UMETNOST I DIZAJN

Voleli smo ga u “Frozenu”, obožavamo ga u pozorištu: Tajna šarma brodvejskog Svena

Sven je nešto veći nego običan irvas, i sa dužinom od dva i po metra, težak je oko šest kilograma.
Majkl Polson
Datum: 21/08/2018

Voleli smo ga u “Frozenu”, obožavamo ga u pozorištu: Tajna šarma brodvejskog Svena

Kombinacija dizajna i snage u irvasu iz "Zaleđenog kraljevstva". Fotografija: Karsten Moran za Njujork tajms

Sven zamalo nije ni stigao na Brodvej.

Kada je "Dizni" odlučio da adaptira svoj megauspešni animirani film "Zaleđeno kraljevstvo" za pozorište, kreativni tim je ozbiljno razmišljao da iz cele priče isključi ćudljivog irvasa (ta sudbina je zadesila ledeno čudovište Maršmelou i zlokobni čopor vukova).

"Mislili smo da izbacimo Svena iz predstave", rekao je Tomas Šumaher iz "Diznijeve" pozorišne produkcije. "Bojali smo se da će samo zauzimati prostor na sceni i odvlačiti pažnju."

Kompanija je ipak pozvala svog dugogodišnjeg saradnika lutkara Majkla Karija ("Kralj lavova") kako bi razmotrili način na koji bi ovaj lik mogao da bude predstavljen na sceni. On je testirao pantomimu dva izvođača pre nego što je odlučio da napravi figuru u punoj veličini koja će se bez reči uklopiti u zaplet i kojoj je život udahnuo jedan glumac unutar lutke.

Rezultat je jedan od najpopularnijih likova predstave koji stalno izaziva aplauz.

Svenova glava je modelovana od ugljeničkih vlakana, telo od pene prekrivene svilom a kopita od gumaste pene izlivene oko ortopedskih proteza od aluminijuma i čelika. Ispod, glumac nosi odelo od gaze – glavu na mestu drži mekana veštačka koža, na laktovima i kolenima ima štitnike, nosi biciklističke rukavice i ima štitnik za zube.

Sven je nešto veći nego običan irvas, i sa dužinom od dva i po metra, težak je oko šest kilograma. U vratu ima sakriven ekran koji omogućava glumcu da vidi scenu.

Ulogu igra Endru Piroci, glumac koji pleše od svoje četvrte godine i koji je naučio da se prevrće i balansira na glavi u cirkuskoj školi i kao član akrobatskog tima. Sven je na sceni 40 minuta i uloga je fizički zahtevna – glumac je unutra na sve četiri, sa šipkama dugim 28 centimetara koje su mu zakačene na glavu i metalnim okovom debelim 12 centimetara na stopalima.

Svenova glava je kablovima i žicama povezana sa izvođačevim telom i glavom. Težina glave je kanalisana dalje od izvođačevog vrata uz pomoć proteze za vrat. Kabl povezuje izvođačevu desnu ruku sa Svenovim očima kako bi Sven mogao da trepće; drugi kabl povezuje levu ruku sa Svenovim ušima koje slobodno vise ali mogu da se zarotiraju i spuste kako bi izrazile emocije. Usta se pomeraju tek kada mu drugi lik protrlja grlo.

Piroci je Sven šest puta nedeljno a Adam Jepsen, glumac koji je nekada bio gimnastičar, radi dva izvođenja. (Cilj je da nijedan glumac ne mora da ima dva izvođenja dnevno). "Provodimo dosta vremena u teretani, radeći vežbe za stabilizaciju i ramena, jačajući veoma male mišiće za koje nisam ni znao da postoje", kaže Jepsen.

Kari, koji je proučavao anatomiju životinje, i Piroci, koji voli životinje, satima su gledali snimke irvasa kako bi shvatili kako se kreću.

"Sven je zaista, zaista težak i znao sam da će tako biti od početka", rekao je Piroci, ali, dodaje, "volim da ga igram jer tokom ta dva sata svake noći, mogu da dirnem srca 1.700 ljudi."

© 2018 The New York Times

Ovaj tekst objavljen je u štampanom izdanju Njujork tajmsa na srpskom, koje se dobija uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 16. avgusta.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.