SVET DANAS

Problem Evropskog univerziteta u Moskvi je taj što je on evropski

Evropski univerzitet ima stipendije i izvanrednu reputaciju. Ono što nema od prošlog avgusta, kada su im vlasti oduzele licencu, jesu studenti
Ivan Nečepurenko
Datum: 22/09/2018

Problem Evropskog univerziteta u Moskvi je taj što je on evropski

Bastion liberalnog učenja vređa nacionaliste. Fotografija: Maksim Babenko za Njujork tajms

SANKT PETERBURG – U ovo doba godine, hodnici Evropskog univerziteta u Sankt Peterburgu, privatnog umetničkog fakulteta u drugom po veličini gradu Rusije, obično su puni studenata koji se vraćaju sa raspusta.

Drugu godinu zaredom, amfiteatri fakulteta su prazni i mračni. Jedina akcija vidljiva je u kancelarijama gde nedovoljno zaposleni profesori gunđaju zbog prinudnog odmora.

Evropski univerzitet ima prvoklasnu ustanovu sa velikim stipendijama i izvanrednom reputacijom istraživačke institucije. Ono što nema od prošlog avgusta, kada su im vlasti oduzele licencu, jesu studenti.

U poslednje vreme situacija je počela da se poboljšava. Ponovni izbor predsednika Vladimira Putina u martu doveo je do reorganizacije vlade. Aleksej Kurdin, jedan od najmoćnijih liberalnih političara u Rusiji, postao je predsedavajući Revizorske komore koja može da šalje sopstvene inspektore na teren.

Sa postavljenjem Kurdina, revizori obrazovnog sistema nisu uspeli da pronađu nikakve prekršaje kada su sproveli inspekciju univerziteta i prošlog meseca im je data dozvola za predavanje. Univerzitet sada planira da otvori vrata za studente od oktobra.

Ali muke Evropskog univerziteta možda nisu još gotove. Tokom godine nekoliko puta se činilo da će im dozvola biti vraćena i svaki put su im te nade skršene. Univerzitet se našao u središtu sukoba revolucionarnih, nacionalističkih snaga ruske vlade i njenih progresivnijih, naprednijih delova.

"Problem Evropskog univerziteta je taj što je on evropski", kaže Vladimir Gelman, profesor sa fakulteta. "Principi koje naša škola poštuje – akademske slobode, samouprava i otvorenost ka svetu – u suprotnosti su sa onim koje prati današnja Rusija: centralizovana kontrola, vertikala moći i izolacionizam", rekao je on.

Evropski univerzitet je proizvod postsovjetske ere kada novca nije bilo ali su inicijative cvetale. Formirala ga je 1994. grupa entuzijasta u pokušaju da zaustave emigraciju talentovanih mladih. Njegov cilj je bio da okupe vodeće ruske stručnjake iz domena društvenih i humanističkih nauka u instituciju koja je modelovana po uzoru na zapadne univerzitete.

Škola je bila veoma uspešna i studenti iz celog sveta su tamo dolazili. Za razliku od većine ruskih univerziteta, studenti su ovde morali da razmišljaju kritički i mogli su slobodno da biraju polja interesovanja.

Sovjetski obrazovni sistem proizveo je dobre matematičare i fizičare ali malo šta drugo, a nauke poput ekonomije, sociologije, političke nauke i istorije opterećene su marksističkom dogmom.

Za ruske nacionaliste čiji je uticaj porastao sa dolaskom Putina na mesto predsednika 2000, univerzitet je bio stecište zapadnog liberalizma koje se ne može tolerisati.

U žalbi podnetoj 2016. Vjačeslav Dobrohtov, aktivista nacionalističkog pokreta u Sankt Peterburgu, citirao je knjigu političkog naučnika sa univerziteta u kojoj se navodi da je sovjetsko društveno tkanje zasnovano na licemerju.

"Shvatio sam da je ova organizacija štetna po Rusiju. Njihov glavni organizator su Sjedinjene Države. Oni žele da izvedu obojenu revoluciju u našoj zemlji", rekao je on.

Žalbu je podneo i Dmitrij Bikbov zbog toga što su radnici ostavili nove plastične prozore u blizini glavne zgrade univerziteta, mermerne palate iz 18. veka koja je istorijski spomenik.

Žalba je stvorila legalni izgovor za 11 tela – uključujući i Ministarstvo za krizne situacije – da sprovedu svoje istrage. Usledila je pravna zavrzlama.

Na kraju je gradska skupština iselila univerzitet i palate.

Univerzitetski zvaničnici kažu da im nikada nije razjašnjeno zašto im je licenca ukinuta.

"Siguran sam da razlog što ne možemo da studiramo nema nikakve veze sa bezbednosnim regulativama", rekao je Roman Popov, student ekonomije koji je morao da se prebaci na drugi fakultet u Sankt Peterburgu kako bi dobio diplomu. "Možda je političke prirode a možda je neko bacio oko na zgradu."

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.