HRANA

Zemlja kroasana ostaje bez putera

Francuska namirnica inspiriše satire i snabdevanje zalihama
AURELIJEN BRIDEN
Datum: 11/01/2018

Zemlja kroasana ostaje bez putera

Teško je zamisliti zemlju u kojoj se puter ozbiljnije shvata nego u Francuskoj.

On je podloga za sve soseve i peciva. Bez njega bi kroasan bio teška masa brašna, a jambon-beurre sendviču tačno bi nedostajalo ono specifično. Legenda kaže i da je Katedrala u Ruanu sagrađena delom od poreza na puter, i, čak i danas, u zapadnom delu Bretanje, slani puter je nešto skoro sveto.

Zato je prazna polica na kojoj bi trebalo da stoji puter u Francuskoj kao suvi baget: uznemirujuća.

Ali sa padom proizvodnje mlečnih proizvoda u Evropi i porastom potražnje u svetu, upravo sa ovim se u prodavnicama suočavaju svi Francuzi.

Uznemirena vestima o nestašici, Lorens Mer, pedesettrogodišnja profesorka, obavljala je kupovinu u supermarketu na jugu Pariza jednog nedavnog jutra i obezbedila sebi zalihe.

"Pomislila sam - nemati puter u Francuskoj, to je užasno", rekla je.

Nestašice su, istini za volju, iako primetne širom zemlje, sporadične, a Francuska ne odaje utisak da će zaista zanavek ostati bez voljenog putera. Međutim, u zemlji u kojoj se prema određenim procenama konzumira više putera po glavi stanovnika nego igde drugde na svetu, mediji su već počeli sa savetima čime zameniti puter ili pak kako napraviti sopstveni. Jedan od naslova upitno je uputio na to hoće li biti putera za Božić. Ministar poljoprivrede suočio se sa nebrojenim pitanjima u parlamentu. Internetom kruže fotografije praznih polica, a oni bezobrazniji čak plasiraju lažne reklame nudeći male količine putera po smešno visokim cenama.

U Francuskoj je protekle godine utrošeno osam kilograma putera po glavi stanovnika, prema statistikama iz izveštaja Međunarodnog mlekarskog udruženja, dvostruko više od evropskog proseka.

Žerar Kalibriks, šef za ekonomska pitanja u Udruženju francuskih proizvođača mlečnih proizvoda, kaže da je industrija očekivala ovako nešto još od proleća. "Od prošle godine, od juna 2016. do ovog leta, proizvodnja mleka opala je u čitavoj Evropi", istakao je. "U usto vreme, na svim svetskim tržištima porasla je potražnja za puterom."

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko faktora koji bi mogli objasniti ovaj paradoks. Proizvodnja mlečnih proizvoda u Evropi koja opada još od 2015. godine, dodatno se smanjila nakon leta 2016. zbog loših prinosa od stočne hrane i klimatskih promena.

U međuvremenu, dok se puter rešio lošeg imidža kao nezdrave hrane, potražnja je porasla u čitavom svetu. Samo u Francuskoj, konzumiranje putera poraslo je za pet odsto od 2013. do 2015.

Posledice? Cene putera su abnormalno skočile - sa 2.800 dolara po toni u aprilu 2016, na 8.000 dolara u septembru.

Nedostatak određenih proizvoda na policama ukazuje na tenzije između velikih prodavaca i njihovih snabdevača, kažu stručnjaci, ističući da su mnogi prodavci već odbili da plaćaju uvećanu tržišnu cenu.

Mogu li industrije u kojima je puter važan, poput pekarstva i prodavnica peciva i kolača, pronaći jeftiniju zamenu u margarinu, recimo? I ne pomišljajte na to.

"Ne može se ni uporediti", kaže Matje Labe, direktor Saveza pekarskih kompanija. "Ukoliko želimo da očuvamo kvalitet naših proizvoda, moramo da koristimo puter - ništa drugo."

Mnogo pažnje oko nestašice privukao je bastion francuskog putera: Bretanja, poznata po svojim palačinkama i posoljenom puteru sa karamelom. Proteklog meseca izašao je satirični kratkometražni film koji su snimili lokalni umetnici - šta bi se dogodilo da puter sasvim nestane.

Život u Bretanji bez putera je, na filmu, mračan i turoban. Lopovi ga kradu iz restorana s pištoljima u rukama; ilegalno se diluje njime, u "Breaking Bad" stilu, za prodaju na crnom tržištu.

Stvarnost nije tako strašna.

Neki ljudi poput gospođe Mer opremili su se zalihama putera, samo pogoršavajući oskudicu. Ali kada se Merova nakon nekoliko dana vratila u supermarket, police na kojima stoji puter bile su još uvek dopola pune.

"Imam blagi utisak da smo se uzalud uplašili", istakla je. 

(c) The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.