UMETNOST I DIZAJN

Sunđer Bobove besmislice stižu na Brodvej

Mjuzikl koji teži da bude zabavan i deci i odraslima
SOPEN DEB
Datum: 10/01/2018

Sunđer Bobove besmislice stižu na Brodvej

Profimedia

Tina Lando vikala je uputstva kroz megafon u sali samo nekoliko dana pred premijeru šoua koji je pripreman deset godina. U toku je bila proba za "Sunđer Bob Kockalone: Brodvejski mjuzikl".

Ekipa, obučena u čudnovate kostime, spremala se za finale, i samo što nisu započeli da sviraju na svojim instrumentima među kojima su tromboni, gitare, ukulele i bubnjevi. Tina Lando, režiserka, pokušavala je da održi kakofoniju.

To svakako ne znači da je ovaj mjuzikl vredan dvadeset miliona dolara, zasnovan na Nickelodeonovom crtaću koji je od žutog kuhinjskog sunđera napravio superzvezdu, neuspešan.

"Imamo gomilu konfeta i loptica koje se bacaju u vazduh!", kaže režiserka na generalnoj probi. "Biće samo: 'Okej, hajde da svi odlepimo na jedan minut.'"

Nickelodeonov prvi upad na Brodvej je ekstravagantna produkcija zasnovana na jednom od najvećih blaga ove kompanije, u kojoj učestvuju muzičke zvezde poput Džona Ledženda i Sindi Loper. Ukoliko ovo zvuči kao neozbiljni šou koji će se neslavno završiti, Nickelodeon želi da verujete u suprotno: kako već na pozorišnoj tabli piše, "brodvejski mjuzikl za svakoga" - ne samo za klince ili studente koji su zaraženi crtaćem.

Animirani "Sunđer Bob Kockalone" premijerno je prikazan još 1999. godine, a dosad je emitovan u više od dve stotine zemalja. Radnja smeštena u podvodnom gradiću Koralovo govori o prijateljstvu između naslovnog junaka i morske zvezde Patrika. Sunđer Bob i njegov komšija, džangrizava hobotnica Lignjoslav, zaposleni su kod škrtog Keba Krabe, u podvodnom fast fud restoranu.

Autor ove američke crtane televizijske serije i medijske franšize je Stiven Hilenburg, morski biolog i animator. Sunđer Bob je dobio i dva dugometražna filma, rad na trećem je u toku.

Sunđer Bobov nazalni glas i optimizam može biti iritantan tokom tridesetominutne epizode, a da ne govorimo o dva i po sata gledanja (i slušanja) uživo. Sa ovakvim adaptacijama na Brodveju se nikada ne zna, naročito ako ne potiču iz Diznijevog opusa. Ukoliko se "Sunđer Bob" udavi na Brodveju, mogao bi naneti veliku štetu dve decenije starom brendu.

"Brinula sam da će neko uzeti Sunđer Boba i postaviti na pozornicu kockastog junaka tako da deluje kao bezvezni šou za decu", kaže Sima Zargami, direktorka Nickelodeona. "Zato sam im dala zadatak: 'Ako nađete nekoga ko bi crtać mogao prevesti u komad na najbolji mogući način, tako da se ljudima dopadne i da steknu poštovanje prema komadu, kao što se dogodilo sa 'Kraljem lavova', onda sam za to."

Kada je Tina Lando pozvana da se okuša, odbila je. Ipak, predomislila se nakon što joj je njen agent rekao da je Hilenburg zainteresovan za adaptaciju samo ukoliko bi mjuzikl uspeo da prenese i slobodni duh crtaća.

"Počela sam da gledam crtać u istraživačke svrhe", kaže ona. "Shvatila sam da je sam po sebi prilično subverzivan, zaista psihodeličan, kapriciozan, i da puca od anarhične energije. To je svet u kojem je sve moguće." Predložila je šou koji će "eksplodirati sa pozornice".

Podvodna stvorenja igraće glumci koji u kostimima neće biti neprepoznatljivi. Želela je, takođe, pop muziku najboljih muzičara.

I upalilo je. Pre nego što je scenario završen i konačno potpisana produkcija, režiserka je već držala radionice, sparivala glumce sa klovnovima, akrobatama, plesačima i mađioničarima.

Itan Slejter, student druge godine fakulteta, pozvan je na kasting za ulogu Sunđer Boba.

"Bilo je zaista neverovatno oslobađajuće što nema nikakve već utvrđene strukture prema kojoj se treba orijentisati", kaže Slejter. "Samo Tinin glavni koncept: 'Ovo nije arena. Ovde nema protetike. Želimo da vidimo kako možemo da uzmemo ove likove i na pozornicu postavimo njihovu suštinu.'"

Kajl Džerou dobio je zadatak da napiše knjigu koja se vrti oko pokušaja Sunđer Boba da spase Koralovo od vulkana.

Nickelodeon je napokon odobrio i u junu 2016. mjuzikl je premijerno prikazan u Čikagu.

Čikaški kritičari nisu bili impresionirani "mentalitetom iz srednje škole". Ali Čikago tribjun je bio oduševljen, rekavši da će se deca osećati "kao da su ušetala u anarhično igralište", dok će odrasli "i dalje imati osećaj da su pametno potrošili novac".

Mjuzikl se sada, posle brodvejske premijere 4. decembra, suočava sa velikim izazovom: ubediti ljubitelje pozorišta da ovo nije samo komercijalna igra za decu.

Tokom prve nedelje, bilo je, istina, veoma šarenolike publike, uključujući čitave porodice i mladiće i devojke.

Eksplozija konfeta rasula se sa plafona u finalu mjuzikla, a lopte za plažu razbacane su po publici.

U ovoj gužvi, ako ništa drugo, veseli žuti sunđer makar je začikao sve skeptike.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.