Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Info

Beli dvor ostaje državi, Karađorđevićima obveznice

"Ne postoji neka kategorija građana koja je izuzeta od ovoga", rekao je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić
Datum: 10/12/2018

Beli dvor ostaje državi, Karađorđevićima obveznice

Foto: Youtube Screenshoot

Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države Srbije, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Sekulić navodi da će porodica Karađorđević biti obeštećena po pravilima koja važe za sve građane. 

Sekulić je podsetio da je Agencija za restituciju odbila zahtev za vraćanje Belog dvora porodici i izdala rešenje o tome. "Tu našu odluku je potvrdio drugostepeni organ. Upravni sud je doneo odluku kojom je zapravo potvrdio da se Beli dvor ne može vratiti u naturi, ali da porodica Karađorđević ima pravo na obeštećenje", rekao je Sekulić za Tanjug. 

Objasnio je da je iznos obeštećenja limitiran na 500.000 evra po starom vlasniku, koji se deli na naslednike na period od 12 godina u formi obveznica. 

Pravni zastupnik princa Aleksandra Karađorđevića ranije je najavio žalbu u slučaju da obeštećenje za Beli dvor bude ispaćeno zajedno sa ostalim nekretninama čije vraćanje traže Karađorđevići, te rekao da Agencija za restituciju o Belom dvoru ne sme ni da odlučuje, jer bi to trebalo da bude predmet posebnog zakona, Sekulić poručuje da će porodica Karađorđević biti obeštećena kao i ostali stari vlasnici. 

"Ne postoji neka kategorija građana koja je izuzeta od ovoga", rekao je Sekulić.
Upitan koja je to imovina čije vraćanje traže Karađorđevići, Sekulić je rekao da postoje tri grupe imovine - Beli dvor sa okolinom, objekti u centru grada, placevi i kuće koje su srušene i zadužbina Karađorđevića. 

"U obeštećenje će ući imovina koja se nalazila u Beogradu. Zadužbina je formirana kao zadužbina i ona ne ulazi u postupak restitucije, a Beli dvor je rešen. Nije to u nekom obimu velika imovina, ali će biti rešeno kao za ostale gradjane", kaže Sekulić. 

Naveo je da će zakonodavac regulisati korišćenje Belog dvora. "Što se tiče eventualno donošenja zakona, zakonodavac će proceniti, ali sad je gotovo nesumnjivo da Beli dvor ostaje u vlasništvu države Srbije", rekao je Sekulić, preneo je Tanjug.


Ukupno komentara: 2



Sva polja su obavezna.



Posmatrac
11.12.2018 - 12:36
A zasto?
A zbog cega drzava ne vrati sta treba? Njihovi preci su to sticali? Koliko se skorojevica obogatilo kradjom, vratite ljudima njihovo. Kako nije velika imovina u obimu? Ti je vise imas od prestolonaslednicke porodice? Ko si ti da rukovodis tudjim parama? Sramota za jednu drzavu
Nikola S Munjas BA MISAD
11.12.2018 - 12:36
++ BOG ++ KRUNA ++ NAROD ++ www.royalfamily.org ++ MONARHIJA ++ NASLEDJE BOZE PRAVDE ++
++ SA VEROM U BOGA SA LJUBAVI I NADOM ZA KRALJA I OTADZBINU ++