NAUKA I TEHNOLOGIJA

Vreme je da nam nauka objasni zašto fudbaleri onoliko pljuju na terenu

Fudbaleri se nadaju da bi ispiranje usta moglo da im pruži dodatnu snagu
Džeri Longman
Datum: 24/09/2018

Vreme je da nam nauka objasni zašto fudbaleri onoliko pljuju na terenu

Ispiranje usta ugljenim hidratima može da prevari telo sportiste da pomisli da će dobiti dodatnu energiju. Fotografija: Getty

Hari Kejn, kapiten Engleske i najbolji fudbaler ovogodišnjeg Svetskog kupa, tokom šampionata povremeno je delovao više zainteresovano da ispira usta tečnošću nego da je guta.

Pred kraj drugog poluvremena epske utakmice protiv Kolumbije, Kejn je žestoko prsnuo tečnost iz flaše u usta a onda ju je ispljunuo.

Drugi fudbaleri Engleske su takođe ispirali usta i pljuvali tečnost kada bi utakmice bile prekinute i kada je dolazilo do pada koncentracije na terenu. Isto su radili i mnogi igrači drugih timova, uključujući portugalsku zvezdu Kristijana Ronalda.

Neki igrači su možda želeli da izbegnu osećaj nadutosti i samo su hteli da isperu usta. Ali činilo se da drugi to rade namerno i sa ciljem. Igrači su poznati po tome što ne vole da otkrivaju tajne svoje kondicije, pa zato sadržaj njihovih flaša nije poznat. Ali je moguće da su primenjivali tehniku "ispiranja usta", kažu stručnjaci za vežbanje i ishranu.

Više od deset godina istraživanja sportova izdržljivosti poput biciklizma i trčanja otkrilo je da sportisti pokazuju bolje rezultate tokom intenzivnog vežbanja ako ispiraju usta rastvorom ugljenih hidrata a onda ga ispljunu bez gutanja.

Receptori u ustima šalju signale centrima za zadovoljstvo i nagradu u mozgu, zbog čega telo očekuje dodatnu energiju i mišići mogu da rade malo više a osećaj umora se smanjuje, kažu naučnici.

"Na neki način varate mozak, mi mislimo da mehanizam tako funkcioniše", rekao je Asker Jeukendrup, psiholog vežbanja i sportski nutricionista koji je s kolegama sa Univerziteta Birmingem u Engleskoj bio deo tima koji je 2004. utvrdio da ispiranje usta ugljenim hidratima dovodi do toga da biciklisti budu za minut brži na trkama od 40 kilometara.

Engleski fudbalski tim je odbio da otkrije nutricionističke taktike na Svetskom kupu. Ali osoba koja je upoznata sa režimom tima priznala je da je ispiranje usta nešto što je tim "radio ranije" i što se smatra "relativno standardnom praksom".

Zvaničnik za fitnes u engleskoj Premijer ligi kaže da se ispiranje koristi da bi se poboljšala energija, izbegao osećaj težine u stomaku i sprečili grčevi.

Istraživanje pokazuje da ispiranje može da poboljša performanse ako se usta ispiraju pet do 10 sekundi, što duže – to bolje kako bi oralni receptori bili u kontaktu sa ugljenim hidratima.

"Ne bih rekao da je to opšteprihvaćena taktika" iako igrači češće ispiraju usta nego ranije, rekao je Jeukendrup.

"Nadam se da je sve to planirano. Lepo je videti nauku kako pronalazi način da dopre do pravog sporta."

Naravno, ispiranje usta ne može da održava energiju igrača neograničeno dugo. Ugljeni hidrati moraju i da se unesu u telo kada mišići ostanu bez glikogena, oblika glukoze koji nam daje energiju dok vežbamo. Ako do toga ne dođe, igrači će se s vremenom umoriti.

Većina istraživanja pokazuje da je ova praksa optimalna za intenzivne treninge koji traju između 30 minuta i jednog sata. S obzirom na to da fudbalska utakmica traje najmanje 90 minuta a može da se razvuče i na dva sata, ta tehnika je možda "pogrešna", kaže Lindzi Botoms, psiholog za vežbanje sa Univerziteta Herfordšir u Engleskoj.

Ona je utvrdila da ispiranje usta može da poboljša preciznost mačevalaca. A jedan od njenih kolega koji radi sa engleskim fudbalskim timom rekao je da je nutricionista tima obavestio igrače o potencijalnim prednostima ispiranja usta ugljenim hidratima tokom utakmice.

Ali ona smatra da igrači hidrate moraju da unesu u organizam a ne da ih ispljunu zbog trajanja utakmice. "Idealno, rekla bih da prvo isperete usta a onda progutate tečnost", kaže ona, kako bi se dobila dvostruka prednost.

Istraživanje potencijalnih benefita unošenja ugljenih hidrata tokom fudbalskih utakmica u relativnom je povoju. Nema previše prilika da se tečnost popije osim pred utakmicu i u poluvremenu. Niko još nije utvrdio koja je optimalna količina ugljenih hidrata koju je potrebno progutati da bi telo dobilo taj nalet energije.

Prednosti kada je reč o izdržljivosti više su nego jasne, kaže Jeukendrup, ali manje je sigurno da li pijenje rastvora ugljenih hidrata poboljšava veštine fudbalera u driblingu, dodavanju, pucanju na gol i udarcima glavom, bilo tako što odlaže umor ili što utiče na procese u mozgu.

Postoje studije koje ukazuju na pozitivne uticaje na dribling, dodavanje i tajming, ali i one koje ne navode nikakve uticaje. Ovo ne iznenađuje, rekao je Jeukendrup. Merenje veština fudbalera je izuzetno komplikovano i podložno brojnim varijabilama.

Stručnjaci sa Državnog univerziteta Mičigen mere moždanu aktivnost kod studenata kako bi utvrdili koliko traje poboljšanje performansi posle ispiranja usta i da li nova, komercijalno dostupna mešavina koju proizvodi Unit Nutrition može da poboljša fokus korisnika.

Rezultati su "veoma preliminarni" ali ukazuju da poboljšanje performansi traje oko 15 minuta. Ispiranje smanjuje osećaj umora i usmerava pažnju na zadatak, rekao je Dejvid Ferguson, asistent profesora psihologije vežbanja na Mičigenu.

Za fudbalere koji su iscrpljeni kako se utakmica približava kraju, čini se da ih ispiranje usta neće podstaći "da brže trče ili da jače udaraju loptu", rekao je Ferguson.

Umesto toga "pojačaće njihov fokus tako da ne podlegnu umoru i da se postave u odgovarajuću poziciju kako bi odigrali najbolje moguće".

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Sava
26.09.2018 - 12:36
Pravi razlog
Pljuvanje je moguce iz dva razloga: -Fudbal privlaci samo seljacine -ili Fudbal od svakog napravi seljacinu