Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Vesti

Svet

"Bio je inspiracija", "učinio mnogo dobrog", "urođeno pristojan i privržen porodici": Tramp, Obama i Klinton o smrti Buša

Bivši američki predsednik Džordž Buš Stariji umro je u 95. godini i živeo duže od bilo kog od njegovih prethodnika
Datum: 01/12/2018

"Bio je inspiracija", "učinio mnogo dobrog", "urođeno pristojan i privržen porodici": Tramp, Obama i Klinton o smrti Buša

Foto: Tanjug - AP

Žaljenje zbog vesti o smrti bivšeg predsednika Džordža Buša Starijeg izrazili su aktuelni američki predsednik Donalad Tramp i njegova supruga Melanija i bivši predsednici SAD Barak Obama sa suprugom Mišel, kao i Bil Klinton.

Trampovi su u saopštenju pohvalili Bušove "čvrste odluke, zdrav razum i neprikosnoveno rukovođenje", preneo je AP.

Takođe se navodi da je Buš "inspirisao generacije svojih kolega Amerikanaca u javnoj službi".

Pohvalili su ga, kako se navodi, i za vođenje Amerike i sveta ka "mirnom i pobedonosnom završetku Hladnog rata". 

Iz kancelarije bivšeg predsednika Obame saopšteno je da je Bušov život bio "svedočanstvo mišljenju da je javna služba plemeniti, radosni poziv". 

Dodali su i da je on "učinio mnogo dobra tokom tog putovanja". 

Porodica Obama je Bušu pripisala "ispunjenje obećanja Amerike novim imigrantima i osobama sa invaliditetom. Smanjenje količine nuklearnog naoružanja i izgradnju široke međunarodne koalicije za proterivanje diktatora iz Kuvajta". 

"A kada su demokratske revolucije cvetale u istočnoj Evropi, to je bila njegova stalna, diplomatska ruka koja je učinila mogućim nešto što je nekada delovalo najmanje moguće - završetak Hladnog rata bez ijednog ispaljenog metka", navodi se u njihovom saopštenju i dodaje da je njegov rad "zaveštanje i služba kojoj možda nikad neće biti jednake, iako bi on želeo od svih nas da pokušamo". 

Bivši američki predsednik Bil Klinton saopštio je da će zauvek biti zahvalan zbog prijateljstva koje je stvorio sa Džordžom Bušom Starijim i da će ga se sećati po velikoj dugovečnoj službi zemlji. 

Klinton, koji je Buša pobedio na predsedničkim izborima 1992. godine, naveo je u saopštenju da se uvek divio njegovoj "urođenoj pristojnosti" i privrženosti porodici i supruzi Barbari. 

Osam godina kasnije, njegov sin Džordž Buš postao je 43. američki predsednik. 

Podsetivši da je Buš bio predsednik, potpredsednik, da je više godina proveo u vojsci i bio u Kongresu, Kini, UN i CIA, Klinton je konstatovao da je retko ko imao tako veliki opseg javne službe, preneo je AP. 

Bivši američki predsednik Džordž Buš Stariji umro je u 95. godini.

Portparol porodice Buš, Džim Mekgrat, izjavio je da je Buš preminuo sinoć nešto posle 22 sata po lokalnom vremenu. Buš je bio 41. predsednik SAD, od 1989. do 1993. godine. 

On je u aprilu primljen u bolnicu zbog infekcije, nedelju dana nakon smrti supruge Barbare.

Buš je živeo duže od bilo kog od njegovih prethodnika, preneo je B92.

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.