LIČNOSTI

Rastumačiti zagonetku Mata Hari

Fam fatal, posrnula dama i dvostruki agent
Nina Sigal
Datum: 19/01/2018

Rastumačiti zagonetku Mata Hari

Foto: Profimedia

U decembru 1915, Margareta Zele, poznata u čitavom svetu kao egzotična plesačica Mata Hari, putovala je brodom od jednog od svojih ljubavnika u Parizu ka drugom u Hagu. Bila je seks-simbol i bila je čuvena po provokativnim nastupima u kombinezonu u boji kože, sa brusthalterom optočenim brilijantima i zlatnom krunom na glavi. Nekada bi govorila ljudima da je bila javanska princeza ili ćerka plesača iz nekog od indijskih hramova, ali bi tek retko priznala da je Holanđanka.

Bio je Prvi svetski rat i put ju je vodio kroz britanske vode, gde su vlasti zaustavile brod kako bi ispitale sve na njemu. Kod Margarete nije pronađen nikakav dokaz, ali su zvaničnici zapisali da je ona bila "hrabar tip žene, koji nije van svake sumnje".

Kopija izveštaja poslata je tajnoj službi Francuske. Vojni obaveštajac Žorž Ladu video je izveštaj i pozvao ju je da se uključi u francusku obaveštajnu službu, ubeđen da je ona radila kao dvostruki agent za Nemce.

Početkom 1917, Ladu je uhapsio i ispitivao Zeleovu, i dobio od nje nešto što je smatrao priznanjem: rekla je da je uzimala novac od Nemaca, iako je poricala da im je ikada dala neke dobre špijunske podatke. Četrnaestog oktobra, Mata Hari je izvedena pred streljački vod. Novine su pisale da je odbila da nosi povez preko očiju i da je slala poljupce vojnicima.

Sada, stotinu godina kasnije, francuske arhive o tom ispitivanju i suđenju otvorene su za javnost, a njen život se ponovo posmatra i pamti u Holandiji, zemlji koju je poželela da napusti sa svega 19 leta. Muzej Frizije u Leuvardenu postavio je izložbu o njenom životu, Holandski nacionalni balet u Amsterdamu ponovo igra moderan balet "Mata Hari", a na turneji je i komad o njenom životu.

Margareta Zele se često predstavljala kao da je neko drugi, iz nekog drugog kraja, a njeni zemljaci oduvek su imali čudan odnos sa njom.

"Svako ovde zna da je ona postala poznata zbog egzotičnog plesa, a ljudima se to nije dopadalo", kaže Klas Zandberg, koordinator u Istorijskom centru Levardena, arhivi u gradu u kojem je Zeleova rođena 1876. i do 18. godine živela tu. On kaže da mnogi meštani i dalje misle "da je ona kurva koja je dobila previše pažnje".

Iako je detinjstvo provela u dobrostojećem domu, njen otac, trgovac šeširima i špekulant, izgubio je sav novac kada je devojčici bilo 14. Roditelji su joj se razveli, majka je preminula, a njen otac ju je ostavio sa rođacima. Sa 18 godina udala se za 39-godišnjeg kapetana holandske kolonijalne armije.

Njen suprug, Rudolf Makleod, poveo ju je sa sobom u Holandsku Istočnu Indiju (sada Indonezija), gde je naučila malo javanskog plesa i rodila dvoje dece. Njen sin preminuo je sa tri godine, i sumnja se da ga je živom otrovala dadilja. Par se razveo; kada je njen suprug odbio da plaća alimentaciju, ostavila je ćerku sa njim i pronašla način da se sama izdržava.

Godine 1903. preselila se u Pariz, gde se pojavila kao Mata Hari, pred ljudima iz visokog društva u Muzeju Gime. "Bila je milioner makar u jednom trenutku", kaže Hans Greneveg, kustos izložbe.

Priprema za izložbu trajala je četiri godine. Greneveg i drugi kustosi istraživali su njenu prošlost i izvlačili nove zaključke o njoj. Nikada nije utvrđeno da li je zaista špijunirala za Nemce, iako jeste priznala da je uzimala novac od njih, ali to je možda zato što je u to doba bila švorc.

Danas, navodi Greneveg, postoji "veća, šira slika" o ženi poznatoj kao Mata Hari - fam fatal, posrnula žena, prevejani dvostruki agent. Ali dokumenti iz francuskih arhiva nisu popunili baš sva prazna mesta.

"Na neki način, možda treba da budemo zahvalni što ne znamo celu priču", kaže Greneveg. "Nešto od mita treba da ostane mit."

© The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.