SVET DANAS

Zašto grad krivi migrante za stagniranje turizma

Turistički grad Rozarito u Meksiku, koji je inače vrveo od mladih Amerikanaca koji se provode po krcatim noćnim klubovima, sada je bio pust. Iako zima nikada nije bila vrhunac sezone, meštani kažu da posao nikada nije išao ovako loše
Piše: Paulina Viljegas / The New York Times International Report
Datum: 07/03/2019

Zašto grad krivi migrante za stagniranje turizma

Fotografije: Megan Dalival za Njujork tajms

Dugi niz osedlanih konja kaskao je plažom. Na plaži nije bilo nikoga ko bi mogao da ih uzjaše.

Trgovci su odustali od pokušaja da pronađu mušterije i umesto toga leže ispruženi po pesku.

U hotelu „Rozarito“, tišinu su narušavali samo zvuci talasa.

Turistički grad Rozarito u Meksiku, koji je inače vrveo od mladih Amerikanaca koji se provode po krcatim noćnim klubovima, sada je bio pust. Iako zima nikada nije bila vrhunac sezone, meštani kažu da posao nikada nije išao ovako loše.

„Ovo nije normalno; sve je prazno“, kaže Luis Pačeko, konobar u popularnom baru na plaži „Papas and Beer“.

„Ovo mesto je nekada bilo puno ljudi“, kaže on, pokazujući na redove raznobojnih, drvenih stolica na pesku koje su potpuno prazne.

Oni koji zavise od američkih turista nagli pad u turizmu pripisuju nemirima u susednoj Tihuani, 25 kilometara severno, gde su u novembru iz Centralne Amerike pristigli karavani sa stotinama migranata koji sada žive u izbegličkim skloništima.

„Izolovani incidenti stvorili su negativnu sliku o nama na granici i sada svi trpimo zbog toga“, kaže Rikardo Argiles, izvršni direktor kompanije u čijem je vlasništvu hotel „Rozarito“.

Da bi stigli u Rozarito, posetioci moraju da voze putevima sa kojih se pruža impresivan pogled na safirnoplavi okean. Mnogi Rozarito smatraju neobičnijom i kulturnijom alternativom za Tihuanu i sve donedavno, mladi iz Kalifornije masovno su dolazili da ovde provedu vikende ili praznike, uživajući u ukusnim plodovima mora, predivnim plažama i živopisnom noćnom životu. Mnogi meštani smatraju isto što i Argiles – da su loše vesti sa granice krive za to što turisti iz Kalifornije ne žele da putuju na jug.

Incident koji je izazvao najviše straha među turistima iz Kalifornije, kaže Argiles, svakako je bilo zatvaranje luke San Isidro u novembru, kada je grupa migranata upala u luku, a agenti američke službe za carinu i pograničnu zaštitu ispalili su suzavac.

Otad je u hotelu „Rozarito“ broj izdatih soba pao za 60 odsto, kaže Argiles, a protekli decembar bio je najgori mesec u poslednjih nekoliko decenija.

Nekoliko turista koji su odseli u hotelu „Rozarito“ slažu se sa Argilesovim objašnjenjem zašto su Amerikanci prestali da dolaze u ovaj gradić.

Džon Aslanijan, farmaceut iz San Dijega i stalni posetilac Rozarita, kaže da nije uspeo da ubedi svoju verenicu da mu se pridruži na ovom putovanju. Brinula je, kaže on, da bi zatvaranje granice koje se dogodilo u novembru moglo da se ponovi, a to brine i mnoge druge njegove prijatelje.

„Ovo je prvi put da vidim da je ova plaža prazna“, kaže Aslanijan.

Mojzes Espicija, analitičar u Metropoliten centru za ekonomiju i biznis, lokalnoj grupi za istraživanje, kaže da je zatvaranje granice u novembru imalo naročito negativne posledice u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Na dan zatvaranja granice, više od 59.000 restorana i hotela u Tihuani i Rozaritu pretrpelo je zajednički gubitak od 6,7 miliona dolara.

“Migrantski karavani, bez odgovarajućih preventivnih mera ili reakcije, mogu imati izuzetno značajan ekonomski uticaj na svakodnevni život ljudi na ovom području”, kaže Espicija.

Migranti iz Centralne Amerike inače su dobrodošli u Meksiko. Međutim, pošto broj turista opada, a frustriranost i strepnja rastu u Rozaritu i drugim gradovima u ovoj oblasti koja zavisi od turizma, neki meštani svalili su krivicu za nepovoljnu situaciju na migrante.

“Došli su ovde sa arogantnim stavom, zahtevaju svašta i zloupotrebljavaju pomoć koju im nudimo tvrdeći da su pobegli od nasilja ili siromaštva, a mi smo svi siromašni!”, kaže Horhe Medina, menadžer noćnog kluba “Bombay Beach” u Rozaritu.

On dodaje da je posao u tom klubu u poslednja dva meseca opao za 80 odsto.

“Život ni nama nije lak”, kaže Medina. “Mi imamo sopstvene probleme, uključujući nasilje, i nije fer da se naši životi remete zbog njih.”

Medina kaže da je on saglasan sa pooštravanjem mera koje je preduzela vlada SAD kako bi se izborila sa migrantima, uključujući upotrebu suzavca na granici, ali i zid koji je predsednik Donald Tramp odlučio da sagradi.

Argiles, sa drugim vlasnicima hotela pokušava da preko kampanja na društvenim mrežama pošalje poruku da je „Rozarito“ spreman da ponovo dočeka turiste.

“Moramo da se oporavimo od ovoga”, kaže on.

Vladini podaci koji nisu uvek pouzdani pokazuju pad od samo četiri odsto u broju izdatih soba u decembru, u poređenju sa istim periodom u 2017. godini, a lokalni zvaničnici tvrde da opadanje broja turista nije posledica isključivo problema sa migrantima.

Pošto Trampova administracija neprekidno intenzivira antiimigracijski narativ, lokalne vlasti zabrinute su zbog dugoročnih ekonomskih gubitaka.

“To definitivno ne doprinosi stvaranju idealne sredine za turizam, a naša ekonomija najviše od turizma i zavisi”, kaže Ives Lelevijer, sekretar za turizam u Donjoj Kaliforniji.

 Abel Ortega, vlasnik restorana „Vila Ortega“ u Puerto Nuevu, zajednici u južnom delu Rozarita poznatoj kao “selo jastoga”, kaže da nekada njegovo osoblje nije moglo da postigne da usluži sve turiste koji su došli na malo jastoga i margarite; potražnja je bila ogromna.

Ortega dodaje da je prošle godine u proseku imao 20 rezervacija dnevno, a da ih je sada najviše dve ili tri.

“Ovde je sada kao u gradu duhova”, kaže on.

© 2019 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.