ZDRAVLJE I FITNES

Pijavice imaju ulogu u ruskoj medicini

Pijavice mogu da uštede novac i da smanje upotrebu hemikalija
Endru Krejmer
Datum: 19/01/2018

Pijavice imaju ulogu u ruskoj medicini

Foto: Profimedia

One su među najmanjim medicinskim tehničarima na svetu. Imaju oko pet centimetara dužine i ljigave su. Malo se praćakaju na leđima Elene Kaliničeve pre nego što prionu na ono što rade najbolje: sisanje krvi.

Pijavice - da, pijavice - i dalje su česte među receptima u ruskoj medicini. Godišnje ih bude oko deset miliona, a u mnogo slučajeva reč je o jeftinoj zameni za lekove za snižavanje krvnog pritiska kao što je "varfarin".

"Kada radiš to prvi put, pomisliš: o Bože, zar pijavice!?", kaže Kaliničeva. "Ali odmah shvatiš da nema razloga za brigu."

U Rusiji, medicinska pijavica košta 90 centi, a prosečna terapija zahteva između tri i sedam ovih proždrljivih malih bića. Tretmani pijavicama, dostupni širom zemlje, traju između 30 i 40 minuta, mada iz rana koje se naprave teče krv još oko šest sati, pre nego što prirodni antikoagulant u otrovu pijavica izlapi.

Iako se Rusija pod predsednikom Vladimirom Putinom vraća na veliku scenu kada je reč o vojsci, privredni razvoj zaostaje, a to se odnosi i na sistem lečenja.

U razvijenim zemljama, pijavice su često - i možda ne previše fer - poistovećene sa nadrilekarstvom, posebno zbog nekada raširene prakse puštanja krvi pacijentima. A u stvari, one se vraćaju i u zapadnjačku medicinu - oko 6.000 godišnje koristi se u Sjedinjenim Državama, prema procenama Fondacije za bioterapeutiku, edukaciju i istraživanje - mada ne iz istih razloga kao u Rusiji.

Administracija za hranu i lekove (FDA) u SAD dozvolila je prodaju pijavica kao medicinskih pomagala 2004. godine - skupa sa crvima - dok su evropske farmaceutske kompanije fokusirane na izolovanje terapeutskih hemikalija iz otrova, ali na mnogo lepši način.

FDA je odobrila pijavice za puštanje krvi, na primer kada treba smanjiti preterano krvarenje prilikom ponovnog spajanja odsečenih delova tela.

U ruskoj tradiciji, terapeutske koristi se najpre vide u otrovu, prirodnom antikoagulantu koji se prepisuje kao preventiva za srčane bolesti ili moždani udar, po mnogo povoljnijim cenama od farmaceutskih lekova.

Rusima je u teoriji plaćena zdravstvena zaštita, zahvaljujući sistemu koji je našao mesto i u prvom postsovjetskom ustavu, 1993. godine. Modernizacija tog sistema bila je jedan od prioriteta Vladimira Putina tokom prvih dana njegovog trećeg mandata. On je postavio ambiciozne ciljeve: plate lekara trebalo bi da budu udvostručene do 2018. godine, odnosno kraja Putinovog mandata; očekivani životni vek porastao bi za četiri godine.

Ali umešali su se kolaps na tržištu nafte, sankcije i sve veća davanja vojnoj industriji. Rusija ostaje siromašna zemlja. Prosečna plata u Rusiji je 642 dolara mesečno, u poređenju sa 3.584 u Americi, kaže zvanična statistika obeju zemalja. A očekivani životni vek od 70,3 godine nije se pomerio od Putinovih dekreta i ostaje deset godina manji od proseka Evropske unije.

Iako na papiru lekovi od vitalnog značaja moraju da budu besplatni, u praksi se dešava da ih nema u apotekama, pa pacijenti moraju da se okrenu alternativama, kao što su pijavice.

Kaliničeva, sekretarica u jednoj firmi u Moskvi, kaže da je patila od bola u donjem delu leđa, pre nego što je probala pijavice, koje joj stavljaju svake nedelje u medicinskom centru po imenu Klinika za hirudoterapiju.

Ona kaže da je odabrala pijavice kako bi smanjila troškove, a i da ne bi bila lekove. "Želela sam nešto prirodno, da smanjim hemiju koliko god mogu", navodi ona.

Na ovoj klinici, dr Irina Pankova stavlja pijavice i pacijentima koji su došli zbog glaukoma, prostatitisa, hipertenzije i mnogih drugih problema. Ona pacijentima govori da treba da ih koriste zajedno sa standardnim lekovima. Kada počnu da sisaju krv, pijavice se povećaju šest do sedam puta, i onda otpadnu. Koriste se samo jednom, kako se ne bi širila oboljenja.

Medicinske pijavice uzgajaju se na farmama na kojima žene u belim laboratorijskim uniformama rade taj posao isto kao pre nekoliko decenija. Tu su staklene posude sa medicinskim pijavicama, latinskog naziva Hirudo medicinalis; tu su đevđir sa finom, poroznom površinom, malo gaze i vrč sveže kravlje krvi.

"Pijavice su gladne", kaže Nataša Bogdanova, zaposlena u Međunarodnom centru za medicinske pijavice, dok kašičicom sipa krv u posudu obloženu gazom.

Ovo nije posao za one osetljivog stomaka. Kada dođe vreme hranjenja, "uzgajivači pijavica" moraju da ubace šake u staklene tegle sa pijavicama, uzmu male proždrljivce i stave ih u đevđire pune krvi.

"Ne plašim se", kaže Bogdanova. Sleže ramenima. "Navikla sam se. To je moj posao. Posao je posao." Jedna pijavica ide joj uz podlakticu dok priča.

U Evropi, farmaceutski giganti Sanofi i Astra Zeneca prodaju lekove bazirane na otrovu pijavica, što znači da pacijenti imaju pogodnosti, ali ne dolaze u kontakt sa bićima. Samo u 2016. Sanofi je prodao 29.300 jedinica masti "exhirud heparin".

Genadij Nikonov, upravnik farme pijavica, kaže da njegova kompanija ima u planu ovakve farmaceutske proizvode, ali nemaju dovoljno novca da izađu na tržište.

Zato se zasad pijavice prodaju, gladne i koprcajuće, u zatvorenim staklenim teglama. To funkcioniše. Funkcionisalo je vekovima.

"Zašto da se odreknemo iskustva prošlih vremena?", pita se Nikonov.

© The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.