HRANA

Velika nova zamisao drugog Maska: Svet "stvarne hrane"

Restorani koji se oslanjaju isključivo na lokalne proizvode
KIM SEVERSON
Datum: 11/01/2018

Velika nova zamisao drugog Maska: Svet "stvarne hrane"

Profimedia

Neki ljudi u ovom gradu soul muzike i sušenih rebaraca ne znaju šta da misle o visokom milijarderu sa belim kaubojskim šeširom koji kupuje zemlju i otvara restorane.

Kimbal Mask (45) obogatio se u tehnološkoj industriji radeći uz svog starijeg brata Ilona. Sada želi da sa hranom učini ono što je njegov brat učinio sa električnim automobilima i putovanjem u svemir.

Premda se Mask latio posla u Koloradu, gde i živi, kao i u Čikagu i Los Anđelesu, u njega su se zaljubili Tenesi i Ohajo - delovi Amerike koje smatra najplodnijim tlom za revoluciju u ishrani i poljoprivredi.

"Toliko su ljubazni, naprosto je neverovatno", kaže Mask koji je odrastao u Južnoj Africi.

On radi na promovisanju filozofije koju naziva "stvarna hrana", ona koja hrani telo, poljoprivrednika i planetu. Ne zvuči mnogo drugačije od onoga što je svako ko je ikada sadio baštu želeo da postigne.

Međutim, Mask ima velike ideje o onome što ekipa iz Silicijumske doline voli da zove "food space", iliti "prostor za hranu", što je za njega jednako uzbudljiva stvar kao što je bio internet 1995. "Nikada nismo videli ovakvu revoluciju u ishrani", ističe.

Mask zapravo želi da umreži preduzeća, obrazovne institucije i poljoprivrednike dovoljno razvijene da sistem proizvodnje hrane vrate nazad na onaj koji se zasnivao na zdravoj, lokalno uzgajanoj hrani na kvalitetnoj zemlji, i bez pesticida.

"Hrana je predivan poklon koji jedni drugima darujemo tri puta dnevno", često govori. "Ali ne možete, sve i da hoćete, osmisliti gori sistem ishrane od ovog koji trenutno postoji."

Kao političar u jeku predizborne kampanje, Mask putuje i prenosi i poruku da Amerikanci - a naročito milenijalci - zahtevaju stvarnu hranu i odbijaju ono što on zove industrijskom hranom. Samo ove godine gostovao je kao govornik na blizu 50 konferencija na temu industrije hrane. Kroz brend nazvan "Kuhinja", Mask troši milione dolara na projekte koji se bave hranom.

Postao je simbol rastuće podele između onih odraslih u doba moderne Amerike - koji su se osnažili sedamdesetih i naterali ljude da se vrate kuvanju i lokalnim proizvodima - i novijih generacija koje se uzbude kad čuju "ćelijski proteini".

Maska više pokreće kulinarstvo no ljubav prema dobrom algoritmu. Dok je odrastao u Južnoj Africi, još kao dvanaestogodišnjak se odlično snalazio u kuhinji.

Nakon terorističkog napada 11. septembra, proveo je šest nedelja volontirajući kao kuvar za vatrogasce. Napokon je, istakao je kasnije, razumeo vezu između hrane i zajedništva.

Počeo je sa lancem hiperlokalnih restorana pod nazivom "Iz komšiluka". Na menijima se mogu naći kako divlji losos, tako i burgeri od lokalno proizvedene govedine i grčke salate sa povrćem iz obližnjih njiva.

Mask takođe testira "Kitchenette" - mestašce u Memfisu gde se mogu kupiti obroci od isključivo lokalno proizvedene hrane, dobro pripremljeni, po ceni od oko pet dolara.

Želi da i mlade ljude uči uzgajanju hrane bez ičega osim pročišćene vode i LED sijalica u kontejnerima predviđenim upravo za to, te da zelena salata i kelj koje uzgoje budu prodati lokalnim restoranima. Protekle godine, u okviru jednog od projekata u Bruklinu na deset mesta postavljeni su kontejneri u kojima je moguće proizvesti zeleno povrće za čiji je uzgoj inače potreban hektar zemlje. Treba li hrani zemljište glavna je tačka neslaganja između tradicionalista i ljudi kao što je Mask.

"Ideološki, oni bi više voleli da je povrće iz zemlje", kaže. "Nas to ne zanima. Neka ih, neka biju svoju bitku."

Maskove zamisli potcrtale su generacijski jaz između stare škole koja zanemaruje ulogu nauke u uzgajanju hrane i onih koji nisu usvojili uloge koje istorija, ukus i zadovoljstvo uvek igraju, kaže Geret Brod, profesor sa Univerziteta Fordam u Njujorku.

"Neko poput Kimbala Maska mogao bi postati važna spona između njih koja će najbolje ideje smestiti u jedno", ističe dr Brod.

Možda, kaže Mask.

On veruje u moć tehnologije kao i bilo ko drugi iz Silicijumske doline. Ali u duši, Kimbal Mask je kuvar. 

 


Ukupno komentara: 0



Sva polja su obavezna.