NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zmijski protivotrov koji bi mogao da spase živote

U bogatim zemljama zmije su pretnja retkim baksuzima poput vojnika ili sakupljača reptila. U Africi, Aziji i Latinskoj Americi one su veliki uzrok smrti i povreda
Donald Meknil Mlađi
Datum: 30/11/2018

Zmijski protivotrov koji bi mogao da spase živote

Trenutno, da bi lečile ujed zmije, bolnice moraju da čuvaju odgovarajući protivotrov. Fotografija: DŽEJMS GREG/ARIZONA DEJLI STAR, VIA ASSOCIATED PRESS

"EpiPen“ koji leči ujed otrovnice? I dalje je to samo san, ali kalifornijski hemičar i stručnjak za zmijske otrove iz Kostarike navodi da naučnici napreduju u novom pokušaju da proizvedu injekcije koje mogu da neutrališu zmijski otrov.

U nedavno objavljenoj studiji njihove nanočestice koje mogu da se ubrizgaju injekcijom zaštitile su tkivo miševa od kobrinog otrova.

U bogatim zemljama zmije su pretnja retkim baksuzima poput vojnika ili sakupljača reptila. U Africi, Aziji i Latinskoj Americi one su veliki uzrok smrti i povreda: više od dva miliona ljudi biva ujedeno svake godine. Oko 100.000 njih umre a 400.000 preživi sa ozbiljnim oštećenjima uključujući amputacije ili uz oštećenje nerava koje je toliko veliko da im ti udovi na kraju budu beskorisni.

Istraživanje zmijskog otrova nije bilo opsežno i često je kontroverzno. Stari saveti za prvu pomoć poput isisavanja otrova sada su odbačeni.

Protivotrovi postoje decenijama ali su skupi, potencijalno opasni i retko se koriste u siromašnim zemljama. Lekovi koji se nalaze u protivotrovu dobijaju se od krvi ovaca ili konja kojima je ubrizgan razblažen otrov i koje su se oporavile. Taj proces je mukotrpan a antitela moraju da se čuvaju u frižideru.

Protivotrovi mogu da izazovu anafilaktički šok ili krvarenje. Moraju da se daju intravenozno i mnoge žrtve umru pre nego što stignu do bolnice. Štaviše, protivotrovi su veoma vezani za vrstu zmije. Bolnice moraju da imaju više različitih a žrtve moraju da opišu zmiju koja ih je ujela.

"Postoji tu mnogo problema ali nam je to trenutno jedina opcija", rekao je hemičar Kenet Šea sa Kalifornijskog univerziteta.

Njegova laboratorija radi na stvaranju hidrogel nanočestica obloženih polimerima dovoljno malim da se prikače na proteine. On je izolovao neke nanočestice koje se povezuju i neutralizuju zmijski otrov.

Hose Marija Gutijeres, specijalista za otrove na Univerzitetu Kostarike, ubrizgao je desetinama miševa otrov crnovrate kobre. Došao je do zaključka da Šeine nanočestice znatno smanjuju oštećenje tkiva kod miševa i ne izazivaju opasne alergijske reakcije.

Još istraživanja je potrebno, kaže Šea, ali je cilj stvaranje koktela čestica koje mogu da se stave u jednokratnu injekciju poput "EpiPena“. Takve injekcije neće u potpunosti zameniti protivotrove. Kako je nanočestice relativno lako napraviti i nije potrebno držati ih u frižideru, one mogu da se nose na teren i mogu da se ubrizgaju na licu mesta čime će biti smanjeno oštećenje tkiva i zaustavljeno širenje otrova. Time bi se žrtvi kupilo vreme do boljeg tretmana.

Šea se nada da će privući grupe koje finansiraju globalna zdravstvena istraživanja, poput Fondacije Bila i Melinde Gejts.

Put do prihvatanja verovatno će biti dug. Korišćenje nanočestica u medicini je relativno nova praksa a za klinička ispitivanja ujeda zmija "nema mnogo volontera", kaže dr Šea.

© 2018 The New York Times


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.