NAUKA I TEHNOLOGIJA

Palau je prva zemlja na svetu koja je zabranila kreme za sunčanje

Sredstva za sunčanje predstavljaju pretnju koralnim grebenima
Datum: 13/11/2018

Palau je prva zemlja na svetu koja je zabranila kreme za sunčanje

Kada na Palauu 2020. stupi na snagu zabrana korišćenja krema za sunčanje, one mogu da budu oduzete turistima. Fotografija: Itsuo Inuje/Associated Press

SIDNEJ - Zapadnopacifička nacija Palau postala je prva država koja je zabranila brojne vrste krema za sunčanje u pokušaju da zaštite koralni greben od hemijalija za koje naučnici kažu da izazivaju veliku štetu.

Zabranom, koja na snagu stupa 2020. godine, kreme koje su „toksične za greben“ jer imaju bar jednu od 10 zabranjenih hemikalija mogu biti oduzetete turistima a prodavnica koja ih proda može biti kažnjena sa do 1.000 dolara.

Za štetu koju koralni grebeni u celom svetu trpe od klimatskih promena čuo je ceo svet ali naučnici sada kažu da postoji sve više dokaza da hemikalije iz krema za sunčanje koje se speru sa plivača ili u okean dospeju preko kanalizacije, prouzrokuju veliku štetu.

Predsednik Palua Tomi Remengesau kaže da je veliki podstrek usvajanju zabrane bio izveštaj iz 2017. u kome se navodi da su kreme za sunčanje „veoma rasprostanjene“ u jezeru Meduza, jednom od mesta sa liste Uneskovog svetskog nasleđa.

Procenjuje se da se svake godine u okean nataloži 14.000 tona kreme za sunčanje.

Stručnjaci su otkrili da čak niska koncentracija kreme za sunčanje u vodi može da zaustavi razvoj mladih korala, kaže dr Selina Vard, predavač o ekologiji i fiziologiji koralnog grebena na Univerzitetu Kvinslend u Australiji.

Studije su pokazale i da hemikalije u sredstvima za sunčanje mogu da dovedu do izbeljavanja korala i poremete reprodukciju riba jer utiču na njihove hormonalne sisteme, dodala je dr Vard.

Hemijalije u kremama za sunčanje mogu da budu „veće od klimatske promene“ kada je reč o prouzrokovanju štete koralima, kaže Kreg Dauns, izvršni direktor Heretikus laboratorije u Virdžiniji koja se bavi proučavanjem prirodne sredine.

Dauns je 2015. predvodio tim koji je otkrio da oksibenzon koji se koristi u kremama za sunčanje utiče na rast korala i toksičan je za alge koje žive unutar grebena.

U maju, Havaji su postali prva država koja je zabranila prodaju sredstava za sunčanje koja sadrže oksibenzon ili octinoksat, drugu hemikliju za koju naučnici takođe veruju da je štetna za korale. Zabrana na snagu stupa u januaru 2021.

Kreme za sunčanje koje nisu biorazgadive zabranjene su u delovima Meksika. Na plaži Ksel-Ha na rivijeri Maja, posetioci mogu da zamene svoje zabranjene kreme nekim koje nisu štetne za korale.

Nisu sva sredstva za sunčanje tksična ali su neka u kojima nema ovih hemikalija prilično skupa.

„Mislim da je odeća najbolja alternativa kremi za sunčanje“, kaže dr Vard. „Imamo plivačka odela za vrela leta kada je previše vrelo da se nosi standardno ronilačko odelo. Prekrite celo telo likrom - to je prilično atraktivan izgled“, dodala je ona.

Proizvođači krema za sunčanje nisu jedini koji tvrde da komercijalna sredstva za sunčanje više pomažu nego što štete.

„U ovom trenutku, istraživanje uticaja krema za sunčanje na korale je ograničeno“, kaže Heder Voker, predsedavajuća Austraijskog nacionalnog saveta za borbu protiv raka kože. „Nasuprot tome, postoji mnogo nepobitnih dokaza da sredstva za sunčanje sprečavaju rak kože. U tom kontekstu, njihova zabrana je preuranjena.“

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.