SVET DANAS

Sto hiljada razglednica sa krova Japana: Svi obožavaju planinu Fudži

Dolazak na vrh iziskuje uspon u trajanju od četiri do šest sati ali ne i specijalnu opremu ili iskustvo
Motoko Rič
Datum: 25/08/2018

Sto hiljada razglednica sa krova Japana: Svi obožavaju planinu Fudži

Na vrh planine Fudži, najviše planine u Japanu, godišnje stigne oko 300.000 hajkera. Većina poseti poštu na vrhu planine. Fotografija: Ko Sasaki za Njujork tajms

PLANINA FUDŽI, Japan - Potražite „Vrh planine Fudži“ na Instagramu i otkrićete hiljade postova hajkera koji su stigli na vrh najpoznatijeg vulkana u Japanu.

Ali za mnoge planinare, postavljanje fotografija svojih dostignuća po društvenim medijima je prevelika novina.

Umesto toga oni radije šalju staromodne razglednice iz malene pošte na vrhu Fidžija, jednog od retkih mesta u Japanu gde je poštanska marka i dalje traženija od još jednog „lajka“ na Instagramu ili Fejsbuku.

„Mislili smo da će to biti značajnije“, rekao je Tošijuki Kasahara, 43, o razglednicama koje su on i njegova dva sina, Jušun, 8 i Seidžin, 6, stavili u poštansko sanduče i poslali kući po stizanju na vrh. „“To je značajan rekord koji mogu da sačuvaju“.

Planina Fudži ili „Fudži-san“ na japanskom se smatra svetom u Japanu a njen snegom prekriven vrh je ovekovečen u brojnim umetničkim delima i predstavlja međunarodni simbol zemlje.

Oko 300.000 se svake godine popne na vrh visok 3775 metara, uključujući školske grupe, korporativne timove i turiste iz celog sveta. Dolazak na vrh najviše planine u Japanu iziskuje uspon u trajanju od četiri do šest sati ali ne i specijalnu opremu ili iskustvo.

Za one koji stignu na vrh, nagrada je pogled: predivni pogled na planine i oblake. Mnogi planinari tempiraju svoj dolazak na vrh u svitanje.

Pošta na vrhu Fudžija je takođe popularna atrakcija za mnoge planinare i gotovo 18.000 ljudi ju je posetilo prošlog leta i poslalo gotovo 97.000 pisama.

Dva ili tri dana nedeljno tokom 40 dana letnje planinarske sezone koja se završava u avgustu, izubijani guseničar pređe četiri kilometra dug Fudžinomija put kako bi pokupio razglednice i pisma. Posle silaska od 1300 metara, pošta prelazi u poštanski kombi.

Kompanija u čijem je vlasništvu guseničar, Fudži konkrit servis ne samo da prikuplja poštu već i dostavlja hranu i piće šest dana nedeljno kolibama duž puta gde hajkeri staju da bi jeli, otišli u WC ili dremnuli.

Pošta na vrhu Fudžija je otvorena 1906. U početku su poštanski radnici sami nosili poštu sa vrha. Guseničar je uveden pre pola veka. U pošti, zaposleni prodaju razglednice, markice i sertifikate za hajkere koji žele da ozvaniče svoj uspon. Poštanski radnici u ispostavi na Fudžiju rade u smenama od pet do sedam dana i spavaju u zadnjoj prostoriji pošte.

Major Kreg Guldedy, 34, koji služi u vazduhoplovnim snagama smeštenim u Jokota bazi nedaleko od Tokija, popeo se na vrh za manje od četiri sata i svratio je u poštu kako bi svojoj supruzi, roditeljima, nećaku i nećakinji poslao razglednice.

„Niko više ne šalje pisma“, kaže on. „Zbog toga je ovo klasični jeftini suvenir“.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.