SVET DANAS

"Najteže je bilo da zvučim kao Britanac": Dik van Dajk o povratku "Meri Popins"

Reditelja filma "Povratak Meri Popins" nije brinulo da li je Van Dajk dorastao fizičkom izazovu. Režiser se prisetio da je jednom sreo glumca u supermarketu kako "bukvalno pleše između rafova dok obavlja kupovinu"
Piše: Mardži Roklin / The New York Times International Report
Datum: 29/01/2019

"Najteže je bilo da zvučim kao Britanac": Dik van Dajk o povratku "Meri Popins"

Nakon što je u originalu igrao bankara, Dik van Dajk se vraća kao bankarev sin u novom filmu "Povratak Meri Popins"

Kada je Rob Maršal, režiser "Povratka Meri Popins", shvatio da je Dik van Dajk istih godina kao i osedeli londonski bankar kojeg je 1964. godine igrao u originalnom filmu "Meri Popins", sinula mu je ideja: zašto da ne ponudi gospodinu Van Dajku, sada devedesettrogodišnjaku, da u nastavku filma tumači ulogu bankarevog sina?

Maršala nije brinulo da li je Van Dajk dorastao fizičkom izazovu. Režiser se prisetio da je jednom sreo glumca u supermarketu kako "bukvalno pleše između rafova dok obavlja kupovinu".

"Povratak Meri Popins" priča je o dadilji (Emili Blant u ulozi koju je u originalnoj verziji igrala Džuli Endruz) koja uveseljava život porodice Benks.

Maršal je istakao da je Van Dajk (koji je tumačio i ulogu odžačara Berta u originalu) svoju scenu – dvominutni monolog sa malo improvizacije, skakanja na sto i plesa – "završio iz drugog, možda trećeg puta; prosto je oduvao".

Slede izvodi iz dva razgovora sa Dikom van Dajkom.

 

Da li plesanje u vašim godinama podrazumeva posebne pripreme?

Ne. Ja uvek plešem. Vežbam svakog dana, uglavnom u bazenu. Odlazim u teretanu i podižem tegove, ali u mojim godinama ne valja preterivati sa tim. Imam artritis. Ali to nije predstavljalo problem.

 

Šta jeste predstavljalo problem?

Da zvučim kao Britanac. Šezdeset godina sam stoički podnosio šale na račun mog užasnog kokni akcenta u prvom filmu. Niko to nikada nije zaboravio. Zato su devojku za akcente gotovo lisicama vezali za mene. Pomogla mi je da zvučim prilično dobro.

 

Vi ste jedini glumac u nastavku filma koji je igrao i u originalu. Da li ste usavršili svoje najbolje "Meri Popins" anegdote?

Oh, naravno. Neprekidno smo se dovijali. Zato su [novi glumci] postavljali mnogo pitanja o tome. Jednog dana [na snimanju originalnog filma] svi smo bili tu i radili "I Love to Laugh", a oni su otišli na ručak i zaboravili da smo mi tamo. Mora da je prošlo petnaest minuta pre nego što se neko setio da smo tu i pustio nas napolje.

 

O čemu ste razgovarali sa Emili Blant?

Mislim da me nije zapitkivala ni o čemu. Čini mi se da sam ja postavljao pitanja njoj. Rekao sam [šokiranim glasom]: "Devojka iz voza" igra Meri Popins?

 

Izjavili ste da se autorki "Meri Popins" P. L. Travers nije dopalo ništa u vezi sa originalnim filmom – uključujući vas i Džuli Endruz. Mislite li da bi bila zadovoljnija novim filmom?

Verovatno joj se takođe ne bi dopao. (Smeh.) Ali jeste li znali da je Emili Blant pročitala sve knjige o Meri Popins? Zato je drugačije pristupila ulozi od Džuli. Emili je bliža knjizi – malo je stroža. Gospođici Travers bi se to možda malo više dopalo.

 

Nadate li se da će se nova generacija dece zaljubiti u magičnu dadilju?

Da, nadam se. Dobijam mnogo pošte od dece koja vole Meri Popins. Ima nečeg bezvremenog u vezi sa onim što je Volt [Dizni] uradio. Mislim da bi ovom filmu koristilo malo tog uticaja. Ja sam smatrao da je previše kompjuterske animacije; ponekad traje predugo i priča stagnira. Ali ja sam hiperkritičan. (Smeh.) Mimo toga, mislim da je ovo sjajan omaž Voltu.

 

Šta planirate nakon što završite sa promocijom "Povratka Meri Popins"?

Ne znam – ali sigurno ne penziju. (Smeh.) Imam džez bend u kojem pevam. Mnogo nastupamo.

 

Šta biste voleli da ljudi pomisle kada čuju ime "Dik van Dajk"?

Da sam ih nasmejao. Da sam im odagnao brige makar nakratko. Oduvek sam pokušavao da se bavim porodičnom zabavom. Tokom godina sam izgubio mnogo novca odbijajući dobre uloge zato što nisu odgovarale mojoj ideji o tome kakvom zabavom treba da se bavim. Mislim, ja nisam gospodin Rodžers. Ali sam oduvek imao standarde.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.