Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Politika

Ambasadori SAD u Beogradu i Prištini: "Vreme je da se Srbija i Kosovo vrate dijalogu"

Vreme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obe strane, da se Beograd i Priština vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija, i da se obe strane odvažno opredele za mir, ocenjuju u autorskom tekstu za "Politiku" i prištinski "Zeri" američki ambasadori u Beogradu i Prištini Kajl Skot i Filip Kosnet
Datum: 08/02/2019

Ambasadori SAD u Beogradu i Prištini: "Vreme je da se Srbija i Kosovo vrate dijalogu"

Foto: Profimedia

Ambasadori SAD u Beogradu i Prištini naveli su da je vreme da se Srbija i Kosovo vrate dijalogu, preneo je B92.

Vreme je da Kosovo ukine takse, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije sa obe strane, da se Beograd i Priština vrate dijalogu koji predvodi Evropska unija, i da se obe strane odvažno opredele za mir, ocenjuju u autorskom tekstu za "Politiku" i prištinski "Zeri" američki ambasadori u Beogradu i Prištini Kajl Skot i Filip Kosnet.

"Ako tako uradite, optimisti smo da možete postići istorijski sporazum o normalizaciji u 2019. godini", saglasni su Kajl Skot i Filip Kosnet. 

Dodaju da će Beograd i Priština u tome imati punu podršku SAD kako bi se uobličio i sproveo sveobuhvatan sporazum. 

Navode da trezveno političko vođstvo koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, u čijem središtu bi, kako tvrde, bilo uzajamno priznavanje. 

"Taj uspeh bi položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovom regionu", ocenjuje se u tekstu ambasadora. 

Predsednik Donald Tramp je, podsećaju, nedavno pisao liderima Srbije i Kosova da bi podstakao obe strane da "iskoriste trenutak i svoje političko vođstvo upotrebe za donošenje odluka" koje bi zadovoljile interese obe strane. 

"Verujemo da je sporazum moguć i nadamo se da ćemo ga proslaviti zajedno s vama, baš kao što slavimo hrabrost grčkih i makedonskih vođa", ocenjuju u autorskom članku, i dodaju da bi kreativnost koju su pokazali lideri u Atini i Skoplju kako bi rešili decenijski spor trebalo da posluži kao inspiracija svima u regionu. 

"SAD niti su, niti će propisivati kako to rešenje treba da izgleda, ali veruju da mora biti primenljivo kako na Kosovu tako i u Srbiji i da mora doprineti dugoročnoj stabilnosti u regionu", poručuju ambasadori. 

Na liderima i njihovim timovima je, kako su istakli, da se vrate pregovorima predvođenim Evropskom unijom i ispitaju sve mogućnosti, kao i da na jasan i otvoren način komuniciraju sa svojim građanima - što bi ne samo osiguralo da pregovori odražavaju volju naroda, već i pomoglo u prevazilaženju strepnje i sumnjičavosti. 

U članku se ocenjuje da nedavni koraci i Beograda i Prištine, zbog kojih napetost raste, moraju prestati da bi uopšte postojala nada u postizanje trajnog mira, napretka i pravde u regionu. 

"Ukoliko dve strane ne iskoriste ovu priliku, rizikujete da propustite najbolju priliku za čitavu jednu generaciju", navode oni.

 "Trajan i primenljiv kompromisni sporazum je u interesu obe zemlje, a dugoročna stabilnost i prosperitet Kosova i Srbije zavise od povratka dijalogu predvođenog EU i hrabrosti da se pravaziđe prošlost i zajedno gradi zajednička budućnost", zaključili su ambasadori.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.KOMARAC
09.02.2019 - 15:32
Nema dijaloga o aksiomi da je Kosovo posebna država sa Kosovskom Mitrovicom i Trepčom
Diplomatija neki put greši kao sada da uporno traže neke dijaloge izmedju političkih funkcionera Srbije i Kosova o problemiama,koji to uopšte - nisu:Kosovska.Mitrovica i Trepča su na KOSOVU...