SVET DANAS

Najveća torta, najduži šal...: Zašto se u Kambodži obaraju (bizarni) svetski rekordi i kakve to veze ima sa borbom za očuvanje političke moći

Najmasovniji ples sa 2.015 učesnika. A zatim najduži šal na svetu, dug 1.150 metara čije je pletenje trajalo šest meseci. A u novembru, niz reku Mekong pušten je najduži “dragon boat” od 87 metara, sa 179 veslača
Piše: Džulija Volas The New York Times International Report
Datum: 22/02/2019

Najveća torta, najduži šal...: Zašto se u Kambodži obaraju (bizarni) svetski rekordi i kakve to veze ima sa borbom za očuvanje političke moći

Kritičari kažu da Hun Sen pokušava da tortama od pirinča i dugačkim čamcima skrene pažnju sa svoje autokratske vladavine

Prvo se pojavila 4.000 kilograma teška torta od pirinča, sa filom od mungo pasulja i slanine, a koju su u Ginisovoj knjizi rekorda opisali kao “zvanično sjajnu”.

Onda se dogodio najmasovniji ples sa 2.015 učesnika. A zatim najduži šal na svetu, dug 1.150 metara čije je pletenje trajalo šest meseci. A u novembru, niz reku Mekong pušten je najduži “dragon boat” od 87 metara, sa 179 veslača.

Svi ovi događaji deo su inicijative premijera Kambodže Hun Sena da aktivira mlade ljude u svom sada već zastarelom režimu, što očigledno smatra važnim faktorom u očuvanju svoje pozicije moći.

“Namere vlade su ovde prilično transparentne: žele da stvore prikaz vidljivog entuzijazma prema političkom vođstvu”, kaže dr Katrin Travujon sa Nacionalnog univerziteta u Australiji koja se bavi kambodžanskom politikom.

Kampanja je prvo predviđala pravljenje torte od pirinča i slanine, prema ideji autoritarnog vođe Hun Sena (66) i njegovog sina Hun Menija (36), koju su osmislili za svoju novu provladinu omladinsku grupu.

Masa je navijala dok su predstavnici iz Ginisove knjige rekorda utvrđivali da li će torta u knjizi zauzeti mesto pored Angkor Vata, najveće religijske građevine na svetu.

“Ponosan sam na to što sam dete Kambodže, a danas smo postigli nešto neverovatno i za to će saznati ceo svet”, rekao je Hun Meni na ovom događaju.

Dve trećine kambodžanskog stanovništva ima manje od 30 godina i ne pamti krvavu vladavinu Crvenih Kmera sedamdesetih godina, niti građanski rat koji se dogodio. Mnogi su umorni od činjenice da je njihova zemlja poznata po genocidu i političkoj disfunkcionalnosti.

Oni su, sa druge strane, i manje osetljivi na premijerove tradicionalne poruke da su lideri njegove stranke nacionalni heroji koji zaslužuju večito da vladaju zato što su svrgnuli Crvene Kmere 1979. godine. Hun Sen je 2013. umalo izgubio izbore od druge političke stranke. Poslednjih pet godina proveo je u pokušajima da podiđe mladima u zemlji.

Kim Sok, koji je prošle godine napustio zemlju nakon što je odslužio zatvorsku kaznu zato što je kritikovao premijera, kaže da ne razume zašto Ginis sertifikuje rekorde koje nameštaju agenti autoritarne vlasti. “Oni imaju ljude, moć i novac, i samo narede ljudima da ulože novac kako bi dobili sertifikat od Ginisove knjige rekorda, a zatim to koriste u propagandne svrhe”, kaže Kim Sok. “Mislim da se taj sertifikat podsmeva čitavoj zemlji.”

Rejčel Glak, portparolka Ginisove knjige rekorda, kaže da je ova organizacija “učinila sve kako bi ostala politički neutralna”, te da od onih koji apliciraju za sertifikat zahteva da “poštuju osnovne vrednosti integriteta, poštovanja, inkluzije i strasti”.

Hun Meni odbio je ponude za intervju. Ali u svom govoru, on je branio jurnjavu za rekordima kao krucijalno sredstvo za promovisanje kambodžanskog duha, u zemlji i šire.

Katrin Travujon ističe da retorika koja okružuje ove projekte otkriva usredsređenost na jedinstvo. Najduži šal na svetu promovisan je u medijskoj kampanji koja je bila namenjena studentima i ohrabrivala ih da istkaju koji red u ime nacionalne solidarnosti.

Torta od pirinča dogodila se nakon višemesečnih protesta i bojkotovanja parlamenta zbog rezultata na izborima 2013. godine. Hun Sen je tortu isekao sa opozicionim liderom Sam Rensijem, što je trebalo da označi primirje. Međutim, nakon vrlo kratkog perioda saradnje, Hun Sen je inicirao niz tužbi protiv Sam Rensija, što je dovelo do toga da Sam napusti zemlju. Hun Sen je zatim čitavu opoziciju proglasio ilegalnom, poslao u zatvor brojne političare i pobedio na izborima 2018. maltene bez ikakve konkurencije.

“U čemu je inovacija?”, kaže Kim Sok o torti od pirinča. “Samo je veća nego inače.”

Iako su stariji Kambodžani skeptični, mladi ljudi kažu da im se dopada priča sa svetskim rekordima.

“Mislim da je ovo sjajno”, kaže Man Nisa (19). “Nikada nisam videla takva dostignuća.”

Jin Hong (35), migrant koji živi na selu, nije saglasan sa tim.

“To je nonsens!”, kaže on. “Bacanje para koje nikome nije donelo posao.”

© 2019 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.