MIŠLJENJA I KOMENTARI

Ona druga klimatska promena

Tramp nema čak ni savetnika za nauku. On se povukao iz Pariskog klimatskog dogovora a da se nije konsultovao sa naučnicima,
Tomas L. Fridman
Datum: 19/01/2018

Ona druga klimatska promena

Foto: Profimedia

Imam jednostavan pogled na vladavinu: nalazimo se u jeku ne jedne, već triju klimatskih promena u isto vreme, a vlade moraju da pomognu građanima da osmisle odgovor - a Donald Tramp nema pojma, dok Kinezi imaju.

Evo šta hoću da kažem: nalazimo se u sred promene u klimi klime. Prošlo je "kasnije" i došlo je "sada". U prošlosti ste mogli da popravite svaki klimatski ili problem životne sredine kasnije ili sada. Ali sada je došao kraj tom "kasnije". Kasnije će biti prekasno. U nekom trenutku, posečene šume u Amazonu neće moći da se oporave.

U središtu smo promene u "klimi" globalizacije. Od sveta međupovezanosti došli smo do sveta međuzavisnosti, i u takvom svetu vaši prijatelji mogu da vam nanesu mnogo više štete nego vaši neprijatelji. Samo pomislite šta će se desiti ako propadne meksička privreda. A propast vaših rivala postaje opasnija nego njihov uspon: Americi će biti mnogo gore ako kineska ekonomija krene da tone nego ako Kina iskrca tenkove na ona ostrva u Južnom kineskom moru.

I još, u centru smo promene u "klimi" tehnologije. Dolazi svet u kojem će mašine i softver moći da analiziraju (da uvide šablone koji su im nekada bili skriveni); optimizuju (da kažu avionu na kojoj visini da leti tokom svakog kilometra kako bi bolje iskoristio gorivo); predviđaju (da vam kažu kada će se lift pokvariti i da ga poprave pre nego što se to dogodi); kastomiziraju (da stvore bilo kakvu uslugu ili proizvod samo za vas); i da digitalizuju i automatizuju skoro svaki posao. Ovo menja svaku industriju.

Vladavina danas znači pripremu da vaše društvo izvuče najviše od ove tri klimatske promene i da izbegne najgori scenario. A u doba Trampa, mi vladavinu vidimo kao zabavnu.

Neki konzervativci tvrde da je to u redu. Što manje Vašington radi, to je bolje. Neka tržište vlada. Ne slažem se. Ono što je Ameriku učinilo velikom bila je vlada koja je napravila pravo tlo u obrazovanju, regulaciji, imigraciji, istraživanju i infrastrukturi, i dinamični privatni sektor koji je u to tlo posejao razne cvetove.

Kina shvata vlast ozbiljno - i na okrutan i na impresivan način. Tamošnji lideri svakog se jutra probude i postave sebi dva pitanja. Prvo, kako da ostanemo na vlasti? Njihov odgovor, koji je po meni za svaki prekor, glasi: koristićemo tehnologiju da potlačimo svoj narod. Mislim da će, na duže staze, nemogućnost Kineza da uživaju slobodu, osnovno ljudsko pravo, podriti njihovu sposobnost da ostvare svog potencijal.

Ali ide im bolje nego što je iko pretpostavljao, sve dosad, jer su kineski lideri jednako fokusirani i na ono drugo pitanje: U kakvom svetu živimo? Koje nas dovodi do: Koje su najveće sile koje utiču na ovaj svet? I kakva nam strategija treba kako bi naš narod izvukao najbolje od tih sila?

Oni znaju da smo u središtu ove tri klimatske promene i formulisali su strategiju - "Made in China 2025" - u kojoj će cvetati. To je plan za izgradnju infrastrukture, za investicije, obrazovanje i zakone koji će omogućiti kineskim kompanijama da jačaju.

Kakav kontrast: Tramp nema čak ni savetnika za nauku. On se povukao iz Pariskog klimatskog dogovora a da se nije konsultovao sa naučnicima, i predložio je budžet za fiskalnu 2018. godinu koji je eliminisao Laboratoriju za inovacije pri Ministarstvu energetike i smanjio davanja za ključne naučne i medicinske ustanove. Umesto toga, on troši pare na zid prema Meksiku. Postoji li išta gluplje od toga?

A onda se dogodi debata o zdravstvenoj zaštiti. I onda shvatite da je, sem izvršne vlasti, i jedna od dve naše partije poludela. Sedam godina je Republikanska stranka pričala da joj je glavni cilj zamena nacionalnog zakona o zdravstvenoj zaštiti - kojem jeste bila potrebna popravka - a kada na kraju najzad kontrolišu sve nivoe vlasti, postaje jasno da nisu uradili domaći zadatak, niti da imaju bilo kakav plan. Sve to je bila prevara.

A onda pogledate kako se međusobno glože Trampovi pomoćnici i shvatite da nijedna od tih tuča nije bila o tome kako svet učiniti boljim u jeku ovih triju klimatskih promena. Sve je to bilo o tome ko je bliži i ko će bolje laskati našem Dragom Vođi. Ali naš Dragi Vođa - kao što smo videli u pomenutoj debati - takođe nije uradio domaći zadatak o budućnosti. Previše je zauzet obećanjima o tome da će vratiti prošlost.

Ovo je veoma opasno. Kada se ritam promena ubrzava usled klime, tehnologije i globalizacije, male greške lidera mogu da imaju ogromne posledice. To je kao pilot aviona 747 koji uđe u pogrešne koordinate. Možete da se nađete toliko daleko od zacrtanog kursa da put bude tegoban.

Mi imamo jednog takvog pilota. I vreme je za ozbiljne republikance i demokrate u kongresu da se izmire i preuzmu stvari u svoje ruke.

(c) The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.