi da nauči da pliva. Dajte mu šansu. Želi da nauči da surfuje kako bi poboljšao svoju stabilnost i zauvek igrao košarku.

Flornoj, 44-godišnji igrač-trener Njukasl Iglsa nikada nije naučio da pliva dok je odrastao u južnom Bronksu. Ali je odličan da se odupre dolasku srednjih godina.

"Kada hoću nešto da uradim, uradim to odmah. Ne čekam", kaže on.

Flornoj, kome je ovo 22. sezona u ligi, ne može da stane. Ne može da prestane da igra za Iglse, njegov tim još od 2001. Ne može da prestane da ihh trenira što je posao na koji je nevoljno pristao naredne sezone.

"Za njega godine ne važe" kaže Kler Forester čiji je suprug Dejvid Flornojev pomoćni trener.

U martu u Bakingemskoj palati postavljen je za člana Reda britanskog carstva. Tu čast mu je dodelio princ Vilijam ta njegov doprinos sportu. Flornoj je nosio novo odelo. A onda se vratio u Njukasl gde živi na tavanu kod Foresterovih.

Flornoj, kome je majka dala ime u nadi da će verovati u sebe i svoju veličnu, nije ni bogat niti preterano poznat. Popularnost košarke u Engleskoj ne može da se meri sa fudbalom. Godišnji budžet Njukasla od 300.000 do 400.000 funti visok je kao nedeljna plata elitnih fudbalera.

U beskrajnoj potrazi za samoočuvanjem, Flornoj pravi svoje bademovo mleko i cedi sok i meri kiselost vode koju pije.

Guta knjige o dijetama i psihologiji i fitnesu. Bavi se jogom. Ima set elektrilnih stimulatora za mišće. Ne pije alkohol osim jednom godišnje, na godišnjicu smrti starijeg brata. Pije, kaže, da se seti.

Jer, Flornoj ne može da stane ali ne može ni da zaboravi.

Kao dete, njegov osećaj izolovanosti bio je naročito akutan jer je njegov stariji prat Džejms Divajn (Predivni) Flornoj, poznat kao Džimi, bio popularan i sportista. "Imao je tu neku energiju. Svi su ga voleli", kaže Flornoj.

Kada je Flornoj bio u prvom razredu, učiteljica u školi je osetila njegovu tugu. Usledilo je nešto što Flornoj nikada neće zaboraviti - odlazak u bioskop na "Supermena". Flornoj je sebe video kao Klarka Kenta, nespretnog autsajdera.

"U tom trenutku sam znao da ću pronaći mesto za sebe na ovom svetu", rekao je on.

 

Kijeran Dods za Njujork tajms

 

Igrao je košarku i studirao pravo u Luizijani. Poslednju godinu studija upropastilo je Džimijevo ubistvo u jednom noćnom klubu.

"Kada sam se vratio da ga sahranim, morao sam da se suočim sa mnogim demonima. Da li da jurim odgovornog za ovo? Da li da ostanem na svom putu?", priča Flornoj. "Bio sam odlučan da diplomiram na vreme i želeo sam da budem profesionalni košarkaš. Ali ko bi mi pružio šansu?"

Flornoj je bio godinu dana u Bronksu kada ga je Nik Nurs, trener Birmingemskih Buletsa pozvao. Početna nedeljna plata će mu biti oko 200 dolara. Bila je to njegova šansa.

U Njukaslu, Flornojevi timovi su sedam puta bili pobednici lige. Isti fokus pokušava da izazove kod svojih igrača. Posle nedavnog poraza, vene na njegovom vratu bile su u opasnosti da popucaju dok je u svlačionici držao govor.

"Svaki gubitak je ožiljak, podsetnik na to šta je pošlo po zlu", rekao je on kasnije.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.