AMERIKANA

Roditelji, upamtite: Ovo nije Svetsko prvenstvo

Kada utakmice mladih izazovu nekontrolisani bes gledalaca
Bil Penington
Datum: 20/08/2018

Roditelji, upamtite: Ovo nije Svetsko prvenstvo

Zvaničnici pokušavaju da raščiste toksičnu atmosferu na dečjim utakmicama. Fotografija: Nik Oksford za Njujork tajms

TULSA, Oklahoma – Na jednom snimku, gledateljka jedne fudbalske utakmice mladih se vidi kako psuje i iz sve snage šutira loptu koja udara sudiju-tinejdžera koji je stajao u blizini. Žena se nije slagala sa penalom koji je dodeljen.

Drugi snimak pokazuje roditelje na košarkaškoj utakmici kako jure na teren kako bi udarili sudiju. Tu je i snimak roditelja koji glasno i žestoko kritikuju zvaničnike jedne fudbalske utakmice dok odlaze ka svojim kolima. Igrači su bili osmogodišnjaci.

Snimci su postavljeni na Fejsbuk stranici nazvanoj Offside, koju je frustriran otvorio sudija fudbalskih utakmica mladih iz Oklahome Brajan Barlou, koji nudi 100 dolara nagrade za svaki snimak nevaspitanog ponašanja roditelja i gledalaca na utakmicama mladih.

"To radim da bih pozvao ljude na odgovornost – da se identifikuje i prozove mali procenat roditelja koji stvaraju toksično okruženje na sportskim takmičenjima mladih", rekao je 44-godišnji Barlou.

Oluja verbalnih a ponekad i fizičkih napada na sudije širom Amerike pogodila je sportska takmičenja mladih. Zlostavljanje je postalo toliko rasprostranjeno da više od 70 procenata novih sudija napušta posao u roku od tri godine, navodi Nacionalno udruženje sportskih zvaničnika.

Rezultat je nestašica sudija u SAD, što je dovelo do otkazivanja utakmica i rasformiranja liga. Beri Mano, predsedavajući udruženja, kaže da nedeljno dobije jedan do dva poziva u pomoć.

Udruženje fudbala za mlade Južne Karoline uvelo je prošle godine "tihi septembar". Roditelji i posetioci igara u celoj zemlji tog meseca ne smeju da navijaju i na bilo koji način komuniciraju sa igračima i sudijama. Dozvoljeno je tapšanje. Zvaničnici kažu da je kampanja urodila plodom.

U istočnoj Oklahomi, Barlou je odlučio da uzvrati udarac. Igrači, roditelji, treneri i administratori u toj oblasti kažu da su onlajn postovi promenili ponašanje gledalaca.

"Ako jedan roditelj počne da viče na sudiju, svi drugi roditelji se sklone i kažu: 'Hej, ne želiš valjda da se pojaviš na Barlouovoj Fejsbuk stranici'", kaže Kristin Vojlis, čiji je 14-godišnji sin Iston sudija i fudbaler u predgrađu Tulse. "Znamo da svi u gledalištu imaju telefon u ruci."

Trevis Federston, trener iz Tulse, sudija i otac mladih igrača, pohvalio je nameru Barloua ali nije siguran da stranica možda nije malo preterana.

"Možda postoji i drugačiji način da se time pozabavimo, da na primer uključimo roditelje umesto da upiremo prstom u njih i predstavljamo ih kao užasne ljude", kaže Federston.

Neki roditelji su molili Barloua da skine snimke, što je zahtev koji je on povremeno odobravao. Zbog toga što su snimci snimljeni u javnosti i postavljeni uz dozvolu osobe koja ih je snimila, Barlou nije dobio nijednu tužbu.

To što Barlou vodi stranicu ne znači da se roditelji i gledaoci pristojnije ponašaju u njegovoj blizini ili u blizini njegove 12-godišnje ćerke koja je sudija na utakmicama za mlađu decu.

Posle utakmice u junu, Barlou i još dvojica sudija dobili su oružanu policijsku pratnju do svojih automobila. U junu, njegova ćerka Zoi je morala da ostane 90 minuta u zgradi posle utakmice na zahtev zvaničnika zbog pretnji koje su joj uputili roditelji iznervirani njenim suđenjem. Utakmica je morala da bude otkazana.

"Ponekad moram da podsetim roditelje da ovo nije svetski kup i da igrači imaju šest a sudija 12 godina", kaže Lori Barlou, Barlouova supruga.

Uz snimke, klubovi u Oklahomi i na druge načine pokušavaju da nateraju roditelje da se pristojno ponašaju, uključujući postavljanje zvaničnika koji treba da dokumentuju ružno ponašanje, a pozivaju se i deca da ukore roditelje.

"Ako se roditelj neprikladno ponaša, imamo trenera koji će njegovo dete isključiti iz igre i poslati ga da porazgovara sa roditeljem", kaže Erik Edvards, roditelj troje dece koja igraju fudbal u Tulsi. "To je neprijatno i roditelju i detetu. Jedna devojčica se odmah posle vratila u igru, ali su drugi roditelji prokomentarisali: 'Hvala Bogu da je trener to uradio.'"

Početkom maja, Barlou je doručkovao sa trenerima i fudbalskim zvaničnicima. Jedan trener, Ričard Biti, priznao je da je nekada i on bio osoba koja bi završila na snimku na Barlouovoj Fejsbuk stranici. "Užasno sam se ponašao i ako ja mogu da kažem da mi je ponašanje bilo neprihvatljivo i da sam morao da se promenim, onda to mogu da urade i drugi", rekao je Biti.

Barlou se nasmešio.

"Upravo to sam mislio, to je ono što pokušavamo. Da li smo dobili rat? Ne. Da li uzvraćamo? Da."

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u štampanom izdanju Njujork tajmsa na srpskom, koje se dobija uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 16. avgusta.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.