SVET DANAS

Poslednja evropska diktatura pretvara se u tehnološki hab

Hipsteri su našli svoje šanse u represivnoj Belorusiji
IVAN NEČEPURENKO
Datum: 11/01/2018

Poslednja evropska diktatura pretvara se u tehnološki hab

Profimedia

Svakog petka uveče, Zibicka ulica - ili jednostavno Ziba, kako je zovu lokalci - pretvara se u veliku žurku. Krcata je hipsterima u svetlim košuljama, uskim crnim farmerkama i naočarima sa crnim okvirom. Oni pokazuju kako lepo može da se provodi u zemlji koju nazivaju poslednjom evropskom diktaturom.

U proteklih nekoliko godina, Ziba se pretvorila u ostrvo usred Minska, glavnog grada Belorusije - koji je i dalje mahom sterilni, demode grad sa siluetama dominantno sovjetskih zgrada i sa ljudima koji žure, gotovo u strahu da ostvare bilo kakav kontakt s prolaznicima. U Zibi, hrpa druželjubivih mladih migrira iz jednog bara u drugi, piju "džek" i "koka-kolu", ne vadeći cigarete iz usta.

Mnogi koji terevenče pripadaju bujajućoj tehnološkoj industriji Belorusije - to su mladi, uspešni i napredni dizajneri, povučeni inženjeri i drugi koji žele negde da pripadaju. Više od 30.000 tehnoloških specijalista sada radi u Minsku, gradu od oko dva miliona stanovnika, a većina pravi mobilne aplikacije koje koristi više od milijardu ljudi u 193 zemlje sveta, kažu podaci lokalnih vlasti.

Jedan od ovih "tekija" u Minsku je Dmitrij Kovaljov (35), umetnik koji je pre nekoliko godina radio na MSQRD-u, smartfon alatu koji je omogućio korisnicima da stave razne maske u svojim selfi-klipovima.

Do 2016, Kovaljov nije mogao ni da zamisli da će njegovo poštovanje prema aktivizmu Leonarda Dikaprija u zaštiti životne sredine odvesti kompaniju predaleko. Ali pre dodele Oskara te godine, Kovaljov i njegove kolege razvili su alatku za masku koja je omogućila ljudima da na video-klipovima izgledaju kao Dikaprio koji drži dve statuete.

Mnoštvo poznatih je to isprobalo, uključujući i Dikapriovu mamu. Kada ju je jedan novinar pitao o aplikaciji, ona je rekla da joj je sin pokazao kako ona funkcioniše.

Deset dana posle dodele nagrada, Fejsbuk je kupio kompaniju. Kovaljov sada radi na novom startapu, AR Squad, koji stvara proširenu realnost.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je na vlasti više od dve decenije, podržava tehnološku industriju. "Stvaranje IT države je ambiciozan ali dostižan cilj", kazao je poslanicima i birokratama ovog leta. "Ovo će nam omogućiti da Belorusija postane još modernija i još prosperitetnija, pa će naš narod gledati u budućnost sa većim samopouzdanjem."

Lukašenko je svojevremeno nazvao internet "gomilom smeća", ali sada i njegov tim igra "World of Tanks", onlajn-igru razvijenu u Belorusiji. Sa više od dvesta miliona registrovanih korisnika širom sveta, ona je jedna od deset najpopularnijih igara.

Lukašenko je preduzeo nekoliko koraka da ohrabri tehnološku industriju, uključujući i ukidanje viza za građane 79 zemalja. On takođe želi da ukloni restrikcije za prenos novca.

Belorusija proizvodi vrhunske tehnološke talente jer je to nasledstvo iz sovjetske prošlosti, kaže Arkadij Dobkin, koji je emigrirao u Sjedinjene Države devedesetih. Danas je on izvršni direktor EPAM-a, koji zapošljava programere za vodeće kompanije. Sedište EPAM-a je u Pensilvaniji, ali glavni razvojni centar je u Minsku, gde je zaposleno više od 6.000 stručnjaka.

"Mislim da je nedostatak nafte naterao Beloruse da se ovim bave", kaže Dobkin (57). "Univerziteti stvaraju više kvalifikovanih stručnjaka nego što je to potrebno ovdašnjem tržištu."

Bloger Jevgenij Lipkovič navodi da je tehnološka industrija uspela u Belorusiji jer vlast "ne može da uhapsi mozgove ljudi". "Ako žele da preuzmu IT kompaniju, šta će dobiti, kompjutere?", kaže on.

(c) The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.