AMERIKANA

Šetnja po Menhetnu, efikasan završni test za pse vodiče

Psi koji pomažu slepima moraju da se suoče sa metroom, bukom i saobraćajem
Kori Kilganon
Datum: 15/12/2018

Šetnja po Menhetnu, efikasan završni test za pse vodiče

Psi iz škole "Seeing Eye“ u Nju Džerziju odlaze na Menhetn na poslednji test. Fotografija: Dejv Sanders za Njujork tajms

Ines, mladi nemački ovčar, pokušavao je da pređe užurbanu raskrsnicu na Menhetnu i izbori se sa taksijima, kuririma, biciklistima i kamionom dok su se svetla na semaforu menjala.

Ines je čuvao svoju novu gazdaricu Keti Faul, 73-godišnju slepu ženu iz Svartmora, Pensilvanija.

Otišli su na Menhetn, baš zbog ovakvih situacija koje predstavljaju kulminaciju obuke koju vrši škola za pse "Seeing Eye“ iz Nju Džerzija. Osnovana 1929. godine, to je najstarija škola za obuku pasa u Sjedinjenim Američkim Državama, i jedna od najvećih u čitavom svetu. Toliko su uticajni da imaju trejdmark na čitav izraz “seeing eye”.

Obuka se obavlja u okruženju daleko mirnijem od Menhetna, udaljenom sat vremena vožnje. Ali da bi se procenio fokus psa, treneri odvode pse na Menhetn.

"Ne postoji intenzivnije mesto od Njujorka za obuku pasa", kaže trener Brajan O'Nil. "Na kraju krajeva, poenta je da su naučili osnove i da sada moraju da se snađu u velikom, užurbanom gradu."

Da bi to utvrdili, Keti Faul i još jedna slepa žena Val Dži (26) stigle su kombijem kako bi zajedno sa svojim psima iskusile ekstremne urbane uslove.

"Podjednako sam uplašena i uzbuđena", rekla je Keti držeći Inesa za povodac. "Ali mislim da će biti kao u pesmi – ako uspem ovde, uspeću svuda."

Krenuli su sa parkinga na krovu obližnje lučke autobuske stanice, što je početna tačka šetnje osmišljene da im "najbolje poremeti koncentraciju", kaže trener Faulove, Kristen Demarko.

Da bi stigli do tama, psi moraju da obilaze mnogo prepreke i potencijalne opasnosti, od rupa na ulicama, preko građevinskih zona, do hordi nadolazećih pešaka koji baš i ne haju za druge učesnike u saobraćaju.

Da ne govorimo o haosu koji se može zadesiti – i koji se dešava – na ulicama, među automobilima i taksistima.

Naišao je čak i jedan konj, sa kojim je Ines imala bliski susret.

Pošto su se ugurali u prepuni lift, uskoro su prolazili podzemnim tunelima i psi su ih vodili kroz gomile putnika. Hrabro su se popeli prepunim stepenicama do metro platforme.

Psi su ostali mirni na platformi i pored buke vozova koji su prolazili i razglasa.

"Pažnja joj ne popušta", rekla jeVal Dži pomazivši Ozmu, mešanca retrivera. Val je, inače, još u ranom detinjstvu počela da gubi vid, usled genetskog poremećaja.

Zvaničnici u centru za obuku "Seeing Eye“ kažu da svake godine upare oko 260 pasa sa slepim ljudima koji žive u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Većina njih živi u urbanim okruženjima zbog dostupnosti javnog prevoza, trotoara i drugih usluga.

Psi kojima ne odgovara urbano okruženje mogu da budu upareni sa vlasnicima koji ni sami nisu ljubitelji grada. Vlasnici se obučavaju uz pse nekoliko nedelja. Njihov ostanak u školi kulminira putovanjem do Menhetna.

Uslovi na Menhetnu pokazuju trenerima na kojim aspektima obuke treba poraditi.

Psi Faulove i Džijeve su se dobro pokazali. Prošli su slalom kroz pešake. Poput užurbanih Njujorčana i pse su ometali turisti koji su se polako kretali. Gurkali su ih i svaki put kada bi se u gužvi otvorio uski prolaz među pešacima provukli bi svoje vlasnice.

Keti Faul kaže da je oduševljena Inesovim samopouzdanjem.

"Morate da budete u tom fazonu. Kada sam osetila kako prolazi pored svih tih ljudi, znala sam da je Njujorčanin", rekla je Faul.

Mnoge druge škole treniraju pse u urbanom okruženju. Ali, Njujork je zaista nešto posebno, slaže se i Marion Gvizdala, predsednica Nacionalne asocijacije korisnika psa vodiča. Koliko god da Tajms skver šljašti, jako je važno – zapravo presudno – što on predstavlja i napad na sluh psa.

Val Dži je pohvalila Ozmu koja je ignorisala sirene i sklanjala je od turističkih autobusa i đubretarskih kamiona.

"Kao da je bolje koncentrisana kada je haos oko nje", rekla je ona i dodala da sada ima jedan problem. "Biće silno razočarana kada se vratimo kući."

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 13. decembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.