NAUKA I TEHNOLOGIJA

Privatni životi lutaka za onlajn obožavaoce

Lutke su se pridružile Instagram influenserima
Beatris Hazelherst
Datum: 18/12/2018

Privatni životi lutaka za onlajn obožavaoce

Kolekcionari provode mnogo vremena i troše mnogo novca stvarajući svetove za svoje pratioce. Fotografije: Džanet Lafond i Simon Paže

Počelo je sa doručkom. Bilo je nemoguće ne primetiti ga: zgodan, oštrih crta lica obeleženih dugim ožiljkom. Osetila sam vojnu pozadinu, a njegov izbor odeće omogućio mi je da u potpunosti uživam u njegovim stomačnim mišićima.

Džo, marinac koji je postao medijski pripravnik, bio je glavna tema razgovora za našim stolom. Kao da smo zaboravili da je visok svega 15 centimetara i sav od plastike.

Čitave grupe ljudi, ne samo deca, već dugo su fascinirane malim stvarima. Neke odrasle osobe skupljaju stvari poput malenih Šanelovih tašni ili minijaturnih makaza. Ali lutke čine specijalnu supkulturu. One su postale materijal od koga se stvara maleni, savršeni svet koji se potom deli po društvenim medijima.

Postoje nalozi posvećeni aksesoarima za kosu lutaka, njihovim perikama i cipelama. Paris rivju je čak skrenuo pažnju na Instagram naloge gde se kritikuju pogrešni modni izbori lutaka. Simon Padžet, 38-godišnja Kanađanka koja piše o seksu i vezama, potrošila je sate izmišljajući životnu priču @Joe_the_Intern (pati od posttraumatskog stresnog poremećaja i bio je beskućnik koji je živeo u Burger kingovim kutijama za izgubljeno-nađeno), putujući sa njim i režirajući njegove fotografije i snimke za društvene medije. Padžetova se nada da će nalog prikupiti 100.000 sledbenika. Trenutno ih ima preko 2.100.

"Koristim ga kao lakmus test”, rekla je ona. "Ljudima je to ili urnebesno smešno ili potpuno uvrnuto, ali je sve to ’dva po ceni jednog’ aranžman: dobijete i mene i fotografije lutke.

Investicija Padžetove se vratila, kaže, kroz katarzu. Navodi post gde je Džo ispaljen na sastanku, što je nešto što se Padžetovoj dogodilo nekoliko nedelja ranije.

Elen Džouns koja živi u Beogradu, Srbija, kaže da kroz @Ellen_thebarbie živi svoje "snove”. Barbika Elen je sve čemu se može nadati jedna 22-godišnjakinja: ona je manekenka-umetnica koja živi sa dečkom, zlatnim retriverom i ima 11.000 pratilaca. Džounsova je i dalje iznenađena što je toliko "pravih ljudi” fascinirano njenim barbi stilom.

Džejna Sanderson i Luiz Miler su popularne "lajfstajl blogerke” koje često na Instagramu promovišu određene brendove. One su tvorevine Eve-Džuli i Dezire Remi, dve sestre Nemice koje koje su 2015. otvorile naloge blogerki i prave im svu odeću, aksesoare i rekvizite.

Jedna scena za lutke (kao što je putovanje na Koačela rok festival ili žurka za buduću mamu) priprema se nekoliko nedelja, a za Džejnino venčanje sa Semom bio je potreban teren za odbojku na plaži i 50 lutaka. Njihov cilj je da izmišljeni život bude toliko realističan da Džejna i Luiz izgledaju kao stvarne osobe.

Ne čudi što se plejada specijalista pojavila da pomogne. Žanel Lafond, stilistkinja za lutke iz Tampe na Floridi, izvore za svoje kreacije pronalazi u celom svetu od Kine do Hrvatske i sa prijateljima se šali da njene lutke (od kojih svaka traži tri sata hendlovanja dnevno) imaju više odeće od nje.

"Apsurdnu količinu novca trošim na ručno rađenu odeću za svoje lutke”, rekla je Lafondova (31).

Retki su oni koji takozvani Dollstagramming (Instagram za lutke) uspeju da pretvore u pravi posao. Pošto je dve godine fotografisala "amerikan girl" lutke, Sidni Rous Polsen (20) jedna je od njih. Sa majkom, Polsenova sarađuje sa brendovima kako bi stvorila sadržaj za "amerikan girl" i ponekad provede osam sati radeći na nekom snimanju.

Njena posvećenost je dovela do priličnog broja čudnih trenutaka. Polsenova kaže da su je umalo uhapsili kada je skener na aerodromu u Los Anđelesu snimio lažni pištolj u njenom ručnom prtljagu uz mnoštvo lutaka i aksesoara. Pištolj joj je konfiskovan. Obezbeđenje muzeja Metropoliten u Njujorku ju je kritikovalo zbog toga što je fotografisala lutku ispred jednog umetničkog dela.

"Ljudi nisu toliko začuđeni kada im kažem da fotografišem lutke”, rekla je Polsenona. "Mislim da većina misli da je moj posao laganica. To možda i jeste tako, ali ja lagano radim 14 sati dnevno.”

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 13. decembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.