NAUKA I TEHNOLOGIJA

Senegalci entuzijastično gledaju u zvezde: Francuski i američki naučnici doneli su teleskope u afričku pustopoljinu

Planovi su deo "Emerging Senegal", razvojne strategije predsednika Makija Sala
Džejmi Jaja Beri i Dion Sersi
Datum: 25/09/2018

Senegalci entuzijastično gledaju u zvezde: Francuski i američki naučnici doneli su teleskope u afričku pustopoljinu

Tim "Novih horizonata“ je u Senegalu pokušao da na trenutak vidi stenu koja se nalazi u orbiti iza Plutona. Izvan Dakara, tim je omogućio stanovnicima da pogledaju nebesa. Fotografija: Tomas Munita za Njujork tajms

DAKAR, Senegal – Kada je Salma Sila bila devojčica, pokušavala je da pobegne od vreline Senegala odlazeći da spava na krovu svoje kuće. Nemirna i pregrejana, ležala bi budna i gledala u zvezde.

Oblast gde je živela izvan Dakara, glavnog grada, nije imala struje i nebo je svetlucalo. Pokušavala je da prebroji zvezde, shvativši da ih nekim noćima ima više nego drugim.

Salma Sila, koja sada ima 37 godina, seća se koliko je bila intrigirana.

Ali proučavanje zvezda u Senegalu nije lako: srednjoškolski kursevi su ograničeni, u bibliotekama postoji tek poneka knjiga o svemiru, teleskopi su retki i skupi.

Sila se seća da joj je baka govorila kako su zvezde nekim noćima zamračene, kako bi lovci na hijene mogli da se prikradu životinjama. Ali, ona je znala da mora da sazna pravu istinu o tome šta se događalo na nebu. Kombinovala je, koliko je mogla, studije na senegalskim institucijama sa onim u inostranstvu.

Skoro ništa se nije promenilo od vremena kada je ona bila devojčica; astronomska ponuda je ograničena na senegalskim univerzitetima.

Ipak, zvaničnici se nadaju da će to promeniti u okviru svoje misije da poboljšaju znanje iz nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike pojačavanjem programa na univerzitetima i izgradnjom naučnoistraživačkog centra.

Planovi su deo "Emerging Senegal", razvojne strategije predsednika Makija Sala koja uključuje i planove za planetarijum.

Njegovi planovi su nedavno dobili podsticaj kada je Senegal ugostio više od trideset naučnika iz Sjedinjenih Država i Francuske koji su deo Nasinog programa "Novi horizonti“.

Naučnici su se raštrkali po zemlji u nadi da će primetiti senku koju baca drevna stena koja se vrti iza Plutona dok prolazi ispred blistave zvezde.

Posmatranje je trebalo da pomogne timu da se spremi za trenutak kada će letelica "Novih horizonata“ proći pored Ultima Tule (Izvan poznatog sveta) za Novu godinu.

"Ovo je najdalje istraživanje bilo čega u svemiru", rekao je Alan Stern, vođa projekta za Nasinu misiju "Novi horizonti“. "Mi smo tamo daleko, daleko."

Do Senegala su naučnici došli procesom eliminacije. Predeli koji su nudili najbolji pogled zapravo se nalaze u Atlantskom okeanu. Druge opcije, poput one u susednom Maliju, otpale su jer tim područjima patroliraju ekstremisti.

Delovi Senegala nemaju struju i nisu gusto naseljeni. To je bio bonus za naučnike koji su tragali za vedrim nebom bez upliva svetlosti.

Senegal je ipak bio rizičan predlog. Oblaci su pretili da spreče događaj koji se zbio 4. avgusta i trajao je manje od sekunde.

Naučnici i dalje proučavaju podatke prikupljene tom prilikom, ali je nebo bilo vedro i nadaju se da će doći do nekog otkrića.

Senegal je zapravo bio vrlo entuzijastičan domaćin.

Dvadesetak senegalskih naučnika i astronoma, uključujući i Salmu Silu koja je sada prvi doktorand iz astronomije na Univerzitetu Šeik Anta Diop u Dakaru, pratilo je tim "Novih horizonata“ na terenu.

Druge afričke zemlje prikupile su sopstvena dostignuća u svemiru. Marokanski astronomi su otkrili komete, asteroide i planete van našeg solarnog sistema. Prvi satelit Gane sada kruži oko Zemlje. Studenti u Tunisu organizovali su javna posmatranja neba.

"Astronomija je popularna u Africi kao i drugde u svetu", kaže Dejvid Baru, predsedavajući Afričke inicijative za planetarne nauke i svemir, sa sedištem u Francuskoj.

Najveća prepreka je novac. Sjedinjene Države troše više na svoj svemirski program od ukupne vrednosti cele senegalske ekonomije.

Dvadeset i jedan moćni teleskop koji je tim "Novih horizonata“ kupio gotovo je dvostruko više od broja svih teleskopa u celom Senegalu.

Tim "Novih horizonata“ nada se da će teleskopi u Senegalu i nekoliko njih u Kolumbiji uz pomoć Habla odgovoriti na pitanja o onome što se naziva Ultima Tule pre nego što njihova letelica stigne.

Da li je oblika krompira ili su to zapravo dva tela koja kruže jedno oko drugog?

Na noćnoj probi posmatranja, Dijara Dijeng, studentkinja primenjene fizike u Dakaru, čeprkala je nešto po teleskopu Nase vrednom 3.500 dolara.

Ovo je neverovatno”, rekla je, pokušavajući da usmeri teleskop ka pravoj zvezdi.

Instruktori u njenoj gimnaziji ohrabrili su je da se bavi naukom, ali je ona na početku bila prilično skeptična.

Nisam verovala da mogu ovim da se bavim”, kaže ona.

Nasin tim rasporedio se po travnjaku konferencijskog centra kako bi sredili eventualne probleme sa opremom pre posmatranja. Najveći problem bio je kada je neko slučajno uključio prskalice.

Naučnici su svima koji su se u tom trenutku našli na obližnjem parkingu omogućili da vide Saturn i Mars. Studenti koji uče astronomiju preko onlajn kurseva stali su u dugi red. Očevi su doveli malu decu da virnu.

Ministarka visokog obrazovanja Meri Teuv Nijane takođe je bila tu.

"Mmm" – to je bilo sve što je jedna žena mogla da kaže, odmahujući glavom u neverici.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.