SVET DANAS

"U Beloj kući nema nikoga osim mene": Trampov politički rat za opstanak

Sada kada demokrate drže Predstavnički dom, sa specijalnim savetom za koji se veruje da radi na otkrivanju umešanosti Rusije u izbore i Trampovu predizbornu kampanju, ali i sa medijima koji se takmiče u pisanju članaka o impičmentu, Tramp je suočen sa mogućnošću političkog rata za opstanak
Piše: Piter Bejker / The New York Times International Report
Datum: 21/02/2019

"U Beloj kući nema nikoga osim mene": Trampov politički rat za opstanak

Foto: Tanjug-AP

I na kraju se svelo na ovo: nedavno su predsednika SAD pitali je li on ruski agent. A on je odbio da konkretno odgovori.

Pitanje, koje mu je uputio prijateljski nastrojen novinar, ne jedan od onih iz "lažnih medija" koje on ponižava, bilo je "najuvredljivija stvar koju ga je iko ikada pitao", rekao je predsednik. To je, međutim, pitanje koje je obeležilo njegov mandat koji je ušao u treću godinu.

Ukoliko je delimična blokada vlade između predsednika Donalda Trampa i Kongresa bila gadna, ona bi mogla da u svetlu onoga što sledi još i deluje pitomo.

Bitka oko zida na granici samo je preliminarni okršaj u ovom novom dobu podeljene vlade. Prava borba će tek početi. A za vreme svog govora o stanju nacije koji je održao 5. februara, predsednik je ponovo istakao svoj borbeni pristup, ponovivši svoj poziv za izgradnju zida, oštriju regulativu o imigraciji i kraj istraga njegove administracije.

"U Americi nastupa ekonomsko čudo", rekao je tokom svog obraćanja naciji. "Jedina stvar koja to čudo može zaustaviti jesu suludi ratovi, politika ili sumanute partijske istrage."

Ali sada kada demokrate drže Predstavnički dom, sa specijalnim savetom za koji se veruje da radi na otkrivanju umešanosti Rusije u izbore i Trampovu predizbornu kampanju, ali i sa medijima koji se takmiče u pisanju članaka o impičmentu, Tramp je suočen sa mogućnošću političkog rata za opstanak.

Osnažene demokrate pozvale su Majkla Koena, nekadašnjeg dugogodišnjeg ličnog advokata predsednika, da svedoči nakon što je on izneo tvrdnje da je Tramp pred izbore 2016. platio ćutanje ženama koje su tvrdile da su bile u vezi sa njim. Koenovo saslušanje biće zatvoreno za javnost, a održaće se 28. februara.

U dokumentima se nalaze dokazi da je nekadašnji vođa Trampove kampanje delio podatke o rezultatima anketa sa saradnikom koji je povezan sa ruskim obaveštajnim službama.

Onda su novi izveštaji doprineli osećaju da je Bela kuća pod opsadom. Njujork tajms je objavio da je biro, nakon što je Tramp otpustio bivšeg direktora FBI-ja Džejmsa Komija 2017. godine, pokrenuo istragu o tome da li predsednik radi za Ruse. Vašington post objavio je da se Tramp baš potrudio da sakrije detalje svog razgovora sa Vladimirom Putinom čak i od članova svoje administracije.

Hoće li sve ovo dovesti do impičmenta još uvek je neizvesno, ali ovi događaji definitivno učvršćuju šanse da će Vašington, naročito sada kada se ređaju kandidati koji će mu stati na crtu 2020. godine, potrošiti mesece u polemisanju o budućnosti Trampove administracije i pravca u kojem se SAD kreću.

"Stvarnost je da će se u naredne dve godine neprekidno voditi politički rat", kaže Endi Surabijan, strateg republikanaca i nekadašnji specijalni asistent predsednika Trampa.

Trampov unutrašnji krug se suzio i on oko sebe ima sve manje savetnika kojima veruje. Kako je napisao na Tviteru 12. januara: "U Beloj kući nema nikoga osim mene."

Surabijan takođe navodi da ostatak partije mora da prepozna pretnju i ujedini se iza predsednika. "Republikanci moraju da razumeju da demokrate u Kongresu nisu zainteresovane za saradnju, oni žele krv", kaže on. "To je rat u kojem možemo da pobedimo, ali samo ako se ujedinimo i pokažemo odlučnost da uzvratimo."

Demokrate kažu da žele odgovornost, ne krv, te da hoće da nateraju predsednika koga republikanski Kongres nikada nije proveravao, da prizna svoje učešće u brojnim skandalima koji su izbili oko njegove kampanje, poreza, biznisa i administracije.

Možda je u svemu tome zaista izgubljena bilo kakva mogućnost da republikanci i demokrate sarađuju. Kada su u pitanju zdravstvena nega, porezi, klimatske promene, oružje i nacionalna bezbednost, ove dve strane oblikovale su vladu podeljeniju nego ikada.

Džulijan Epstajn, koji je bio savetnik demokrata tokom borbe za impičment predsednika Klintona pre 20 godina, kaže da će važna pitanja poput osipanja srednje klase koja se nije snašla u ekonomiji 21. veka proći nezapaženo usred bitaka koje će tek uslediti.

"Politička klasa je sada navučena na manihejski sukob kao način života", kaže Epstajn. "To je postalo majčino mleko – za ključne glasače obeju partija koji zajedno čine manjinski deo biračkog dela, za kablovske televizije i za društvene medije."

Predsednik je nedavno dobar deo vikenda proveo braneći se od optužbi da je preterano blizak za Putinom. On je insistirao na tome da prema Rusiji ima daleko tvrđi stav od svih svojih prethodnika i FBI-ja koji su vodili "gubitnici koji su pokušavali da ponize vašeg predsednika".

On je 12. januara pozvan u emisiju na televiziji Foks njuz koju vodi Džanin Piro, koja je učestvovala na njegovim mitinzima prošle jeseni. Ona ga je sa prezirom pitala o FBI istrazi o kojoj je pisao Njujork tajms: "Pitaću vas sada, jeste li ili ne radili za Rusiju, gospodine predsedniče?"

"Mislim da je to najuvredljivija stvar koju me je iko ikada pitao", odgovorio je Tramp. "Mislim da je to najuvredljiviji članak koji je ikada o meni napisan. A ako ga pažljivo pročitate, videćete  da nemaju apsolutno ništa."

Ona je zatim citirala članak u kojem se navode njegovi pokušaji da prikrije detalje privatnih sastanaka koje je imao sa Putinom. "Vodili smo sjajan razgovor", rekao je Tramp. "Pričali smo o Izraelu i obezbeđivanju Izraela i gomili drugih stvari, i to je bio sjajan razgovor. Ništa ne krijem. Ne bi moglo manje da me bude briga."

Džanin Piro je izrazila saosećanje sa njim zbog bitaka koje on vodi.

"Tako ste borbeni, to je neverovatno", rekla je.

"Pa, pretpostavljam da imam dobre gene", odgovorio je.

© 2019 The New York Times


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Marko
25.02.2019 - 09:47
heh
I na kraju kaže za koga svaki američki predsednik radi, i to je sada javna tajna... \"Vodili smo sjajan razgovor\", rekao je Tramp. \"Pričali smo o Izraelu i obezbeđivanju Izraela i gomili drugih stvari, i to je bio sjajan razgovor. Ništa ne krijem. Ne bi moglo manje da me bude briga.\"