SVET DANAS

"Plava knjiga": Šta se krije iza priča o NLO

Sve je počelo 1947. godine. General-pukovnik Nejtan Tvining poslao je tajno pismo komandantu Američkog ratnog vazduhoplovstva u kojem se navodi da je NLO "nešto stvarno, a ne fiktivno ili vizionarsko"
Pišu: Ralf Blumental i Lesli Kin / The New York Times International Reprt
Datum: 04/03/2019

"Plava knjiga": Šta se krije iza priča o NLO

Foto: Profimedia

Nova serija kanala History "Project Blue Book" o američkom programu za istraživanje NLO nije baš najtačnija. U tom serijalu stvarni slučajevi su senzacionalizovani, a pričama su dodati elementi koji nigde nisu zabeleženi. Ipak, prava priča je tamo negde.

Project Blue Book, odnosno Projekat "Plava knjiga", bilo je kodno ime za program Američkog ratnog vazduhoplovstva iz 1952. godine koji se bavio istraživanjem neidentifikovanih letećih objekata prijavljenih za vreme Hladnog rata. Cilj programa bio je da se objasne prijavljeni slučajevi, da se neutrališe potencijalna panika i da se javnost zaštiti od nacionalnog bezbednosnog problema: očigledno tehnološkog fenomena koji je bio van ljudske kontrole, nije bio ruskog porekla, a koji je svejedno predstavljao nedokučivu potencijalnu pretnju.

Glavnog junaka pomenute TV serije, astronoma Dž. Alena Hajneka, koga tumači Ejdan Džilen, regrutuju kao naučnog konsultanta na Projektu "Plava knjiga", a on postaje neobično posvećen razjašnjavanju letećih tanjira kao prirodnih fenomena ili pogrešno identifikovanih objekata. On, međutim, postepeno počinje da uviđa da su leteći objekti stvarni, te da im treba posvetiti naučnu pažnju. (Iako on nikada nije video vanzemaljca kako se navodi u seriji.) Dok je dr Hajnek radio na projektu, "Plava knjiga" skupila je 12.618 izveštaja o tome da je viđen NLO, od kojih je 701 ostao nerazjašnjen.

Sve je počelo 1947. godine. General-pukovnik Nejtan Tvining poslao je tajno pismo komandantu Američkog ratnog vazduhoplovstva u kojem se navodi da je "navedeni fenomen nešto stvarno, a ne fiktivno ili vizionarsko".

Novi projekat, čije je kodno ime bilo "Znak", imao je cilj da prikupi izveštaje o NLO i utvrdi postoji li stvarna pretnja nacionalnoj bezbednosti. Osoblje je napisalo tajni izveštaj u kojem se zaključuje da, na osnovu prikupljenih dokaza, neidentifikovani leteći objekti imaju "interplanetarno poreklo".

General Hojt Vandenberg, načelnik štaba Ratnog vazduhoplovstva, odbio je izveštaj. Tada su se zagovornici teorije o vanzemaljskom poreklu ovih objekata povukli, a general Vandenberg zahtevao je da se pronađe konvencionalno objašnjenje.

Projekat "Znak" s vremenom je evoluirao u Projekat "Plava knjiga", sa ciljem da ubedi javnost kako za leteće tanjire mora postojati racionalno objašnjenje. Ipak, u pozadini, vlasti su se borile sa nečim otrežnjujućim: dobro dokumentovanim susretima sa NLO koje su beležili obučeni posmatrači, radari, fotografije, tragovi na zemlji i fizički efekti na avionima.

Kancelarija general-majora Džona Semforda, direktora obaveštajne službe Ratnog vazduhoplovstva, 1952. godine saopštila je da "nije u potpunosti isključena opcija da bi uočeni objekti mogli da budu brodovi sa druge planete kao što je Mars", prema vladinim dokumentima. Uporedo sa tim izveštajima, rasla je i zabrinutost za nacionalnu bezbednost. Nakon što su avioni Ratnog vazduhoplovstva uzleteli da presretnu leteće objekte koji su 1952. godine uočeni na radaru iznad Vašingtona, general-major Džon Semford sazvao je konferenciju za štampu kako bi umirio javnost.

On je rekao da služba nije došla ni do kakvih određenih zaključaka, ali da je otpisana mogućnost bilo kakve "potencijalne pretnje" Sjedinjenim Američkim Državama.

Do 1953. godine, vlasti su postale zabrinute da bi stotine prijava o viđenim NLO mogle da budu opasne pošto bi Sovjeti mogli da simuliraju NLO, a da zatim napadnu.

CIA je izdala tajni dokument u kojem se preporučuje podsticanje propagande kako bi se neutralisao javni interes.

"Čitava operacija 'Plava knjiga' bila je greška zasnovana na kategoričkoj premisi da neverovatne stvari koje su prijavljene nikako ne mogu imati činjeničnog osnova", napisao je dr Hajnek sedamdesetih godina, kada je konačno bio slobodan da kaže istinu.

Ministarstvo odbrane SAD nalazi se u sličnom scenariju danas: vojni slučajevi istražuju se bez znanja javnosti.

Naučnici bi danas lako mogli da znaju daleko više o ponašanju i odlikama NLO, ali i da budu bliži tome da razumeju na koji način tehnologija funkcioniše, sudeći prema dokumentima i intervjuima iz programa. Vlada, međutim, i dalje na sve načine pokušava da istrage i saznanja drži u tajnosti, dok istovremeno poriče bilo kakvu umešanost u to.

© 2019 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.