SVET DANAS

Premijer i veliki vernik: Australijska politika dobija dozu religije

Sekularna nacija brine zbog novog pristupa
Datum: 25/09/2018

Premijer i veliki vernik: Australijska politika dobija dozu religije

Kao lider Skot Morison često bira pragmatizam umesto fundamentalizma. Fotografija: Dejvid Grej/Reuters

SIDNEJ – Na redovnoj nedeljnoj službi pastorka jedne od najvećih pentekostalnih crkava u Sidneju pomenula je vernika koji redovno dolazi tu na službu ali ne i tog dana. On je 31. avgusta postao premijer Australije.

"Puna sam nade za budućnost naše generacije", rekla je Alison Bonom, viši pastor Crkve horizonta, o političkoj gunguli posle koje je Skot Morison postao lider zemlje. Usledio je aplauz.

Morison i njegova vera predstavljaju prekid sa tradicijom u Australiji gde je politika dugo vremena sekularna. On je prvi premijer koji je pristalica jednog od evangelističkih hrišćanskih pokreta u zemlji koji sve brže rastu, zbog čega se mnogi pitaju kako će to uticati na brojna pitanja od spoljne do društvene politike.

"Pitanje je da li će Morison odlučiti da njegova vera bude deo njegove političke persone i u kojoj meri", kaže Hju Vajt, profesor strateških studija na Nacionalnom univerzitetu Australije. "U ovom trenutku ne deluje kao da svoju veru nameće drugima."

Morison je kritikovao ono što on smatra sve većim manjkom poštovanja prema hrišćanskim verovanjima i protivi se istopolnim brakovima. Ali je i često birao pragmatizam umesto fundamentalizma. Kada je došlo do glasanja o ozakonjenju istopolnih brakova u Australiji i kada je ispitivanje javnog mnjenja pokazalo da ti brakovi imaju veliku podršku Australijanaca, on nije glasao.

"On neće pokrenuti kampanju gde će se predstaviti kao kulturni radnik ili društveno konzervativni reformator", kaže Džil Šepard, predavač na Australijskom nacionalnom univerzitetu. "Ponekad se pozove na crkvu i svoja uverenja. Ali nije pokazao mnogo spremnosti da se kada je reč o tim pitanjima bori sa umerenom strujom u svojoj stranci."

Pa ipak, njegova vera je konac koji prolazi kroz svako poglavlje njegovog života. Morison (50) je odrastao u predgrađu Sidneja i njegova porodica je bila aktivna u Crkvi ujedinjenja Australije. Suprugu Dženi je upoznao u crkvi kada je imao 12 godina.

U svom prvom govoru u Parlamentu 2008. rekao je da mu je hrišćanstvo bilo glavni motiv da počne da se bavi politikom. "Za mene, vera je lična stvar ali njene posledice oseća društvo – jer su lična i društvena odgovornost u srcu hrišćanske poruke", rekao je Morison.

"Australija nije sekularna zemlja", dodao je on. "Ona je slobodna zemlja. Ovo je nacija gde imate slobodu da verujete u šta god želite."

Morison se pojavio u izuzetno teškom trenutku dok su Australijanci umorni od disfunkcionalnosti. On je najnoviji političar koji je postao premijer posle mučnog raskola u stranci kada su partijski rivali zbacili lidera – u ovom slučaju Malkolma Turnbula, umerenog političara koga su istisnuli konzervativci.

Više od deset godina, nijedan australijski premijer nije ostao pun mandat na svom položaju.

Morisonove pristalice ukazuju na njegove radničke korene (otac mu je bio načelnik policije) i relativno skroman dom. Kritičari dovode u pitanje njegovu spremnost za tako visoku poziciju, kao i to kako će pomiriti veru sa svojim stavovima poput protivljenja imigraciji.

Kao ministar za imigracije i zaštitu granice od 2013. do 2014. agresivno je radio na zaustavljanju brodova sa azilantima koji su dolazili do Australije.

Morison je sada suočen za izazovom izgradnje kulture pomirenja. Izbori se očekuju u maju naredne godine. Nestabilnost u zemlji unervozila je strane saveznike i uništila poverenje mnogih glasača.

"Gore je nego u školskom dvorištu", kaže Džini Poter, učiteljica koja je četiri godine glasala za Morisona. "Šokantno je kada pomislite da ih mi plaćamo da pokušaju da vode zemlju."

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.